Fermacell ploče na bazi cementa

Zahtjevi koji se postavljaju na moderne građevne materijale postaju sve viši, također u porastu su interesi za brza i visokokvalitetna rješenja. FERMACELL nudi idealne cementno bazirane proizvode suhe gradnje za građevne primjene u suhoj gradnji.

fermacell Powerpanel H2O
Powerpanel H2O je prikladan za zidove i stropove u mokrim i vlažnim prostorima s trajnom i visokom izloženosti vlažnosti. U to se ubrajaju kupališta, wellness područja, tuširaone i sanitarne prostorije.
FERMACELL Powerpanel H2O je cementno vezana građevna ploča od laganog betona sa sandwich strukturom i obostranim ojačanjem površinskog sloja stropa iz alkalno otporne tkanine sa staklenom mrežom. Ona nudi brojne prednosti za konstrukcije zidova i stropova kod visokog naprezanja vlagom.
k49-farmacell-00-200.jpgPodručja uporabe
Unutarnje primjene za zidove i stropove, npr.:
– vlažne prostorije u domaćinstvima (kupaonice, tuševi)
– javne prostorije (bazeni, sanitarni prostori, Wellness centri)
– komercijalna područja (mljekare, pivovare, velike kuhinje)
Vanjske primjene:
– Spušteni stropovi
– Ovješene fasade
k49-farmacell-01-300.jpgOpće proizvodne prednosti Powerpanel H2O
Predodređen za mokre i vlažne prostorije – osobito otporno kod izloženosti habanju na vodu, u unutarnjim i vanjskim prostorima. Izuzetno prikladno za kućanske prostorije i otvorene prostorije, npr. bazeni, kuhinje, kupaonice i wellness centri.
Izrazito stabilne i lagane – Powerpanel ploče se sastoje od laganog betona ojačanog staklenim vlaknima. Stabilne su i postojane na mehanička naprezanja uz malu težinu.
Površina
Vidljiva strana je glatke površine oplate, površina laganog betona, stražnja strana lagano je valovita tj. baždarno nabrušena, cementno sive boje.
Premaz
Savršena podloga za poravnavanje površina špahtlom, premazivanje bojama, keramičke pločice, žbuku itd.
Građevinska biologija
Zavod za građevinsku biologiju u Rosenheimu ispitao je Powerpanel H2O i njegove proizvodne postupke u pogledu zdravog stanovanja i zaštite okoliša. Zahvaljujući odličnim rezultatima ispitivanja Powerpanel H2O dobio je ispitni žig “ispitano i preporučeno od IBR”. Izdavanje certifikata “Proizvod smanjene emisije ” renomiranog ECO-Instituta iz Kölna, pokazuje da Powerpanel H2O odgovara strogim zdravstvenim i ekološkim zahtjevima.
Zvučna izolacija
Dobra kvaliteta zvučne izolacije konstrukcija s Powerpanel H2O potvrđena je službenim ispitnim certifikatima koji vam stoje na raspolaganju.
Protupožarna zaštita
Zahvaljujući svom čistom mineralnom sastavu Powerpanel H2O ploče su negorive i ispunjavaju zahtjeve klase građevinskog materijala A1 prema DIN EN 13501-1. Zakonske građevne smjernice u skladu su s zahtjevima protupožarne zaštite za građevne dijelove.
Za primjenu kod zidnih i stropnih konstrukcija dodijeljeni su ispitni certifikati od ovlaštenih njemačkih i europskih ispitnih instituta,koji dokazuju protupožarnu zaštitu građevnih dijelova s Powerpanel H2O.

k49-farmacell-02-300.jpgPowerpanel TE – Ploče za podove u mokrim prostorima
FERMACELL Powerpanel TE se sastoji od dvije građevinske ploče od laganog betona s cementnim vezivom. One imaju sendvič-strukturu s obostranom armaturom od tkanine na bazi staklenih vlakana, koja je otporna na alkalitet.Nakon postavljanja ploča, ovisno o namjeni, potrebno je izvršiti brtvljenje.
Kod izloženosti utjecaju vlage u domaćinstvu
Ukoliko su podne površine samo povremeno ili kratkotrajno izložene utjecaju prskajuće vode (npr. u domaćinstvima), dovoljno je sustav brtvljenja postaviti samo na rubne spojeve. Nanošenje tekuće folije po cijeloj površini poda nije potrebno.
Kod izloženosti visokom utjecaju vlage
Ukoliko je površina poda izložena visokom utjecaju potrošne vode, koristi se FERMACELL sustav brtvljenja. FERMACELL prethodni premaz se nanosi valjkom na donjem dijelu susjednih zidova (> 15 cm) te na pod. Nakon 2 sata sušenja nanosi se FERMACELL tekuća folija pomoću kista u kutne dijelove spojnih fuga zid/pod. Utiskuje se FERMACELL brtvena traka u još vlažnu FERMACELL tekuću foliju te se u 2. radnom koraku premazuje FERMACELL tekućom folijom. Sada se na preostalu površinu koju treba zaštititi nanosi FERMACELL tekuća folija pomoću valjka, i to dva puta po cijeloj površini.
Podne obloge
Na Powerpanel TE ploče se mogu nanositi različite podne obloge koje su namijenjene za vlažne prostore, kao što su npr. pločice, PVC ili linoleum (kamene pločice, pločice od kamenog materijala, prirodnog kamena ili terakote). Pločice se mogu polagati u tanku ili srednje tanku podlogu. Kao ljepilo se mogu koristiti ljepila na bazi cementnog praha oplemenjena plastičnom masom (flex-ljepila). Fuge kod pločica treba izvesti tek nakon otvrdnjavanja ljepila (oko 48 sati). Prije polaganja pločica na neobradenu površinu preporučuje se nanošenje impregnacije, npr. pomoću FERMACELL prethodnog premaza. Duljina rubova pločica kod kamenih pločica ili pločica od prirodnog kamena ne smije prijeći 33 cm, a kod terakote 40 cm. Polaganje pločica treba u svakom slučaju izvesti s otvorenom fugom, tupo spojene pločice nisu dozvoljene, a rubne spojeve treba elastično zabrtviti.
k49-farmacell-03-300.jpgSustav za podnu odvodnju za podove u mokrim prostorijama
Fermacell sustav podne odvodnje za stanovanje bez barijera, nudi arhitektima i planerima moderna i ekonomična rješenja. U Powerpanel TE sustav podne odvodnje pripadaju podna odvodnica tj. element za tuš, te pribor za odvod s mogućnosti izbora s vertikalnim ili vodoravnim odvodom. Elementi se sastoje od dvije ploče. Donja ploča debljine 10 mm, preklopljena je s 4-strane za 50 mm, (1200×1200 element s 3-stranim preklopom). Gornja ploča debela je 25 mm i ima nagib prema otvoru za otjecanje od oko 2%.

Skladištenje i transport ploča
Powerpanel estrih-elementi se isporučuju horizontalno složeni na palete. Skladištenje, u načelu, treba biti na ravnoj podlozi. Skladištenje u vertikalnom položaju može uzrokovati deformacije elemenata i oštećenja rubova. Oštećeni elementi ne smiju biti ugrađeni.

Fermacell GmbH