Sljubljivanje stakla fuzijom

Umjetničkom domišljatosti do skulpturalnih oblika
Iako postoje neke arheološke naznake da je sjedinjavanje i oblikovanje stakla stapanjem ili “fuzija” stakla kao tehnika bila poznata još 2000 godina prije Krista u Egiptu, a nešto kasnije također i u Rimu, svoju suvremenu popularnost stekla je u 20. stoljeću osobito u Americi 1960-ih. Iako se isprva koristila kod izrade manjih  predmeta poput zdjela i tanjura , posljednjih nekoliko godina sve je više prisutna u arhitekturi  izlazeći iz malog formata i jednostavnijih oblika u vrlo ozbiljne i respektabilne komade umjetnički tretiranog i oblikovanog stakla.

Fuzija stakla je u Hrvatskoj još uvijek malo, ili gotovo nepoznata, dok se u susjednim zemljama sve češće pojavljuje kao ekskluzivni dodatak suvremenoj arhitekturi bilo unutarnjeg ili vanjskog prostora.

k47-goricastaklo-1-400Tako obrađeno staklo originalan je izbor u projektiranju pregrada, ograda, obloga za zidove kao i za ostale elemente koje  fuzija oplemenjuje na osobit način. Iako je staklo kao materijal, u nekim segmentima svoje svakodnevne upotrebe, i zbog svoje masovnosti izgubilo relevantnost i postalo gotovo bezlično, ponovo  ga je moguće vratiti na poziciju nezamjenjivog dekorativnog izričaja koju je imalo u nekim razdobljima povijesti kada je bilo gotovo nezamjenjivo u kreiranju atmosfere unutarnjeg prostora, osobito sakralnog. Mogućnost vraćanja stakla u stanje u kojem ga možemo oblikovati, i od industrijski “hladnog” materijala vraćati u oblike koji iz svoje  mekane i zaobljene površine  gotovo da zrače toplinom otvara nam potpuno novu kreativnu dimenziju koju nipošto ne bi trebali zanemariti.

k47-goricastaklo-2-3-250Kada govorimo o fuziji prvenstveno mislimo na stapanje već gotovih, industrijski definiranih komada stakla koji se u procesu zagrijavanja vraćaju u stanje podatnosti pri čemu nastaju potpuno novi oblici, struktura, teksture ili boje sa svim ostalim elementima vizualnoga izričaja.

Za proces se koriste razne vrste i tipovi stakla, pa čak i komadi posebno kreiranih stakala namijenjenih točno određenim efektima, pri čemu je važno paziti na karakteristike pojedine vrste kako bi se izbjegle neželjene reakcije iako je u nekim slučajevima čak i na taj način moguće postići određene vizualne i tehničke efekte. Rastopljeno staklo moguće je savijati te ga tako u potpunosti prilagoditi prostoru odnosno arhitekturi.

Za razliku od klasične umjetničke obrade rastopljenog stakla lijevanjem ili puhanjem, tehnika obrade stakla fuzijom je specifična po tome što je primarno vezana uz plošnost čak i kad je riječ o zakrivljenim plohama. Ona prvenstveno egzistira u obliku reljefa, iako je umjetnička domišljatost može izvesti iz okvira takve “ograničenosti” i pritom dovesti do potpuno skulpturalnih oblika.

Oslikavanje ili bojanje još je jedna od mogućnosti  bilo da se radi o pigmentaciji u masi ili o površinskom nanošenju boje. Nerijetko se kombinira  i s drugim tehnikama umjetničkog staklarstva poput vitraja, pa tako raspon mogućnosti postaje gotovo neograničen. Jednako tako, fuziju je uz staklo moguće kombinirati sa svakim drugim materijalom bilo da se radi o kamenu, drvetu, betonu, metalu ili nečem drugom, bez narušavanja osnovnih vizualnih karakteristika bilo stakla, bilo materijala s kojim je u kombinaciji.

Tehnologija

Što se tiče same tehnologije možemo govoriti o više tipova i to ovisno o temperaturi koja se kreće u rasponu od 800 – 1000 stupnjeva i vremenu zagrijavanja pri čemu postižemo manje ili više rastaljene strukture i oblike stakla. Tako na primjer razlikujem djelomičnu ili potpunu fuziju, odnosno stapanje pojedinih komada stakla. Samo jedan ili više komada stakla stavlja se u ravnu peć i u točno definiranom ciklusu zagrijavanja i hlađenja, koji može trajati i do nekoliko dana, oblikuje se prema unaprijed definiranoj formi, najčešće umjetničkom kalupu izrađenom od gipsa sa specifičnim, na visoke temperature otpornim dodacima. Iako je proces najvećim djelom predvidiv nikada do samog kraja ciklusa pečenja i otvaranja peći nismo potpuno sigurni u ishod tako da ta dodatna neizvjesnost pridonosi  dekorativnoj posebnosti. Svaki komad stakla poseban je i unikatan.

k47-goricastaklo-4-5-6-700

Tvrtka Gorica staklo je jedna od samo nekoliko tvrtki  koja na hrvatskom tržištu izrađuje takvu vrstu umjetničkog stakla. Kao prednost ističemo najsuvremeniju tehnologiju  i stručnost naših ljudi, uz pomoć kojih smo u mogućnosti ponuditi vrlo ozbiljnu suradnju.
Iznimno je respektabilan format stakla koji je moguće tretirati u našem proizvodnom procesu što je izuzetno važno s obzirom na zahtjeve tržišta.

Gorica Staklo d.o.o.