Liaflor & Liapor – ekološki zeleni krovovi

„Sve što leži pod kapom nebeskom pripada prirodi. Trebamo stoga ustrajati u nastojanju da sve krovove ozelenimo, pošumimo, tako da se iz ptičje perspektive prepoznaje samo prirodni zeleni krajolik. Ljudi bi trebali koristiti krovove kako bi vratili prirodi ono što su joj bespravno oduzeli gradeći svoje domove i zgrade. To se može postići pokrivačem od zemlje, trave i drveća.“
(Freidensreich Hundertwasser, austrijski umjetnik, arhitekt i filozof)

Liapor je ime kompanije, ime patentiranog proizvodnog procesa i također ime proizvoda.
Liapor je u Europi jedan od vodećih generatora razvoja energetski učinkovitih tehnologija i proizvođač proizvoda iz ekspandirane gline.

Krovni vrt ili ozelenjeni krov
Krovni vrt je otvoreni prostor prekriven biljnim materijalom, odvojen od tla građevinom ili nekom drugom strukturom. Taj se prostor može nalaziti ispod ili iznad kote terena, ali se biljke ne sade neposredno u teren. Ozelenjeni krovovi nastali sadnjom bilja u kontejnere ili korita nisu krovni vrtovi.
Osnovni elementi krovnog vrta su: vegetacijski sloj, supstrat, filterski sloj i drenažno-akumulacijski sloj. Ovisno o fizikalnim svojstvima krova, ispod osnovnih slojeva zelenog krova nalazi se hidroizolacija s protukorijenskom zaštitom, toplinska izolacija, parna brana i krovna konstrukcija.
Nadgradnja osnovnim slojevima zelenog krova može se izvesti i na inverznom krovu, gdje ispod drenažno-akumulacijskog sloja dolazi filterski sloj, vodoneupojna toplinska izolacija od ekstrudiranog polistirena, te hidroizolacija sa zaštitnim slojevima neposredno ispod i iznad nje.

k47-liapor-1-300

Hoteli Punta skala, Petrčane kod Zadra, ekstezivna sadnja

Klasifikacija krovnih vrtova

Krovni vrtovi se dijele na ekstenzivne i intenzivne krovne vrtove.
Ekstenzivne krovove karakteriziraju manji zahtjevi na nosivost konstrukcije i na održavanje, te na uvjete za biljke koje na njima rastu. Intenzivni krovni vrtovi su u pravom smislu riječi zahtjevniji u odnosu na ekstenzivne vrtove  zbog težine, održavanja i navodnjavanja.

Klasifikacija prema FLL-u (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftbau) definirala je novi razred krovnog vrta: poluintenzivni ili jednostavno intenzivni krovni vrt. Zahtijevaju veću visinu supstrata u odnosu na ekstenzivne krovove, najviše do 20-30 cm, što projektantima i korisnicima pruža veći izbor biljnog materijala.

k47-liapor-2-300

Hoteli & Apartmani Punta Skala, Petrčane kod Zadra, površina ~14.500 m2

Ekološki zeleni krovovi
Ekološki zeleni krovovi ili krovni vrtovi u pravilu su ekstenzivni zeleni krovovi, lagani ozelenjeni krovni sustavi koji se primjenjuje na klasičnim krovovima. Sastoje se od hidroizolacije, drenažnog sloja, laganog vegetativnog supstrata i biljnog raslinja. Od biljnog raslinja odabiru se vrste pogodne za posebne uvjete na krovu gdje se očekuju ljeti suhi i vrući, a zimi vlažni i hladni klimatski uvjeti. Ekološki zeleni krov najčešće je neprohodan. Po njemu se može ograničeno hodati, i to kada je to potrebno za održavanje građevinskih, strojarskih i instalacijskih dijelova krova ili za potrebe njege biljnog raslinja. Uz oblikovanje staza za hodanje ili terasa takav zeleni krov može postati korisna površina. U usporedbi sa šljunčanim pokrovom, zeleni krovovi učinkovito usporavaju nagli dotok vode u kanalizaciju za vrijeme jakih kiša. Isto tako, u slučaju izgradnje novih građevina u naseljima u kojima kanalizacijska mreža nije dovoljno dimenzionirana za nove količine priljeva oborinskih voda može se dogoditi da ne treba rekonstruirati postojeću kanalizacijsku mrežu, jer je u slučaju izvedbe zelenog krova porast dotoka vode neznatan.

Dobrodošla je svaka čovjekova aktivnost koja narušenu ravnotežu u prirodi dovodi u ponovni sklad. Ozeljenjavanje krovnih površina je samo jedna od ovakvih aktivnosti. Poštujući jednostavna pravila koja treba primjenjivati kod projektiranja i ugradnje zelenih krovova (FLL), moguće je ostvariti vrlo kvalitetna i dugotrajna tehnička rješenja i izvedbe krovnih vrtova.

k47-liapor-3-300

Prebendarski vrtovi na Kaptolu, Zagreb, površina ~2.500 m2

Liaflor & Liadrain za zelene krovove
Višegodišnja znanstvena ispitivanja i praktična uporaba Liadrain-a na velikim površinama potvrđuju da je Liadrain proizvod od ekspandirane gline idealan za ozelenjavanje krovova, i to u najvećoj mjeri zahvaljujući lakoći materijala, činjenici da ga bilje odlično prihvaća, te izvrsnoj sposobnosti drenaže i mogućnosti upijanja vode.
Vrlo jednostavno se održava, jednako na ekstenzivnim kao i na intenzivnim ozelenjenim krovnim površinama, koje se izvode kako na ravnim tako i na kosim krovovima, a ozelenjavanje se izvodi  na sljedeći način:

  • Za sprječavanje probijanja korijenja potrebno je po čitavoj krovnoj površini postaviti odgovarajuću izolaciju s FLL atestom – pažljivo zavarenu – kao zaštitu toplinske izolacije od korijenja. Na hidroizolaciju preporučamo postaviti filc trake, a nakon toga potrebno je postaviti drenažni sloj od Liaflor okruglih zrna frakcije 8-16 mm. Na drenažni sloj treba postaviti geotekstil. Nakon toga treba mješavinu Liadrain-a i zemljanog supstrata potrebe debljine.
  • Ova mješavina Liadrain-a i zemljanog supstrata se, na primjer, može sastojati od mješavine Liadrain-a od lomljenih zrna granulacije 1-8 mm i humusnog treseta ili kora od drveća. Kod sadnje prikladnih biljaka (npr. začinsko bilje, razne vrste seduma, trave), ovisno od položaja, neće biti potrebno nikakvo posebno održavanje osim zalijevanja, košenja i sl.

Preporučamo mješavinu sa 70% Liadrain-a 1-8 mm i 30% zemljanog supstrata.

Liaflor & Liadrain za zelene žardinjere
Što odgovara sobnom bilju, ne može štetiti biljkama u žardinijerama na otvorenom, npr. na balkonima. Osim prednosti kao što su lakoća održavanja, zdravi rast biljaka i mala težina, stabilnost strukture i jednostavan sastav idu u prilog upotrebi proizvoda Liadrain & Liaflor-Hydro u usporedbi s uobičajenim zemljanim supstratima.

Na prikladnoj posudi za sađenje (minimalne visine oko 20 cm) treba otprilike na petini visine izbušiti nekoliko rupa te malo iznad iznad tog mjesta prelijevanja usuti Liaflor-Hydro okrugla zrna granulacije 8-16 mm ili Liadrain-Hydro drobljena zrna granulacije 4-8 mm. Na ovaj sloj preporučamo staviti filc ili geotekstil. Potom treba biljke – bilo to jednogodišnje ljetno cvijeće ili višegodišnje biljke – položiti u posudu i zasuti mješavinom zemljanog supstrata s Liadrain-om granulacije 4-8 mm. Potom zalijte do visine preljeva – ovaj postupak treba toliko često ponavljati tijekom prvih dana dok supstrat više ne upija vodu. Za gnojenje koristite uobičajeno dugotrajno gnojivo, npr. Substral štapiće za gnojidbu balkonskog cvijeća.

Liadrain kao poticaj zdravom bilju od samog početka
Vrlo često nastaju smetnje u rastu drveća i grmlja uslijed nedovoljnog dotoka zraka i vode u područje korijenja. Pri tom je vrlo propusno tlo jednako tako nepovoljno kao i ono nepropusno. Liadrain, drobljena zrna granulacije 1-8 mm, u oba slučaja ima učinkovito djelovanje tako što, s jedne strane, dugotrajno razrahljuje tlo i s time osigurava opskrbu kisikom, dok s druge strane ima sposobnost upijanja vode pa tako učinkovito regulira isušivanje.

Preporučamo to raditi na ovaj način:
U iskopanu rupu pripremljenu za sadnju usipajte 10-15 cm debeli sloj Lidrain-a granulacije 4-8 mm te na  njega položite korijen. Rupu popunite iskopanom zemljom koju ste po potrebi razrahlili dodavanjem Liadrain-a, ili još bolje mješavinom Liadrain-a i zemljanog supstrata. Kako bi se spriječilo prekomjerno isparavanje vode i rast korova na površini oko stabljike, istu površinu još pokrijte proizvodom Liaflor-Premium granulacije 8-16 mm u sloju debljine 3-5 cm.

k47-liapor-t1-700

Preporučamo mješavinu sa 70% Liadrain-a granulacije 1-8 mm i 30% zemljanog supstrata, (vidjeti upute na: Error! Hyperlink reference not valid./ Zeleni krovovi).
Usput napominjemo: voluharicama će keramički Liadrain polomiti zube!
Nema ograničenja kod upotrebe zemljanog supstrata, može se koristiti bilo koja vrsta koju se može kupiti u trgovini.
Preporučamo pogledati:   www.agrohoblaj.hr

Travnjak kao na terenu za golf
Kvalitetu terena za golf doslovno možete postići i u Vašem vrtu, a Liadrain lomljena zrna frakcije 1-8 mm u tome učinkovito pomažu.

Upotreba Liadrain-a kod izrade novih zelenih površina, kao i kod saniranja postojećih, optimalno poboljšava strukturu tla, korijenju omogućuje opskrbu zrakom i regulira dotok vode.

  • Ako je tlo nepropusno, treba prekopavanjem ili usitnjavanjem u zemlju umiješati Liadrain lomljena zrna granulacije 1-8 mm u sloj minimalne debljine 5-10 cm.
  • Kako bi se poboljšala sposobnost upijanja vode rahle zemlje, Liadrain granulacije 1-8 mm treba umiješati na cjelokupnoj površini – to je metoda koja se upotrebljava kod izgradnje golf terena.
  • Stare, nepropusne travnjake i travnjake obrasle mahovinom moguće je dugoročno sanirati ako se mali otvori (cca. 5 cm široki i duboki, s razmakom od cca. 60 cm) napune Liadrain-om.

Savjet:
Za ovakvu uporabu Liadrain-a mogu se koristiti pakiranja u vrećama od 50 litara, što je vrlo praktično za prijenos kao i rad na ravnom krovu ili terasi.

Proizvodi
LIAFLOR 8-16 RK je prirodni proizvod proizveden iz ekspandirane gline, okrugla zrna granulacije 8-16 mm, koji osim svojih dekorativnih svojstava ima i svojstva zadržavanja vlage i hranjivih sastojaka, prozračivanje i postizanje bolje strukture kod sadnje drveća ili saniranja starog drveća i grmlja. LIADRAIN je ujedno namijenjen i za drenažu.

LIADRAIN 1-8 KK je prirodni proizvod proizveden iz ekspandirane gline, drobljena zrna granulacije 1-8 mm, namijenjen za miješanje s organsko-mineralnim zemljanim supstratom.

Preporuča se slijedeći volumni omjer miješanja:
–          2/3 vol.   LIADRAIN
–          1/3  vol.  HUMOKOMPOVIT H-6

Također, kod sadnje u žardinjere ili lončanice ovaj proizvod može se koristiti s istom namjenom za drenaže.

Za kućnu upotrebu preporučamo pakiranja u ekološke polietilenske vreće volumena 50 litara, a za velike projekte i gradlišta prikladnija je isporuka kamionima kiperima u rastresitom stanju.

Za sve zelene površine
Liapor je oplemenjen prirodni proizvod iz ekspandirane gline.
U vrlo sofisticiranom Liapor proizvodnom procesu prirodna sirovina gline se melje, miješa i oblikuje u sitne kuglice koje su nakon toga podvrgnute postupku pečenja na temperaturi od 1.100-1.200°C. Pri tom sagorijevaju organski sastojci gline, a kuglice ekspandiraju.

Rezultat je sljedeći: tisuće laganih, malenih zrna stabilne strukture, s mnogo zatvorenih zračnih pora u unutrašnjosti. Za Liadrain proizvod Liapor zrna se drobe. Na taj način visoki udio drobljenih zrna omogućuje upijanje i do više od 30% vode (M.- %) koja na zelenim površinama učinkovito pridonose toliko potrebnoj sposobnosti upijanja vode i hranjivih tvari, kao i dotoka zraka. Zbog toga se Liadrain upotrebljava svuda gdje supstrat mora zadovoljiti posebne uvjete.

Za bolje tlo:
Pomiješan sa zemljom Liadrain se prije svega koristi za poboljšanje strukture tla. Kod sadnje novog bilja baš kao i kod saniranja drveća, grmlja i zelenih biljaka zrna Liadrain-a, koja ne trunu, dugoročno omogućuju opskrbu korijenja zrakom i reguliraju dotok vode.

Za ozelenjene krovove:
Tko još nije sanjao o tome da i u gradu posjeduje komadić svoje zelene površine. Zbog toga se posljednjih godina toliko povećala potražnja za zelenim krovovima made by Liadrain”, gdje se Liadrain dokazao kao idealan dodatak zemljanom supstratu za ozelenjavanje krovova. Zbog svoje lakoće, stabilne strukture i sposobnosti upijanja vode Liadrain omogućuje biljkama, sitnim životinjama, a naposljetku i čovjeku samom da od ravnog ili kosog krova učini životni prostor ljepšim.

Za prijatelje biljaka:
Liaflor i Liadrain imaju velike prednosti i kod sadnje vanjskog bilja na balkonima i u posudama za cvijeće. Ne morate više, svako malo, mukotrpno mijenjati sve više zbijenu i kiselu zemlju, a i nije više potrebno učestalo zalijevanje.

Prednosti ozelenjenih krovova
Direktne prednosti za korisnika:
–          Poboljšanje kvalitete zraka i očuvanje vlažnosti zraka.
–          Stvaranje ugodnije mikroklime i smanjenje buke.

Ekološke učinkovitosti:
–          Povećavanje životnog prostora za biljke i životinje u gradovima.
–          Smanjenje i usporavanje dotoka oborinskih voda u kanalizaciju.
–          Upijanje i isparavanje padalina na krovnoj površini od 10-100%.
–          Sprečavanje zagušenja kanalizacije od oborinskih voda.
–          Zaštita rijeka i potoka od zagađenja.
–          Snižavanje temperature padalina učinkovito pomaže održavanju hladnije temperature u rijekama, što pogoduje ribama.
–          Stvaranje tržišta recikliranih materijala, kao što su kompost, malč, zemljani supstrati i druge komponente na zelenim krovovima.
–          Globalni utjecaj na klimatske promjene smanjenjem emisije štetnih pinova (CO2 i dr.).

Uštede u korištenju i održavanju zgrada:
–          Produljenje životnog vijeka hidroizolacije, koja u slučaju primjene na zelenim krovovima traje dvostruko dulje u usporedbi s primjenom na konvencionalnim ravnim krovovima i učinkovito uštedi na troškovima materijala i na radovima njihove sanacije i zamjene.
–          Pospješenje dodatne toplinske izolacije i učinkovito smanjenje troškova hlađenja zgrade ljeti.

Iskoristivost površine:
–          Povećanjem ozelenjenih krovnih površina stvaraju se nove korisne površine
–          Povećanje dozvoljenog postotka izgradivosti čestice
–          Stvara ljepšu sliku grada
–          Stvara nova radna mjesta u raznorodnim pratećim industrijama

Lias Österreich GesmbH