Raskoš dekorativnih tehnika u modernoj ili ambijentalnoj atmosferi doma

Na našem tržištu još uvijek dominira klasično bojanje zidova koje je prvenstveno usmjereno na usklađivanje nijansi i postizanje vizualnog povećanja ili smanjenja prostora. Naime, poznato je da hladnije i svjetlije boje povećavaju prostor dok ga toplije i tamnije smanjuju.

U posljednje vrijeme, sve traženije postaju dekorativne tehnike koje su izazvale svojevrsnu revoluciju stvarajući kreativne i moderne prostore.

Već niz godina na europskom tržištu, robna marka Les Decoratives, francuskog proizvođača  Initiatives Decoration, oduševljava kreativnošću proizvodnog asortimana, koji se u većem dijelu odnosi na boje i premaze za zidove i namještaj. Od nedavno, ovi su proizvodi dostupni i na našem tržištu.
Osnovna prednost asortimana Les Decoratives, u odnosu na druge robne marke, je  jednostavnost njihove primjene. Dovoljan je uobičajeni soboslikarski alat koji, uz pomoć prikladne tehnike, omogućava nevjerojatne efekte na čitavim zidnim površinama ili samo dijelovima zida koji se želi istaknuti.

Većina boja i premaza ima ekološku markicu, a proizvedeni su na bazi akrilnih boja i vode.

Kreativne ideje za dekoraciju zidova
Dizajnerska boja Paillett’ s mat efektom, sadrži sitne svjetlucave čestice koje će vizualno povećati zidove i stvoriti specijalan sjaj modernog interijera. Dovoljan je jedan sloj boje koji izvrsno prekriva površinu, a ne treba se nanositi niti temeljni premaz.

k46-velekem-1-300Prilikom nanošenja, kao i kod većine proizvoda Les Decoratives, nije potreban specijalan soboslikarski alat već  je dovoljan valjak za lakiranje. (Slika 1.)
Serija proizvoda pod nazivom métaliz stvara decentnu, otmjenu atmosferu prostora, u nijansama od zlatne do olovno sive. Njezina posebnost krije se u metalizirajućem efektu. Održavanje boje je iznimno lako, a čišćenje se prema potrebi obavlja vlažnom pamučnom krpicom. (Slika 2.)

k46-velekem-3-4-700

Dozu svjetlosti i luksuza u modernim interijerima, s lakoćom će unijeti Esprit Chic, koji zidove prekriva satenskim sjajem. Nanošenje boje je vrlo jednostavno, uz pomoć valjka i gladilice.  Za dodatni sjaj, ovaj je proizvod idealno kombinirati s Perles de Verre, staklenim perlama koje stvaraju reljefnu, pjeskovitu strukturu te ovisno o osvjetljenju, vizualno povećavaju prostor. Perles de verre moguće je kombinirati i s métaliz nijansama (Slika 3.) i (Slika 4.)

Loft, kao stambeni prostor većih gabarita i otvorenog volumena s puno svjetla, ponovno se vraća u modu. Iako se prvotno loft odnosio na stare industrijske objekte u kojima su živjeli siromašni umjetnici, tijekom godina postao je sinonim za urbane, minimalističke prostore, sa što manje pregradnih zidova.
U tom smislu, loft ne mora nužno biti interijer od 200 m2 i visine 5 m, što bi se iz njegove definicije moglo zaključiti, već to mogu biti i puno manji i niži interijeri.

k46-velekem-5-6-500

Idealan i povoljan način stvaranja ovog urbanog, industrijskog štiha može se riješiti linijom proizvoda Loft koji dolazi u dvije varijante: završni efekt betona ulaštenog voskom te završni efekt grubog betona (Slika 5.-Loft beton cire,glatki) i (Slika 6. grubi).

Premaz Loft beton cire može se  upotrijebiti na zidovima, podovima, tuš-kabinama ili radnim površinama.

S razvojem dekorativnih tehnika, unaprijedile su se i ekstravagantne linije premaza s 3D efektima poput krokodilske kože, kože pitona ili točkastog perja.
Ovdje je riječ o mat bijelom premazu – Primaire Empreinte, na kojem se, dok je još mokar, formira reljefni uzorak uz pomoć specijalnog valjka. Nakon sušenja ovako pripremljene podloge, nanosi se završna boja u nijansi po izboru. Sam postupak kreiranja reljefne površine, vrlo je jednostavan i ne zahtjeva posebne pripreme. Dovoljno je vući okomite poteze u smjeru odozgo prema dolje te paziti da se rubovi preklapaju +/- 1 cm.
k46-velekem-7-8-700

Ovaj premaz definitivno je jedan od upečatljivijih, za one koji vole eksperimentirati s bojama i uzorcima. (Slika 7. Primaire Empreinte)

Novi sjaj starog namještaja
Osim bojanja zidova, svojevrsni “makeover” i osvježenje prostora vrlo se efikasno može postići bojanjem starog namještaja i stolarije.

Shabby chic stil jedan je od popularnijih, on odaje dojam nesavršenosti i romantike, koja nas vraća u neka davna vremena. Njegova posebnost je što se namještaj i sitnice moraju doimati starima. Riječ je o prozračnom i laganom stilu koji odiše originalnošću i poštovanjem prema naslijeđu.

Kombinacija bijele boje i pastelnih nijansi prije svega oduševljava sve one koji vole tople interijere.

Linija proizvoda Charme idealna je za stvaranje ovog efekta. Puderasta mat boja nanosi se u jednom sloju, uz pomoć kista. Površina mora biti čista i suha, a nakon svega 30 minuta dovoljno je nježno pobrusiti željene dijelove uz pomoć brusnog papira, kako bi se nazirala podloga. Šarmantni Charme dolazi u 10 nijansi. (Slika 8.)

Shabby Chic stil izvrsno upotpunjava efekt popucale boje, koji je nezamjenjiv kada želimo antikni stil. Mogućnosti je bezbroj jer se ovakvi efekti mogu kreirati na raznim površinama poput drva, papira, prethodno obojanim podlogama, gipsu, kipovima, vazama, zemljanim posudama, porculanu, terakoti itd.

k46-velekem-9-10-700

Craquelee boja & lak za efekt pukotina je set koji se sastoji od dva proizvoda. Craquelee boja se sastoji od temelja i bijele boje za raspucavanje, a Craquelee lak od temelja i prozirnog laka za raspucavanje. Boju i lak moguće je  pigmentirati s pigmentom na bazi vode, kako bi dobili željenu završnu nijansu. (Slika 9.)

Suprotnost romantičnom shabby chicu  je moderan i urbani namještaj, kojeg između ostalog, karakterizira metalni, perlasti sjaj. Esprit Chic idealan je za ovu primjenu. Njegova polutransparentnost ističe ljepotu strukture drva, a dovoljno ga je nanijeti kistom u samo jednom sloju. Esprit Chic proizvodi se u 6 nijansi, od platinaste do imitacije kože, koje će se izvrsno uklopiti u gotovo svaki ambijent.  (Slika 10.)

Razvijati dječju kreativnost izuzetno je važno prilikom odrastanja jer potiče na razmišljanje, stvaranje novih ideja i originalnost. Međutim, ponekad dječja mašta može zadati i priličnu glavobolju odraslima. Initiatives Decoration je i u tom segmentu ponudio rješenje s kojim se djeca neće sputavati, ali neće ni narušavati životni prostor.

k46-velekem-11-300Magnetic premaz pretvara zidove ili namještaj u magnetsku ploču po kojoj se mogu slagati raznobojni magneti i na taj način razvijati maštu.
Magnetna površina može biti i ploča za pisanje (poput školske ploče) uz pomoć premaza Les enfants craie. Ovakav veseli dječji kutak moguće je kreirati u 6 nijansi. (Slika 11.)

Velekem d.d.