Fasade u požaru

Fasade mogu značajno utjecati na širenje požara. Iako mnogi vjeruju kako fasade nemaju nikakav ili mali utjecaj na širenje požara u zgradama, danas su Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fire Safe Europe i Hrvatska udruga za zaštitu od požara na javnom ispitivanju demonstrirali upravo suprotno.

k46-fasadeupozaru-0-200Javno ispitivanje, koje je dijelom međunarodnog seminara Fasade u požaru pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika prof. Ive Josipovića te povjerenika Europske komisije Nevena Mimice okupilo je više od 200 stručnjaka, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, medija, industrije i uvaženih gostiju iz 26 zemalja.

U uvodnom video obraćanju, povjerenik Mimica rekao je „sigurnost nikako ne smijemo uzimati zdravo za gotovo“ te izrazio otvorenost Europske komisije za mišljenje stručne javnosti kako dodatno povećati zaštitu Europljana od požara pogotovo u javnim prostorima, kao što su škole, trgovački centri i hoteli.

Također putem video poruke, predsjednik Josipović podsjetio je kako „požar može brzo buknuti i u nekoliko minuta uništiti sve ono što se godinama stvaralo“. Zaključio je kako je zbog toga „potrebno ulagati u sustave prevencije kako bi se rizik od nastanka požara sveo na najmanju moguću mjeru, a onda naravno ako do požara  dođe da ga se gasi brže i jednostavnije.“

k46-fasadeupozaru-1-700

Nakon toga je prof.dr.sc. Dubravka Bjegović s Građevinskog fakulteta istaknula kako je cilj ovog međunarodnog seminara podići razinu svijesti stručne javnosti, donositelja odluka i široke javnosti o utjecaju fasada na rizik od pojave i širenja požara u zgradama, pogotovo tijekom energetskih obnova.“Danas u stanovima, uredima i općenito u zgradama imamo puno više zapaljivih materijala no ikada“, rekla je objašnjavajući utjecaj tih materijala na širenje požara iz unutrašnjosti zgrade na vanjsku fasadu kroz prozor za svega nekoliko minuta. Ovisno o vrsti fasade, dodala je, vatra se može proširiti na okolne stanove. Naglasila je važnost boljeg razumijevanja utjecaja različitih fasadnih sustava na razinu zaštite od požara u zgradama ali i unaprijeđenija postojećih metoda ispitivanja utjecaja požara na građevinske proizvode i elemente, pogotovo imajući u vidu da su mnoga ispitivanja zastarjela.“ Rekla je kako će ishod ovog seminara biti i zajednički znanstveni rad i izvještaj koji će biti doprinos razvoju znanstvenim spoznajama.

Kako bi pokazali to u praksi nakon uvodnih predavanja, u Laboratoriju za toplinska mjerenja (LTM-u) u Stubičkoj Slatini nedaleko Zagreba održano je ispitivanje ponašanja tri fasadna sustava u požaru s različitim toplinsko-izolacijskim materijalima. Pored LTM-a,druga dva ugledna znanstvena partnera provela su mjerenja;  SP tehnički institut za ispitivanja iz Švedske i ZAG – slovenski institut za graditeljstvo i zgradarstvo. Na prvi pogled, sva tri uzorka izgledala su identično, no kako se požar širio vidjele su se bitne razlike u njihovoj reakciji na požar.

Javno ispitivanje fasadnih sustava u požaru: na prvi pogled isti uzorci

Sva tri uzorka bili su identični u svemu osim u jednoj važnoj komponenti, a to je vrsta toplinsko-izolacijskog materijala. Svi su bili izvedeni s klasificiranim fasadnim sustavima;  jedan s gorivom izolacijom (EPS) B s2 d0, drugi s gorivom izolacijom (EPS) B s2 d0 + horizontalna protupožarna barijera od kamene vune, dok je treći uzorak bio izveden s negorivom izolacijom (kamena vuna) A2 s1 d0. Svi su zapaljeni u isto vrijeme.

Tijekom ispitivanja uzorak s EPS izolacijom u potpunosti je izgorio i požar se proširio preko fasade po cijeloj visini zida već 15 minuta nakon izbijanja. Za to su vrijeme uzvanici mogli vidjeti velike količine crnog toksičnog dima nastalog uslijed izgaranja zapaljivih materijala. Požar na trećem uzorku nije se proširio preko fasade zbog nezapaljive izolacije (kamena vuna) te je konstrukcija zida neoštećena. Miodrag Drakulić, predsjednik HUZOP-a rekao je: „Protupožarna barijera izrađena od negorivog materijala između katova trebala bi imati funkciju horizontalne protupožarne barijere. Vidjeli smo danas kako relativno mala barijera može usporiti širenje požara po fasadi ali ne može učinkovito zaustaviti njegovo širenje. Kao što smo vidjeli na drugom uzorku, usporila je širenje vatre za otprilike 10 minuta u usporedbi sa sustavom izvedenim u potpunosti od (EPS) gorive izolacije. Ali, za dulje odgađanje širenja požara preko gorive fasade, protupožarne barijere moraju biti izvedene sukladno dokazanim tehničkim pravilima. No, unatoč ovim preventivnim mjerama, rizik od otrovnih plinova koje emitiraju gorive fasade još uvijek je iznimno visok. Ne smijemo zaboraviti kako statistike pokazuju da 8 od 10 ljudi smrtno stradalih u požaru zapravo umire zbog gušenja otrovnim plinovima, a ne zbog vatre“.

Miroslav Merčep iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba uključio se u komentiranje ispitivanja u 15. minuti, budući da je upravo to rok u kojem su vatrogasci dužni doći na mjesto požara nakon poziva. Tom je prigodom naglasio: ‘Ukoliko zateknemo ovakvu situaciju, kada se požar zbog gorivog materijala proširio po cijeloj fasadi i imamo velike količine otrovnog dima, najprije moramo evakuirati ljude iz zgrade kako bismo spriječili njihovo gušenje, a tek nakon toga pokušati ugasiti požar i spasiti imovinu. Kada se radi o gorivom materijalu, događa se fenomen ‘gorućih kapljica’ odnosno kapljičnog topljenja gorivog materijala iznimno visoke temperature koji životno mogu ugroziti ljude koji izlaze iz zgrade, ali i nas koji ih pokušavamo spasiti. Događalo se da su se takve fasada počele „svlačiti“ tijekom intervencije, odnosno odvajale su se od podloge, urušavale i prijetile i vatrogascima i stanarima prilikom evakuacije. Ovakav požar i nakon prestanka vidljivih tragova požara ako se dobro ne pregleda termo-kamerom i jednostavno ne odreže ‘do zdravoga’ može izazvati naknadni požar čak i nekoliko sati nakon odlaska vatrogasaca s intervencije.’

Važnost pravilnog odabira materijala

Prof. dr. sc. Bjegović istaknula je: ‘Danas smo vidjeli kako je jako bitan odabir materijala za fasade. Ispitivanje je pokazalo kako se fasada izvedena s EPS-om, danas vrlo popularne, odnosno najizvođenije fasade s jeftinijom izolacijom od gorivog materijala porazno ponašaju u požaru, dok je na uzorku u kojem je korištena negoriva izolacija, mineralna, odnosno kamena vuna, oštećen tek završni sloj, a što je još i bitnije, požar se nije proširio na susjedne katove. To je bitan faktor u zgradama u kojima je u slučaju požara ključna sigurna i brza evakuacija velikog broja ljudi. Iz tog je razloga o tome potrebno posebno voditi brigu, ne samo u novogradnji već i u energetskim obnovama, pogotovo javnih zgrada kao što su  šoping centri, škole, bolnice ili domovi za starije.

Potreba za unaprjeđenjem postojećih ispitnih standarda

Milan Hajduković iz ZAG-a je pojasnio kako u svijetu postoje značajne razlike u ispitnim metodama za standardiziranje proizvoda, i to predstavlja problem. Lars Boström iz švedskog SP instituta objasnio je da za ovo ispitivanje korišteni su 8 metara visoki uzorci, prema British standardu BS 8414, koji simuliraju razvoj požara u dvokatnici, pri čemu požar počinje u sobi te se kroz prozor širi na fasadu. Istaknuo je kako su pored zadanih mjerenja prema ovom standardu proveli još nekoliko dodatnih jer ‘postojeća normirana  ispitivanja u požaru ne obuhvaćaju sve bitne parametre za razvoj požara. Ova dodatna mjerenja dati će nam dragocjene podatke za nadopunu i unaprjeđenje postojećih standarda u protupožarnom ispitivanju.’

Tomislav Skušić iz LTM-a se nada da će ovo ispitivanje biti povod za daljnja poboljšanja kako u samoj regulativi vezanoj za proizvode iz područja zaštite od požara tako i u razmišljanjima  naših građana i zakonodavca o značaju ovog područja za sigurnost građana.

Problem: Požari svugdje isti, propisi se razlikuju

Bill Duncan iz europske udruge Fire Safe Europe (FSEU), objasnio je kako je ovo ispitivanje ukazalo na još jedan problem kako su požari svugdje u svijetu jednaki, dok se propisi koji reguliraju protupožarnu zaštitu bitno razlikuju.„Iz tog je razloga naš cilj uvjeriti političare i zakonodavce kako bi drastično unaprijedili propise o zaštiti od požara u cijeloj EU. To znači da se građevinski proizvodi i praksa usklade sa višim i rigoroznijim standardima zaštite od požara. Na dobrom smo putu budući da se više od 70 kandidata za Europski parlament uključilo u našu kampanju FireSafetyFirst i obećalo prioritet dati zaštiti od požara tijekom sljedećeg mandata od 2014.-2018.

k46-fasadeupozaru-2-700

Energetske obnove – velika šansa za povećanjem zaštite od požara u zgradama

Energetske obnove postojećih zgrada u tijeku su diljem Hrvatske i Europe. Ovi programi omogućiti će značajne uštede energije i osigurati milijune novih radnih mjesta. Isto tako, one predstavljaju jedinstvenu priliku za poboljšanje zaštite od požara u zgradama.

 „U ekonomski teškoj situaciji prednost se obično daje jeftinijim fasadnim sustavima pred onima koji uz energetsku učinkovitost osiguravaju i zaštitu od požara. Ovim smo seminarom htjeli pokazati kako energetska učinkovitost i zašita od požara ne smiju i ne moraju jedna drugu isključivati“, zajednički je zaključak organizatora.

k46-fasadeupozaru-3-700

k46-fasadeupozaru-4-700

k46-fasadeupozaru-5-700

Uredništvo časopisa Korak