Aquatherm black system

Mikroklimatski uvjeti prostora u kojem boravimo značajno utiču na naše zdravlje, raspoloženje i na kvalitetu rada, odmora i spavanja. Grijanje prostora zimi, a hlađenje ljeti doprinosi osjećaju toplinske ugode. Konvencionalne tehnike grijanja prenose toplinu u prostor pretežno konvekcijom pri čemu zidovi ostaju hladni. Osjećaj toplinske ugode je u izravnoj vezi sa temperaturom zraka u prostoriji i površinskom temperaturom zidova. Tražeći savršenija i ekonomičnija rješenja za postizanje ugodne klime u prostoru, njemačka tvrtka aquatherm se bavi ovom tematikom preko 40 godina i jedan je od prva tri proizvođača podnih grijanja u Europi.

Razvojem  sustava cijevnih registara „aquatherm black system“, raniji naziv „climasystem“, ovaj vodeći proizvođač polipropilenskih cjevovodnih instalacija iznova je potvrdio svoju pionirsku ulogu u razvoju i primjeni površinskih sustava grijanja i hlađenja.

k45-aqt-1-400Uz pomoć ovog domišljatog, integriranog sustava za površinsko grijanje i hlađenje postiže se najviši komfor i vrlo ugodna klima bez puhanja. Stropno, zidno i podno grijanje djeluje zračenjem uz minimalnu konvekciju, pa nema dizanja prašine i stoga je posebno preporučljivo za alergičare. Zahvaljujući inovativnim tehničkim rješenjima i kvaliteti izrade „aquatherm black system“ se nalazi danas na samom vrhu ponude površinskih sustava za grijanje i hlađenje.

Način djelovanja aquathermovih cijevnih registara integriranih u  grijaći ili hladeći strop ili zid, temelji  se na tome, da je temperatura površine podešena nekoliko stupnjeva iznad ili ispod temperature prostorije. Izmjenom toplinskog zračenja  mijenjaju se temperature površina koje omeđuju prostoriju. Udio zračenja stropa odnosno zida iznosi cca 2/3, a konvekcije cca 1/3 ukupne snage. Izravno toplinsko zračenje na ljudsko tijelo stvara osjećaj toplinske ugode. Temperatura zraka nasuprot konvencionalnim tehnikama grijanja (radijatori / konvektori) može biti niža (17-19°C), a boravak u prostoriji je i dalje ugodan. k45-aqt-2-400Snaga površinskog sustava grijanja i hlađenja je  određena razlikom temperature prostorije i srednje temperature površine: veća razlika – veća snaga. Uobičajena polazna temperatura vode u režimu grijanja iznosi 35°C, a u režimu hlađenja se ne spušta ispod 14°C, pa je sustav izuzetno pogodan za korištenje u kombinaciji sa toplinskom pumpom koja u takvom temperaturnom režimu radi vrlo ekonomično. Osim što stvara zdravu klimu u prostoru, aquatherm black system je i štedljiv. U zbiru uštede u trošku energije u odnosu na konvencionalne tehnike iznose 25-30%.

Sustav je kompletiran regulacionom tehnikom u rasponu od pojedinačne regulacije po prostorijama do potpuno automatiziranog upravljanja, nadzora i dijagnostike putem Interneta. Svaka prostorija je opremljena termostatom, a osjetnici vlažnosti, u režimu hlađenja služe za zaštitu od mogućeg rošenja.

Zahvaljujući maloj visini aquatherm black system je moguće ugraditi u klasičnu mokru žbuku ili u suhi sustav gradnje. Ugradbena visina uključujući letvicu za prihvat i priključke iznosi svega 24,5 mm. U sustavima suhe gradnje aquatherm black system može se postaviti na metalne kasete, gipskartonske ploče standardne kvalitete, gipskartonske ploče sa grafitnim vlaknima radi povećanja toplinske provodljivosti ili vlaknaste cementne ploče.

k45-aqt-3-300Ugradnja u zidnu ili stropnu žbuku kao i u zidove od gipskartonskih ploča izvodi se bez problema. Cijevni registri učvršćuju sa na zidnu ili stropnu površinu pomoću specijalnih i standardnih učvrsnica. Za žbukanje se koriste uobičajene vapneno cementne žbuke, gips žbuke kao i glinene žbuke. Žbuka se nanosi na čvrstu i čistu površinu zida ili stropa poštujući upute i zahtjeve proizvođača žbuke. U žbuku se ugrađuje staklena rabic mrežica kako bi se izbjegle moguće pukotine. Mala težina od 2,5 kg/m2 uključujući i vodeno punjenje ne utiče na konstruktivnu izvedbu stropa.

Toplinski proračun aquatherm black systema provodi se analogno podnom odnosno zidnom grijanju prema DIN 4725 / EN 1264. U odnosu na podno i zidno grijanje izvedeno klasično sa cijevima iz koluta, uz iste polazne uvijete aquathermovi cijevni registri daju 40% veću snagu.

k45-aqt-4-300

Veliki presjeci kvadratnih odnosno pravokutnih cijevi registara pogodovali su smanjenju brzine strujanja i pada tlaka uz istovremeno povećanje aktivne površine za prijenos topline. Brzina strujanja kod površina od ca. 10 m2  nalazi se ispod 0,3 m/s. Zahvaljujući navedenom  aquatherm black system djeluje vrlo brzo. Već nakon dvadesetak  minuta  po uključenju sustava, ovisno o tome radi li se o grijanju ili o hlađenju, postiže se radna temperatura stropa odnosno zida.

Aquatherm black system cijevni registri izrađeni su od petoslojnih difuzno nepropusnih polipropilenskih cijevi, a isporučuju se u širinama 24-100 cm i stupnjevano u dužinama od 50 cm do 5m, ukupno 253 standardne dimenzije. To daje ovom sustavu veliku fleksibilnost pri ugradnji rasvjete, ventilacije, ozvučenja, električnih i drugih instalacija u zgradama.

U obiteljskim kućama, stanovima, vilama, turističkim, rekreacijskim i poslovnim objektima u Republici Hrvatskoj do sad je ugrađeno preko 50.000 m2 aquatherm black systema. U tom nizu referentnih objekata najveći su poslovni tornjevi Sky Office u Zagrebu sa preko 17.000 m2 stropnog i zidnog grijanja i hlađenja.

Aquatherm black system karakterizira čitav niz prednosti od kojih ističemo one najznačajnije:

 • Fleksibilan i kompletan program za grijanje i hlađenje
 • Proizvod orijentiran prema budućnosti i ekologiji
 • Bez puhanja
 • Bez buke
 • Bez dizanja prašine nudi najviši komfor klime
 • Jednostavna regulaciona tehnika
 • Prirodna termoakumulaciona sposobnost zgrade ostaje sačuvana
 • Pogodno za naknadnu ugradnju
 • Brza montaža zahvaljujući gotovim registrima
 • Ravnomjeran raspored temperature
 • Sigurno spajanje fuzijom ili utičnim spojnicama kod spuštenih stropova
 • Difuzno nepropusna izvedba
 • Mala ugradbena visina
 • Veća sloboda arhitektonskog oblikovanja
 • Povećana sigurnost prostora – nemogućnost povrede kao kod grijaćih tijela (škole ,sportske dvorane, dječji vrtići…)
 • Mala potrošnja energije
 • Brzo djelovanje
 • Smanjeno održavanje

Sve detaljnije informacije potrebne za projektiranje i postavljanje aquatherm black systema dostupne su kod generalnog zastupnika aquatherma, tvrtke aqt d.o.o. u Zagrebu.

aqt d.o.o.

k45-aqt-5-700