Primaflor 130

Novi proizvod tvrtke s 20 godina tradicije, novitet na području ojačanja estriha
Kelteks d.o.o. je tvrtka s dvadesetogodišnjom tradicijom u segmentu graditeljstva i kompozitnih materijala. Osnovana od strane g. Kelekovića još prije 4 desetljeća, tadašnji obrt započinje tkalačku djelatnost i rad na inovativnom razvoju postupaka tkanja. S godinama se obrt razvio u respektabilnu tvrtku s preko 130 zaposlenih djelatnika koja već godinama više od 70% vlastite proizvodnje izvozi na zahtjevno europsko tržište. Danas je tvrtka Kelteks brand na svjetskom tržištu poznat po kvaliteti posebice u proizvodnji staklenih mrežica za razna ojačanja u graditeljstvu te mrežica od AR stakla, karbona i bazalta.k41-kelteks-00-200Tvrtka je dugogodišnji lider u regiji u plasmanu staklenih mrežica (uglavnom fasadnih mrežica – sve vlastita proizvodnja) za graditeljstvo, a valja napomenuti i da značajan dio proizvodnje čini dio kompozitnih materijala odnosno proizvodnja raznih tipova roving tkanina, combimata, komplexa i sličnih materijala za tržište nautike, automobilsku industriju, vjetroelektrane i sl…

Posebno je zanimljiv dio tvrtke koji se bavi razvojem specijalnih tipova tehničkog tekstila za ojačanje betona (” CRS by Kelteks”), ali pobliže o tom segmentu pisat ćemo nekom drugom prilikom.

Ovoga puta predstavili bi novi proizvod tvrtke Kelteks: Primaflor 130, staklenu mrežicu za ojačanje podnih obloga koja je posebno interesantna našem čitateljstvu. Radi se o staklenoj mrežici težine 130 grama, specifično velikog otvora oka od 4×4 centimetara čime je omogućen rad sa svježim betonom čak i kod većih granulacija. Ugradnjom navedene mrežice u beton, prilikom izrade  estriha (što je osnovna namjena navedene mrežice), značajno se povećava njegova vlačna čvrstoća te sprečava pucanje betona.

 U odnosu na klasično armiranje pocinčanim metalnim mrežama, ugradnja mrežice Primaflor 130 donosi mnogostruke prednosti. Zahvaljujući činjenici da je staklena mrežica neusporedivo lakša od metalne te da je namotana u rolama, velike prednosti u vanjskom, a tako i transportu unutar gradilišta više su nego očite. Za razliku od metalne mrežice pakirane u panelima 200×100 cm, staklena mrežica namotana u roli od 100 m2 je jednostavna za manipulaciju, transport i samu ugradnju. Usporedimo transport do gradilišta npr. 500 m2 metalne mreže ( 250 komada !! panela od 200x100cm, velike težine) za što je potreban kamion, u odnosu na transport 5 rola (istih 500 m2) staklene mrežice što se s lakoćom transportira i u najmanjem osobnom automobilu. Koliko je jednostavnija manipulacija takvim materijalom i o kolikim se uštedama u transportu radi, nije potrebno dodatno objašnjavati, nakon ove usporedbe.

k41-kelteks-03-300Prednosti uporabe staklene mrežice time ne završavaju. Spomenimo još neke:

– znatna ušteda u materijalu – nisu potrebni dužinski preklopi
– bitno smanjena količina otpada
– brzina same ugradnje – svi otvori i sva rezanja se izrađuju u trenu pomoću najobičnijeg skalpela
– potpuno eliminirano hrđanje

Sve gore navedeno čini izradu podnih obloga i ugradnju staklene mrežice puno bržom i jeftinijom od ugradnje dosadašnjih, tradicionalnih materijala za ojačanje estriha.

Za kraj napomenimo da se kao dokaz kvalitete, uz sigurnost koju nam pruža potvrđena kvaliteta proizvoda tvrtke Kelteks, uz Primaflor 130 izdaje i “Izjava o sukladnosti” kao potvrda da ista zadovoljava sve zahtjeve po “Tehničkom propisu o građevinskim proizvodima”. Nadamo se da će ovaj novi proizvod poznate hrvatske tvrtke naći put do tržišta za što postoje svi preduvjeti, a nama preostaje s nestrpljenjem čekati na neki novi proizvod razvojnog tima tvrtke Kelteks kojeg ćemo sa zadovoljstvom opet predstaviti našem čitateljstvu.

Kelteks d.o.o.