Fermacell izolacijski sustav od saća

Stropovi s drvenim gredama zbog male težine sirovog stropa često imaju premalu zvučnu izolaciju. U sklopu moderniziranja i primjene u novogradnji i starogradnji fermacell izolacijski sustav od saća je prikladno rješenje. U kombinaciji s elastično ovješenim spuštenim stropom postižu se vrijednosti zvučne izolacije koje odgovaraju preporukama za povećanu zvučnu izolaciju sukladno normi DIN 4109. Ovakvom izvedbom poda u visini od 60, odnosno 90 mm s površinskom težinom od oko 70 odnosno 115 kg/m2, moguće je, ovisno o konstrukciji, postići poboljšanje vrijednosti zvučne izolacije pri hodu do 34 dB.

Priprema polaganja
fermacell estrih-saća polažu se na sirovu ploču po cijeloj površini. Papirnim trakama koje strše na bočnim krajevima postiže se preklapanje po duljini. Samo na čeonim stranama je potrebno nanijeti papirnu traku kao zaštitu od prosipavanja, ako postoji opasnost da bi nasip za saće mogao proći kroz rupe ili pukotine.

k41-farmacell-01-400Postavljanje nasipa za ispunu saća
Saće se ispunjavaju fermacell nasipom za saće. Punjenje saća treba započeti od vrata te pažljivo hodati preko napunjenog saća. fermacell nasip za saće pomoću zidarske letve poravnati sa saćem, tako da nastane ravna podloga za polaganje fermacell estrih-elemenata.

Sabijanje (nužno od 60 mm)
Za sabijanje nasipa za saće visine 60 mm, može se koristiti električni bušaći čekić s isključenom funkcijom bušenja. Uslijed vibracije se sabija struktura nasipa za saće sredstvo za ispunu saća. 30 mm visoko sredstvo za ispunu saća se ne mora sabijati.

fermacell estrih elementi
Na fermacell nasip za saće treba radi zaštite od topota položiti slijedeće fermacell estrih elemente:

2 E 31 (2 × 10 mm gipsvlaknaste ploče + 10 drvena vlakna).
2 E 32 (2 × 10 mm gipsvlaknaste ploče + 10 mineralne vune).
2 E 35 (2 × 12,5 mm gipsvlaknaste ploče + 20 mm mineralne vune).

Napomene
Ovim postupkom se sirova ploča direktno opterećuje (oko 45, odnosno 90 kg/m2) čime se znatno smanjuje prijenos zvuka. Instalacijski vodovi mogu biti urezani u fermacell estrih-saće i ispunjeni u širini od maksimalno 10 cm (zvučna i protupožarna svojstva mogu se promijeniti).

fermacell estrih elementi saća mogu se presipati do maks. 3 mm s fermacell nasipom za ispunu saća. Daljnje izjednačenje visine iznad fermacell estrih saća izvodi  se s fermacell suhim nasipom za izravnavanje površina.

Fermacell GmbH