Međunarodna ljetna škola arhitekture – Motovun 2012.

U Motovunu se od 4.-11. kolovoza održala 31. međunarodna ljetna škola arhitekture  Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove je godine kao suorganizator sudjelovao i Studij dizajna. Uz voditelja Ljetne škole arhitekture Motovun i Studijskog centra Arhitektonskog fakulteta u Motovunu, prof. Ljubomira Miščevića, u radu škole su sudjelovale pred. Dunja Mandić i pred. Tajana Jaklenec s Arhitektonskog fakulteta te doc. Vedran Kasap, doc. Damir Bralić i asis. Luka Borčić sa Studija dizajna. Školu je pohađalo 10 studenata s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Studija dizajna i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banja Luci. S predavačima je ukupno sudjelovalo tridesetak sudionika iz šest država.

Unutar programa Škole održao se i 5. međunarodni seminar o arhitekturi pasivne kuće u sklopu europskog projekta PASS-NET i 2. seminar u sklopu EU projekta IDES-EDU o implementaciji direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) u nastavne programe diplomskog  i poslijediplomskih studija. Održan je i 7. međunarodni seminar o ljetnim školama i radionicama arhitekture te 7. međunarodna dječja likovna radionica. Već tradicionalna izložba studentskih radova prethodne godine održana je u Multimedijskom centru LUKA u Puli, u suradnji s Društvom arhitekata Istre na kojoj su bili izloženi i radovi Međunarodne radionice Arhitektura fortifikacija Brijuni 2011. u suorganizaciji s Ministarstvom kulture i Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni.

Tradicija, kreativnost i održivost je trajni naziv škole. Sve su teme obrađene predavanjima počevši s uvodnim tijekom ponoćne šetnje po motovunskim zidinama.

k039-motovun-01-300.gifPromišljanje ideja i prostornih rješenja u srednjevjekovnom gradu za potrebe današnjice je veliki izazov. Projekti koji su zadnju večer javno prezentirani na glavnom trgu su se bavili trima „motovunskim prazninama“. Yellow Brick Road građanima i turistima Motovuna nudi šetnicu i povezuje sve „praznine“; Zelenu Istru interpretiranu kroz džepni vrt i vegetaciju koja stvara mirisni doživljaj grada, sunčalište na kamenim stepenicama motovunskog brežuljka evocira Sivu Istru, dok Crvenu Istru predstavlja sirovi zemljani trg. Ostali „praznine“ uređuju trgom sa suvremenom motovunskom cisternom, „danteovskim“ izložbenim prostorom te motovunskoj djeci prijeko potrebnim centrom. Prezentaciji su nazočili kao gosti kritičari arhitekt Vojo Narančić iz Chicaga, dekan Arhitektonskog fakulteta prof. Boris Koružnjak i prof. Feđa Vukić sa Studija dizajna. Ovogodišnja kreativna rješenja na temelju spoznaje tradicije i održivosti su početak intenzivnije suradnje arhitekata i dizajnera kao naznaka budućih tema škole.

prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.