Integriranje stropnog grijanja i hlađenja isijavanjem “Wavin Tempower”

Tvrtka WAVIN CROATIA d.o.o. u prošlim brojevima časopisa KORAK kroz 2011. g već je predstavljana u domeni relativno novog i tržištu interesantnog programa WAVIN Tempower, te kroz četiri epizode opisala put od ideje o postizanju bolje energetske učinkovitosti objekata primjenom niskotemperaturnih površinskih sustava grijanja i hlađenja do same realizacije.

Jedan od primjera realizacije ideje u djelo je i poslovni objekt “PAP promet“ Sveta Nedelja.

Nakon zahtjeva Investitora o poboljšanju energetske učinkovitosti vlastitog objekta ideji se pristupilo s 4 nužna aspekta a to su:

1. Izolacija objekta
2. Izvor topline
3. Izmjena topline
4. Distribucija topline.

Poboljšanje toplinske izolacije tj. fizike zgrade koje je opisano u prethodna 2 broja časopisa Korak preduvjet je da se pristupi ideji izvedbi niskoenergetskog objekta. 2. Izbor obnovljivog izvora energije drugi je logičan korak, a time i korištenje dizalice topline za izmjenu dobivene energije ( 3.) o čemu će biti pisano u idućem broju Koraka (prosinac). Kad smo definirali 3 navedene polazne točke, ostaje još samo distribucija topline ( 4.) za koju je odabran sustav WAVIN Tempower.

U poslovnom objektu “PAP Promet“ Sveta Nedelja za distribuciju topline korišten je “WAVIN Tempower“ – niskotemperaturni sustav stropnog grijanja i hlađenja isijavanjem tj. toplinskim zračenjem kod grijanja ili apsorpcijom kod hlađenja. Kako su svi preduvjeti za niskotemperaturni sustav distribucije topline zadovoljeni u prve 3 točke omogućeno je da se kompletan objekt grije s vodom na polazu sustava (dizalice topline) temperaturom 35°C, odnosno hladi temperaturom vode na polazu sustava (dizalice topline) od 16°C.

Time osim velike energetske uštede kod prve 3 točke korištenjem površinskog grijanja i hlađenja ostvaruje se maksimalan komfor u prostoru. Temperature stropa kreću se kod grijanja oko 24-26°C dok je temperatura zraka oko 20-22°C što daje vrlo dobru raspodjelu temperatura površina i zraka u prostoru u kojem čovjek boravi te mu pruža prirodnu atmosferu i ugodu. Tako i u režimu hlađenja uz temperaturu stropa 20-22°C u prostoru se postiže projektirana temperatura zraka 24-26°C.

Kako se može vidjeti na slici od početne ideje investitora o integraciji niskotemperaturnog sustava distribucije topline WAVIN CROATIA d.o.o. izveo je projekt stropnih registara u ACAD-u te na temelju istog izradio panele u tvornici po mjeri, dopremio ih na objekt te s ovlaštenim izvođačima instalirao u već pripremljenu stropnu podkonstrukciju.

Nakon tlačne probe, zatvaranja stropa RIGIPS panelima, te soboslikarskih radova priča o transformaciji klasičnog u niskoenergetski objekt je završena…

Wavin Croatia d.o.o.
Jurica Bevanda