Eurosun 2012.

Od 18. do 20. rujna 2012. u Opatiji je održana međunarodna konferencija EUROSUN u organizaciji International Solar Energy Society (ISES) koje kao najveće svjetsko udruženje za sunčevu energiju kontinuirano djeluje od 1954. godine. ISES je organiziran kroz kontinentalna i nacionalna udruženja. Predsjednik ISES Europa je profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Bernard Franković, dipl. ing. stroj., a predsjednik ISES Croatia je profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh. ISES Croatia je svrstana u Male sekcije pa je uspjeh dobivanja povjerenja za organizaciju i prema svim ocjenama izvrsnu provedbu konferencije tim veći.
k039-eurosun-00-200.gifUz ISES i Tehnički fakultet u Rijeci glavni suorganizator je bio i Hrvatski savez za sunčevu energiju (HSSE). Konferencija je održana pod pokroviteljstvom UNESCO Nacionalne komisije za Hrvatsku.

Organizacijski odbor je zaprimio oko 300 sažetaka s više od 500 autora i koautora. Odabrano je 200 radova autora iz 47 država. Kroz tri dana konferencije bilo je oko 300 sudionika. Održan je i Master Course on Solar Energy kao radionica za studente. Na radionici su sudjelovali studenti iz četiri države, a uz niz predavanja i praktični dio programa bio je predstavljen međunarodni EU projekt IDES-EDU koji za glavnu zadaću ima implementaciju Europske direktive o energetskim svojstvima zgrada (Energy Performance in Buildings Directive – EPBD) u nastavne programe diplomskih i poslijediplomskih studija u EU. Predstavnici Studentske udruge za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje (SUPEUS) su prezentirali međunarodni sveučilišni projekt Solar Decathlon Europe 2014.

prof. Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh.