Suhomontažna izvedba podnog grijanja

Suhomontažna izvedba podnog grijanja iznimno je podesna za obnavljanja starih zdanja, kao i u novogradnjama. Njezine prednosti su malena visina ugradnje, zanemariva vlastita masa, brzo vrijeme reakcije i mogućnost trenutačnog useljenja u prostor. Prilikom ugradnje podnog grijanja treba poštovati sva uputstva proizvođača. Isto je tako važno i u kojem će se katu nalaziti podno grijanje, jer u skladu s tim moramo na odgovarajući način prilagoditi debljinu toplinske izolacije i predvidjeti potrebnu zvučnu izolaciju protiv udarnih zvukova.

k037-Grobovšek-01-350.jpgUtjecaj podnih obloga na površinsku temperaturu poda je različit. Vrsta podne obloge mora biti određena već prilikom planiranja podnog grijanja, a prije svega nam mora biti poznat njezin toplinski otpor. Na sustav podnog grijanja može se polagati klasični i lamelni parket, no prikladni su i panelni te laminatni parket. Temperatura grijaće vode mora iznositi od 35 do 40 °C, što znači da će uobičajena temperatura na površini tla u boravišnim prostorima iznositi 25 °C ili manje, a u drugim prostorima, kao na primjer u kupaonici, približno 30 °C. Toplinski otpor poda kod drvenog poda, koji je ovisan o debljini drva, načinu polaganja i vrsti drva, ne smije biti veći od dopuštenih vrijednosti.

k037-Grobovšek-00-200.jpgSlika 2: Klimatski podovi

Posebna izvedba podnog grijanja
Posebne izvedbe podnog grijanja odlikuju se vrlo malom visinom ugradnje. Mogućnosti su:
•    cijevi podnog grijanja položene u utore od opeke (slika 1),
•    posebna izvedba klimatskih podova s pregradama debljine 10 milimetara, što omogućava i hlađenje (slike 2, 3 i 4),
•    sustav Variotherm,
•    sustav s pločama Roth (slike 5 i 6).

k037-Grobovšek-02-350.jpgCijevi podnoga grijanja polažu se u posebno oblikovanu opeku s utorima. Ako pod nije ravan, potrebno je obaviti nasipavanje, a opeku polagati na tako izravnani sloj. Pošto se cijevi polože u utore, pokrivamo ih vlaknastim pločama. Na tako pripremljenu podlogu polažemo podne obloge (tekstilne, plastične, parket, brodski pod, keramičke pločice). Namjeravamo li položiti lamelni parket, to ćemo izvesti neposrednim lijepljenjem na  elemente od opeke ili polaganjem na vlaknaste ploče.

k037-Grobovšek-03-200.jpgKod sustava Variotherm grijaće cijevi su ugrađene u kompaktnu ploču (gipsanu – Fermacell) i potom zalivene posebnom kompaktnom masom za zapunjavanje. Kompaktna ploča debela je 18 milimetara, a zajedno s kompaktnom masom za zapunjavanje ima debljinu od 20 milimetara. Mjere grijaćih cijevi su 11,6 x 5 milimetara. Sustav odlikuje kratko vrijeme  odaziva, kada ga uspoređujemo s mokrom ugradnjom.
Na slici 5 je prikazana suha ugradnja podnog grijanja međuetažne ploče, gdje su grijaće cijevi ugrađene u toplinsku izolacijsku ploču debljine 33 milimetra (R = 0,75 m2K/W, s obzirom na propise za međuetažne konstrukcije). Radi boljeg predavanja topline, cijevi su prekrivene Al- lamelama dužine 100 milimetara. Na sistemsku ploču su ugrađene suhomontažne ploče TBS. Minimalna visina ugradnje je 48 milimetara. Grijaće cijevi od polipropilena imaju promjer od 14 milimetara. Ovaj se sustav može koristiti i za izvedbu zidnog grijanja.

k037-Grobovšek-04-350.jpgZnačajka podnog grijanja prikazanog na slici 6 je vrlo kratko vrijeme reakcije (vrijeme kašnjenja, potrebno za postizanje optimalne temperature odnosno željene klime u prostoru). Osnova ovog sustava je sistemska prozirna i samoljepiva vakuumska ploča, u koju su ugrađene cijevi od polipropilena promjera 10,5 milimetara. Ploča je samoljepiva i polažemo je izravno na podlogu (primjerice, na keramičke pločice u kupaonici ili drugim prikladnim prostorima). Ima ugrađene kanale, što omogućuje pužasto polaganje cijevi ili klasično polaganje u rasteru od 75 do 105 milimetara. Nakon polaganja instalacije, na ploču se nanosi posebna masa za zapunjavanje, kojom se zapunjuju svi kanali; tako se dobiva kompaktna i čvrsta cjelina. Vakuumske ploče ovog sustava su osjetljive na oštećenja i zato ih treba oprezno i pažljivo ugrađivati prije no što se nanese masa za zapunjavanje.

k037-Grobovšek-05-350.jpgZaključak
Niskotemperaturna podna grijanja postala su već dio svakodnevice. Suvremeno suhomontažno podno grijanje znatno pojednostavljuje montažu i prikladno je za sve vrste podnih obloga.

Bojan Grobovšek, dipl. ing. strojarstva
Fotografije: Arhiv autora, Harreither Slovenija, Arhiv IMC, d. o. o.