Podne mase kod podnog grijanja

Prednosti podnog grijanja

Sve više postajemo svjesni potrebe za uštedom energije ne samo zbog stalnog rasta cijena energenata nego i radi očuvanja prirodnih resursa i zaštite okoliša.
Sustav podnog grijanja stekao je popularnost upravo zbog mogućnosti uštede energije jer se isti osjećaj ugode postiže uz 1-2°C nižu temperaturu, čime se u zimskim mjesecima ostvaruje znatna ušteda (smanjenje temperature zagrijavanja za 1°C donosi uštedu energenta za 6%).
Podno grijanje omogućuje optimalnu raspodjelu temperature u prostoriji – opadanje temperature od poda prema gore, što uz činjenicu da je topli zrak lakši od hladnog jamči ravnomjernu raspodjelu topline i time veći osjećaj ugode pri nižim temperaturama nego kod klasičnih načina grijanja.

k037-samoborka-00-200.jpgZanimljivost: bez obzira na sve širu uporabu u novije vrijeme, treba napomenuti da je njegova uporaba započela još u doba neolitika, preko antičkog doba sve do starog Rima. Sva ta povijesna razdoblja ostavila su dokaze o vječnom nastojanju čovjeka da energiju iskoristiti maksimalno.

Izvedba podloge

Energija nastoji putovati jednako u svim smjerovima. Da bi je maksimalno iskoristili te smanjili gubitke, poželjna je kvalitetna toplinska barijera između betonske konstrukcije i sustava za podno grijanje čime se sprječava gubitak topline prema dolje. Najmanja debljina toplinske izolacije iznosi 40 mm na betonsku konstrukciju iznad negrijanog, a 20 mm na betonsku konstrukciju iznad grijanog prostora. Debljom izolacijom ostvarit će se veća ušteda energije.

k037-samoborka-01-200.jpgSustav cijevi podnog grijanja se najčešće zalijeva cementnim estrihom zbog relativno visoke toplinske provodljivosti i prihvatljive cijene. Najmanja debljina sloja estriha iznad podnog grijanja je 40 mm. Ovisno o predviđenom opterećenju, Samoborka u svom proizvodnom programu ima CEMENTNI ESTRIH 20 razreda CT C20 F5 ili CEMENTNI ESTRIH 30 razreda CT C30 F7 prema HRN EN 13813. Kod velikih površina treba se pobrinuti za dilataciju estriha. Plohe veće od 30 m2 treba dilatirati na plohe sa stranicama omjera maksimalno 2:1.

Prije postavljanja završnih obloga, obično je potrebno prethodno izravnavanje podloge. U tu svrhu preporučamo samonivelirajuće podne mase koje se odlikuju lakom primjenom i brzom obradivosti zahvaljujući dobroj sposobnosti razlijevanja. Za izravnavanje podloga do 5 mm idealno će poslužiti TERANEKS, a ako treba izravnati veće neravnine, do 20 mm, primijeniti ćemo TERANEKS UNILEVEL.

Ako je potrebna brza prohodnost te hitno postavljanje završnih obloga preporuča se izravnavanje TERANEKSOM RAPID,  koji je prohodan nakon 2-4 sata uz mogućnost postavljanja završnih podnih obloga već nakon 24 sata, ovisno o vrsti podne obloge i uvjetima primjene (temperatura, vlaga).

k037-samoborka-04-300.jpgOdabir završnih obloga

Vrstu podne obloge potrebno je odrediti već prilikom projektiranja pri čemu je važan čimbenik koeficijent prolaza topline. O tome kakve će se podne obloge koristiti, ovisi način polaganja cijevi te potrebna temperatura vode za grijanje.

Kod klasičnih zidnih sustava grijanja, draže su nam podne obloge koje su bolji izolatori topline od onih koji toplinu propuštaju jer nastojimo zadržati toplinu u prostoru koji zagrijavamo. U slučaju podnog grijanja, za podne obloge moramo odabrati materijale koji će nam toplinu propustiti brže i lakše .

Usporedbom prednosti i nedostataka različitih podnih obloga pobjedu definitivno odnosi keramika i/ili prirodni kamen, najstariji i najprirodniji materijali za oblaganje podova čiji jedini nedostatak u kombinaciji s podnim grijanjem postaje prednost. Dakle, materijali koji se inače izbjegavaju u prostorijama gdje se boravi zbog osjeta hladnoće u ovom slučaju imaju prednost baš zbog dobre toplinske provodljivosti. Uz keramičke pločice postiže se ravnomjerna raspodjela topline u prostoru. Osim toga, radi se o izdržljivim i trajnim podnim oblogama koje se lako održavaju, cjenovno su prihvatljive, a dizajnom mogu zadovoljiti i najviše zahtjeve .

k037-samoborka-07-300.jpgLjepilo i masa za fugiranje keramike i kamena

Ako smo se odlučili za keramičke pločice ili prirodni kamen, kao završnu oblogu potrebno je odabrati prikladno ljepilo i masu za fugiranje. Treba uzeti u obzir činjenicu da su upravo u sustavu podnog grijanja ti materijali najviše izloženi temperaturnim kolebanjima te je njima potrebno premostiti razlike u koeficijentima dilatacije pojedinih slojeva. Budući da je ljepilo za keramičke pločice veza između betona/estriha i keramičke pločice/kamena važno je napomenuti da se ti materijali različito rastežu pri zagrijavanju. Naime, beton se rasteže dvostruko jače od keramičkih pločica te se prilikom zagrijavanja javlja napetost koju može neutralizirati prikladno ljepilo kao i masa za fugiranje.

TERATEKT FLEKS je fleksibilno ljepilo razreda C2TES1 prema HRN EN 12004 koje se odlikuje svojstvom fleksibilnosti i preporuča upravo za područja podložna temperaturnim kolebanjima, za lijepljenje svih vrsta keramičkih pločica, gres pločica, klinkera, kamena, mramora, granita, mozaika, porculana, betonskih i teraco ploča. Kod postavljanja prirodnog kamena osjetljivih boja preporučuje je upotreba bijelog TERATEKT FLEKS ljepila.

Ukoliko betonske podloge nisu odgovarajuće poravnate te imamo neravnina, treba upotrijebiti TERATEKT FLEKS UNILEVEL, ljepilo koje možemo nanositi u sloju do 15 mm i tako uspješno premostiti razlike u ravnini betonske podloge.

Fugiranje izvodimo upotrebom fleksibilne mase za fugiranje TERAFIL FLEKS, razreda CG2S1 prema HRN EN 13888 koja se proizvodi u 15 različitih tonova.

Podno grijanje, kao najugodniji sustav grijanja osigurava povoljnu mikroklimu koja pogoduje onima koji pate od alergija, astme i drugih bolesti respiratornog sustava. Najbolje je rješenje grijanja u novom ili adaptiranom objektu, a u kombinaciji s  proizvodima iz proizvodnog programa Samoborke jamči visoku i dugotrajnu kvalitetu .

 

Samoborka d.d.
Ivana Fabek, dipl.ing.