Powerpanel TE za podove u vlažnim prostorima

Za podove u vlažnim prostorima, koristimo FERMACELL Powerpanel TE, suhi estrih u pločama s prednostima cementnog estriha. Sastoji se od dvije građevinske ploče od laganog betona s cementnim vezivom koje tvore sendvič strukturu s obostranom armaturom od tkanine na bazi staklenih vlakana otpornih na alkalitet. Postavljene su jedna na drugu s pomakom od 5 cm, tako da na tom mjestu nastaje stepenasti utor koji nam služi za lijepljenje i pričvršćivanje vijcima ili kopčama. Powerpanel TE ploče nisu zapaljive, pa stoga odgovaraju klasi građevinskog materijala A1.k34-fermacell-00-200.jpgEstrih elementi se lijepe s FERMACELL ljepilom za estrih (potrošnja cca. 40–50 g/m², položena površina cca. 20–25 m² po boci). Ovdje se nanose dvije trake ljepila na preklop. To se izvodi u jednom radnom postupku pomoću dvostrukog otvora na vrhu bočice. Treba paziti da uređaji za obradu i odjeća ne dođu u kontakt s FERMACELL ljepilom za estrih. Da bi se izbjeglo prljanje ruku, preporučuje se prilikom polaganja nositi radne rukavice. I “tekuće rukavice” (kreme za ruke) mogu biti od pomoći. Ruke zaprljane Ijepilom treba odmah oprati vodom i sapunom.

k34-fermacell-01-300.jpgPOLAGANJE
Prvoj fazi predhodi ugrađivanje FERMACELL rubne izolacijske trake, koja služi za izbjegavanje zvučnih mostova. Ona također, odvaja izvedeni estrih od okolnih zidova. U razvučeno vezivo polaže se suhi estrih, na način da se izbjegne nepotrebno rezanje i križne fuge (vidi shemu polaganja). Elemente treba unutar 10 minuta međusobno stegnute vijcima ili zaklamati, kako bi se izbjegnuo pomak po visini kroz bubrenje ljepila. Maksimalni razmak sredstava za učvršćivanje:

Vijci:
20 cm za gips-vlaknaste estrih elemente (FERMACELL brzougradbeni vijci)
15 cm za Powerpanel TE (FERMACELL Powerpanel TE-vijci)

Da bi se osigurao početni tlak pritiskanja, gornji FERMACELL estrih-element opteretiti težinom vlastitog tijela, te zatim elemente međusobno spojiti vijcima tj. zaklamati FERMACELL ljepilo za estrih treba nakon stvrdnjavanja (cca. 24 sati kod 15 °C i 65 % rel. vlažnosti zraka) sa FERMACELL odstranjivačem ljepila tj. zidarskom lopaticom .

Po FERMACELL estrih elementima može se tijekom polaganja oprezno hodati. Puno opterećenje može uslijediti tek nakon cjelovitog stvrdnjavanja FERMACELL ljepila za estrih (cca. 24 sati na normalnoj klimi u prostoru 20 °C i 65 % vlažnosti zraka).

k34-fermacell-02-300.jpgPODNE OBLOGE
Na Powerpanel TE ploče postavljaju se različite podne obloge, koje su namijenjene  za vlažne prostore (keramičke pločice, PVC ili linoleum, kamene pločice, mramor, granit, terakota i dr.). Pločice se mogu polagati u tanku ili srednje tanku podlogu. Kod lijepljenja koriste se ljepila na bazi cementnog praha oplemenjena plastičnom masom (flex ljepila). Rubne spojeve potrebno je elastično zabrtviti. Tupo spojene pločice nisu dozvoljene, već ih je potrebno izvesti s otvorenom fugom. Duljina rubova pločica (kod granitnih ili od prirodnog kamena) ne smije prijeći 33 cm, a kod terakote 40 cm.
FERMACELL premaz služi kao impregnacija i preporučljivo ga je nanijeti prije polaganja pločica u slučaju kad imamo neobrađenu površinu.

UVJETI UGRADNJE
Powerpanel TE i dopunski proizvodi mogu se ugrađivati kod relativne vlažnosti zraka od <80% i temperaturi prostora od minimalno +5 oC, a temperatura ljepila u tom slučaju treba biti >+10 oC. Suhi građevinski materijali moraju biti usklađeni s klimom u prostoriji, a u sljedećih 12 sati ne smije se značajnije promijeniti. Niže temperature i velike vlažnosti zraka produljuju vrijeme stvrdnjavanja. Dodatno grijanje plinskim plamenicima može uzrokovati štetu uslijed opasnosti od stvaranja kondenzirane vode, a to prije svega vrijedi za hladne unutarnje prostore sa slabim odzračivanjima. Naglo zagrijavanje prostorija treba izbjegavati.

Michael Mišo Bulum
manager za Hrvatsku
Fermacell GmbH