Gips-vlaknasta ploča na tržištu pogodna za sisteme podnih obloga

Fermacell je istodobno ploča za gradnju, zaštitu od požara, kao i ploča za vlažne prostore. Odobrena je na osnovu dozvole ETA-03/0050 od Instituta za građevinsku tehniku, Berlin. Nije goriva, klase A2-s1 d0 prema EN 13501-1.

k33-fermacelll-00-200.jpgVeć više od 30 godina, ova marka označava visokokvalitetnu suhu gradnju. Ploče se sastoje od gipsa i papirnatih vlakana, koja su proistekla iz reciklažnih postupaka. U računalno vođenim proizvodnim linijama, homogena mješavina ove dvije prirodne sirovine se nakon dodavanja vode – bez ikakvih dodatnih vezivnih sredstava – preša pod viskoim tlakom u stabilne i mirisom neutralne ploče, koje se osuše i odrežu u odgovarajuće formate. Inovacijski i ekološki povoljni proizvodni postupak s najstrožom kontrolom kakvoće. Kroz ispitivanja proizvoda od strane Instituta za građevinsku biologiju, Rosenheim GmbH, Fermacell gips-vlaknaste ploče su svrstane kao građevno biološki preporučljive.

k33-fermacelll-01-300.jpgFermacell estrih elementi čine suhi sustav ispod poda, pomoću kojega na vrlo racionalan način možete dobiti elemente poda visoke kvalitete. Sastoje se od dvije međusobno zalijepljene Fermacell gips-vlaknaste ploče debljine 10mm ili 12,5mm. Te dvije ploče su međusobno spojene s pomakom, tako da nastaje zub (falc) širine 50mm. Dimenzije elemenata iznose 1500x500mm (površina pokrivanja iznosi 0,75m2). Polaganje se izvodi kao plivajući pod u “razvučenom spoju”. Nakon otvrdnjavanja ljepila po estrih-elementima može se odmah hodati. Sljedeći radovi, kao što je polaganje podnih obloga, mogu započeti vrlo brzo.

Prije polaganja Fermacell gips-vlaknastih ploča, potrebno je izjednačiti razine podloge kod neravnih podova u starim objektima, odnosno u novogradnji.

k33-fermacelll-02-300.jpgFermacell nasip za izravnavanje

Riječ je o specijalno isušenom, mineralnom granulatu porobetona čija posebna građevinsko-fizikalna svojstva omogućuju višestruko korištenje. Pomoću ovog sredstva konstrukcije se mogu na vrlo ekonomičan način efikasno izvesti kao konstrukcije sa zvučnom i toplinskom izolacijom te protupožarnom zaštitom.
Zahvaljujući hrapavoj zrnatoj površini, čestice materijala se međusobno čvrsto drže, čime se osigurava visoka stabilnost i čvrstoća. Budući da se radi o mineralnom sredstvu za nasipavanje bez dodatnog vezivnog sredstva, treba uzeti u obzir moguće naknadno zbijanje od oko 5%.

Postavljanje sredstva za nasipavanje

Fermacell nasip za izravnavanje se postavlja između izolacijskih slojeva te se dovodi na točnu mjeru. Nakon toga se može započeti s polaganjem Fermacell estrih-elemenata. Ne smije se hodati direktno po Fermacell nasipu za izravnavanje. Obradu treba započeti uvijek prema vratima. Kod polaganja estrih-elemenata treba koristiti tzv. otoke za hodanje, npr. ostatke Fermacell elemenata cca 50x50cm.
Fermacell nasip za izravnavanje može se nasipati u području primjene u visini do 100mm. Ukoliko se koristi estrih-element s mineralnom vunom, na visini nasipavanja iznad 60mm se između nasipa i estrih-elementa mora položiti ploča koja ima svojstva raspodjele opterećenja. Na mjestima s većim opterećenjima nisu dozvoljene visine nasipavanja >60mm.

Fermacell GmbH