Električno plošno grijanje pri niskom naponu

Električno plošno grijanje pri niskom naponu

Električno plošno grijanje (podno, zidno ili stropno) pomoću grijaćih aluminijskih traka djeluje pri niskom naponu od 3 do 24 V. Trake možemo polagati na mokri i suhi estrih, ali i na stare podne obloge. Kod zidnog grijanja možemo ih polagati ispod i iznad sloja žbuke. Zaštitna PVC-folija omogućava dobru kemijsku zaštitu i zaštitu od mehaničkih opterećenja. Za 50 kvadratnih metara grijane površine potrošnja električne energije iznosi približno 350 kWh (kilovat-sati) mjesečno.

k33-Bojan-Grobovšek-00-200.jpgPodno grijanje
Približna ocjena gubitka topline kod planiranja električnog podnog grijanja iznosi 10 W na kvadratni metar (ΔT = 1 K). Tako kod najviše granične temperature poda od 26,5 stupnjeva Celzijusa temperatura u prostoru iznosi 18,5 stupnjeva Celzijusa (na visini od 1,5 metar), a temperaturna razlika između poda i temperature u prostoru (ΔT = 8 K) dovodi do gubitka topline od 80 W po kvadratnom metru. Temperatura poda od 26,5 stupnjeva Celzijusa potrebna je kod iznimno niskih vanjskih temperatura (na primjer, na –18 stupnjeva Celzijusa), dok se pritom temperatura poda kreće između 21 i 24 stupnjeva Celzijusa.

1.inddAkumulacijski sloj je sastavljen od estriha, toplinske izolacije i podne obloge. Estrih mora biti jednoslojan. Debljina toplinske izolacije u tlu iznosi ≥ 40 milimetara za λ = 0,040 W/(mK) i ovisna je o tome kakve su propisana toplinska propusnost građevinske konstrukcije i potrebna zvučna zaštita. Estrih je potrebno izvesti kao plivajući, a značajna je i ugradnja dilatacije. U tabeli 1 su navedeni toplinski otpori različitih obloga, ovisno o debljini.

k33-Bojan-Grobovšek-01-400.jpgNa slici 1 je prikazana izvedba grijanja poda grijaćim trakama debljine 0,5 milimetara ispod suhog estriha.

Slika 1: Podno grijanje

Tehnički podaci
Grijaće aluminijske trake sa zaštitnom folijom od PVC-a, širine 6, 8, 12 i 17 cm, debljine 0,5 mm
Napajanje traka: 3–24 V
Najveća specifična snaga: podno 100 W/m2, kupaonice 140 W/m2
Temperatura grijaćih traka: 35–50 °C
Temperatura poda: 22–29 °C, kupaonica 32 °C (ili po želji)
Napajanje sistema: 220 V, 50–60 Hz
Maksimalna jakost struje: 8 A
Zaštita: mrežasti pročistač (filter), toplinska zaštita
Regulacija: pojedinačna i centralna
Elektromagnetni smog: 0

Zidno grijanje
Trake se mogu polagati ispod i iznad žbuke. Važno je ugraditi toplinsku izolaciju odgovarajuće debljine, pri čemu se postiže toplinska propusnost zida od 0,3 W/(m2K). Prilikom obnavljanja prostora (kod adaptacija) prvo se polaže toplinska izolacija, na nju se fiksiraju trake (do visine 180 do 200 centimetara) te ih se prekriva gipsanim pločama. Moguća je i stropna izvedba.

Elektronski sklop
Elektronski sklop ugrađujemo u zid ili na hodniku, a u prostore namještamo termostate. Dimenzije kućišta su 22 x 35 x 10 ili 44 x 35 x 10 centimetara.

Zaključak
Električna energija je u svakom slučaju skupi način grijanja. Međutim, ondje gdje nema drugih mogućnosti, njezina je uporaba unatoč tome opravdana (sanacija kupaonica, obnavljanje starih stanova…). Prednosti opisanog načina grijanja su jednostavna ugradnja i regulacija te minimalne potrebe za održavanjem. Električno plošno grijanje zračenjem topline je – sa stanovišta ulaganja – skoro i jeftinije, ako se usporedi s drugim sistemima grijanja. Budući da ovo grijanje djeluje pri niskim naponima od 3 do 24 V, u prijelaznim razdobljima ili tijekom sunčanih zimskih dana možemo koristiti i obnovljive izvore – fotonaponske ćelije.

Bojan Grobovšek, dipl.ing.stroj.