DIZALICE TOPLINE S EKSTERNIM IZMJENJIVAČEM TOPLINE ZRAK/RASOLINA

Dizalice topline zrak-voda najzastupljeniji su toplinski uređaji u sustavima grijanja i hlađenja u svijetu zbog jednostavnosti i niske cijene implementacije sustava. Njihova primjena naročito je prihvatljiva u područjima s umjerenom klimom gdje vanjske temperature ne prelaze granicu ispod -10 ºC, iako su ekonomsku opravdanost potvrdile i na znatno nižim temperaturama. Novi standardi u gradnji nisko-energetskih i pasivnih građevina stvorili su nužne uvijete za primjenu ovih sustava za grijanje i hlađenje (nizak utrošak toplinske energije uz relativno niske temperature radnog medija u sustavu grijanja do +35 ºC).

Dizalice topline Vaillant geoTHERM VWL… /3 S s eksternim izmjenjivačem topline zrak/rasolina geoTHERM VWL  10 /3 SA

Na sve zahtjevnije svjetsko tržište opreme za grijanje i hlađenje u drugoj polovini 2010 godine Vaillant  je pokrenuo prodaju dizalica topline zrak/voda serije 3 geoTHER VWL… /3 S, koje se proizvode u dvije varijante s integriranim spremnikom za potrošnu toplu vodu zapremine 175 lit. serije 62-102/3 S i bez integriranog spremnika serije 61-171/3 S.
k33-Vaillanti-01-200.jpgObje inačice imaju mogućnost kombiniranja sa sustavima eksternih spremnika kao što su allSTOR VPS/2, geoSTOR VDH i geoSTOR VIH RW. Unutarnja jedinica  izrađena je na platformi postojećih dizalica topline tlo-voda geoTHERM plus VWS 61-101 /2 (6-10 kW)  i  geoTHERM VWS 61-171/2 (6-17 kW) koje su dobile najviše ocijene u klasi (Stifung Warentest).
Kao i njena inačica u izvedbi tlo-voda i ovaj tip dizalice topline dobio je nagradu za dizajn proizvoda (Red Dot Design Award). Specifičnost ovog sustava čini vanjski izmjenjivač topline zrak–rasolina geoTHERM VWL 10/3 SA izrađen od kvalitetnih nehrđajućih materijala (kompoziti) koji  mu daju odlične tehničke karakteristike (niska buka i postojanost na atmosferalije).
Vanjska jedinica opremljena je elektronskim sustavom zaštite od smrzavanja (električni grijač od 6 kW) što joj omogućuje nesmetan rad pri niskim vanjskim temperaturama (do – 20 ºC). Sustav komunikacije između vanjske i unutarnje jedinice ostvaren je sustavom BUS veze, dok je hidraulička veza ostvarena klasičnim polimernim PE-HD cijevima koje se polažu nadzemno (s izolacijom) i podzemno bez izolacije radi dodatnog toplinskog prinosa samog  tla.

k33-Vaillanti-02-300.jpgPodručje primjene
Nisko energetske građevine s nisko temperaturnim sustavima plošnih grijanja idealni su za aplikaciju ovog tipa dizalice topline. Njihova primjena optimalna je i za pripremu većih količina potrošne tople vode u ljetnim mjesecima, jer visoke vanjske temperature podižu učinkovitost ovog sustava. Primorski turistički dio Hrvatske otvara mogućnost primjene ovakvih sustava s obzirom da su ljeti zahtjevi za potrošnom toplom vodom  povećani, dok su zime relativno blage, tako da je i u fazi grijanja učinkovitost na najvišoj razini. Primjena ovih sustava u područjima s ekstremnijim zimskim uvjetima također daje izvrsna rezultate u kombinaciji s drugim toplinskim uređajima u bivalentnom načinu rada, koji se temelji na energetskoj efikasnosti. Tvornički integrirani električni grijači od 6 kW u svim tipovima dizalica topline zrak-voda geoTHERM VWL…/3 S podižu funkcionalnost (bivalentni pogon , zaštita od legionele) i pouzdanost sustava (mogućnost grijanja i PTV samo s električnim grijačem). Također u kombinaciji s među spremnicima ogrjevne vode allSTOR omogućuju primjenu solarne toplinske energije u fazama grijanja i pripreme potrošne tople vode. Vanjska jedinica ima izrazito nisku  razinu buke što ovom sustavu daje prednost u odnosu na druge tipove dizalica topline zrak –voda. Gledano s aspekta energetske učinkovitosti i utjecaja na okoliš (smanjenje emisije stakleničkih plinova) sustavi s dizalicama topline s razlogom zauzimaju sve veći udio na tržištu sustava za grijanje i hlađenje.

Vaillant GmbH