Urbane strategije, 1. dio

Razmišljanje o dobroj uređenosti javnih urbanih površina kroz objektiv fotografskog aparata
U ovogodišnjem opusu prema predviđanjima obići ćemo neke španjolske gradove, a to su: La Coruñja, Gijón, Avilés i San Sebastián, Bilbao, Barcelona, Sevilla i Granada; u Francuskoj ćemo se zadržati u Parizu, Denquerqueu, Lilleu, Roubaixu, Lionu, Strasbourgu, dok će  Portugal i Italiju zastupati Lisabon, Bergamo, … No, tko zna – možda nas put odvede u još poneki grad.

Osmislimo stoga naše angažiranje u ovogodišnjim člancima.
k31-Mitja-Pekeč-00-200.gifSlika 1.  La Coruñja: Odvajanje kolničkog i pješačkog prometa
Kao prvo, odredimo osnovno načelo (javnog) prostora. Temeljni je zahtjev da se on definira kao prostor koji pripada svima nama te da je demokratičan u smislu su-uporabe. Prema takvoj definiciji nudi nam se mogućnost (i obveza) da se u njega aktivno uključujemo te da ga kao takvoga dopunjavamo, a slijedom toga i mijenjamo.

k31-Mitja-Pekeč-01-300.gifSlika 2. Gijón: Pokušaj rješavanja denivelacije u prostoru s
amfiteatralnim pristupom, detalj

Međutim, ideja »oplemenjivanja« (javnog) prostora u sebi ne nosi samo ideje uobličavanja unutar struke oblikovatelja, već je iznimno vezana i uz aktivnosti u njemu. Tako je – gledano sa stanovišta aktivnosti korisnika – učestalost uporabe javnog prostora određena specifičnim i zahtjevnim korisnicima, iako samo to nije dovoljno za izvedbu aktivnosti ili zadiranja (visoke kakvoće!) u prostor.

k31-Mitja-Pekeč-02-300.gifSlika 3. Avilés: Šarolikost odabira te spoj arhaičnog i suvremenog
uhvaćen u detalju pločnika

Ili, drukčije rečeno – što je ispreplitanje događanja, uporabe ili namjene aktivnije, što je ono povezanije s funkcionalnim i fizičkim oblicima u prostoru, to se više podiže kakvoća uporabe, korištenja i posljedično – osjećaj pripadnosti tom prostoru. Zato je poznavanje teme i uspoređivanje s već izvedenim rješenjima nužan zajednički nazivnik, kojega nikako ne možemo izbjeći. I upravo stoga je fotografska građa koju vam ovdje predstavljamo – značajna.

Neka pomanjkanje riječi ne utječe na kakvoću ovih zapisa koji govore za sebe. Upravo obrnuto! I sami znate da se kaže kako jedna fotografija vrijedi više od tisuću riječi!

k31-Mitja-Pekeč-03-300.gifPredstavljamo vam neke pojedinosti i urbanu opremu te različite pločnike iz La Coruñje, Avilésa i Gijóna na sjeveru Španjolske.

Slika 4. Gijón: Detalji urbane opreme – element
javne slavine i košara za otpad

Mitja Pekeč, dipl. ing. arh.,
Aleksandar Vicko, dipl. ing. arh.,
Nikola Carević, dipl. inž. arh.

Fotografije: arhive autora