Feng shui u vrtu

Znamo li iskoristiti pozitivnu energiju iz okoline?

Da su ugoda i dobro osjećanje vrlo značajni za nas – to zna velika većina, iako pritom znatno manje mislimo na to da je za naš osjećaj vrlo važan i protok energije, a čak i više od njega – energija okoline. Jer, upravo okolina određuje onaj tip energije koji ulazi u naše radno ili boravišno okružje, u naše kuće i urede. Sretan, zdrav, zadovoljan i pozitivno nastrojen čovjek je naš cilj, a najlakše će biti postignut pomoću ugodnih energija iz okoline. Ovo poznavanje i uravnoteženje energija istočnjaci nazivaju feng shui (vjetar i voda). Osnove feng shuija proizlaze upravo iz poznavanja djelovanja energija i prirodnih čimbenika u prirodi, kao što su vjetar, voda, bilje, brda, sunčane i osjenčane strane.

Odabirom svojega boravišta ili radnog prostora sami određujemo u kakvoj ćemo okolini živjeti. U feng shuiju, okolicu kuće simbolično predstavljaju četiri životinje – kornjača, zmaj, tigar i feniks.

Stražnja strana kuće je strana kornjače. Taj dio kuće mora biti zaštićen od vjetra i raznih uljeza, baš kao što i kornjaču štiti njezin oklop. Zaštićena stražnja strana predstavlja i stabilne odnose. Kornjaču u okolici odnosno u neposrednoj blizini može predstavljati brdo, susjedna zgrada, drveće, zid ili neki drugi veći objekt. Na lijevoj strani kuće nalazi se strana zmaja, koja je na nešto višem položaju od desne strane, koju nazivamo stranom tigra. Strana zmaja predstavlja muškarca, a strana tigra ženu u obitelji. Velika naglašenost jedne ili druge strane može ukazivati na prevlast jednoga ili drugoga u obitelji. I na kraju, ali ne i najmanje važna, već naprotiv – vrlo značajna je i prednja strana kuće, koju nazivamo feniks, a predočava blagostanje i pogled u budućnost. Ispred kuće mora uvijek biti dovoljno otvorenog prostora, kako bi svježa energija okolice mogla dospjeti do kuće te se i akumulirati ispred nje.

k29-Tanja-Glažar-01-300.jpgSlika 1. Ravno izveden put do ulaza »reže« kuću napola i djeluje u smislu »energetske autoceste«

No, pronaći prikladno zemljište sa svim prirodnim zadanostima danas već postaje naporan podvig. Najčešće se odlučujemo za život u zbijenoj urbanoj okolici, gdje su zemljišta sve prije nego idealna. No, upravo nam u takvoj okolici poznavanje feng shui sustava uvelike pomaže pri usklađivanju energije vrta i kuće. Tako npr. prevelikog tigra ograničavamo škarama – režemo previsoko drveće ili razrjeđujemo grmoliko bilje, na strani zmaja sadimo više grmoliko bilje ili niže drveće, stražnju stranu kuće poduprijet ćemo visokim drvećem, zimzelenim stablom ili možda čak i stijenom, a premaleni predvrt odnosno prednju stranu kuće aktivirat ćemo vodenim motivom, kućicom za ptice ili ptičjim napajalištem.

k29-Tanja-Glažar-02-300.jpgSlika 2. Kamenjem je naglašena strana zmaja.

Ravnoteža energija – jina i janga
Koliko god ima zgrada, toliko ima i različitih vrtova. Najvažnija smjernica je uravnoteženost energija, ravnoteža jina i janga. Ovu ravnotežu predočavamo na različite načine: zasađenim i otvorenim prostorima, višim i nižim raslinjem, lističarkama i igličarkama, cvijećem živahnih i mirnijih boja, ispreplitanjem sunčanih i zasjenjenih područja, suhim (npr. kamenjem na području gdje bi bilo dobro naglasiti element zemlje) i vodenim dijelom (fontana, ptičje napajalište, potočić), područjem za odmaranje i društvenim kutkom, indirektnom rasvjetom vrta, itd.

Zasadi u vrtu
Kad se odlučimo za zasade, moramo prije svega poštovati našu bližu okolicu i klimatske uvjete. Nasreću, minula je ona modna mušica iz osamdesetih godina, kad su se na našem širem području stale saditi palme i bananovci. Bolje će nas nadahnuti obližnja šuma – trebamo samo baciti pogled na nju; radije pronađimo seoske potoke i ribnjake pa na tim područjima potražimo srodno bilje, prikladno za naš vrt. Nikad ne smijemo zaboraviti na igličarke i zimzeleno drveće, koje u zimsko doba unosi u vrt nedostajuću jang energiju. S obzirom na prosječnu veličinu naših zemljišta, bit će dovoljno i jedno igličasto odnosno zimzeleno drvo. Ako ste pravi antitalent za vrt ili vam nedostaje dobrih zamisli i vremena da biste sami izradili nacrt za njega, možete se obratiti arhitektu za okoliš. Nemojte dopustiti da vaš vrt »prirodno« zarasta, jer su naša zemljišta većinom premalena za podvige ove vrste.

Put vjetra i sunca
Kod korekcija odnosno uređenja vrta nemojte zaboraviti na vjetar i put sunca! Ako se stražnja strana kuće nalazi na južnoj strani, nemojte na tom dijelu saditi visoko drveće ili igličarke, jer biste time svoju kuću zakinuli za prirodnu jang energiju sunca. Naime, da bi vam vrt dobro uspijevao, potreban mu je i element vatre, kojega svijetu nesebično daruje upravo sunce. U vrtu ne smije nedostajati svjetlosti, jer se zimi u vrt unosi jang energija ili se dodatno uravnotežuje previše jina, odnosno tamnog područja vrta. Nešto više obazrivosti potrebno je pri utvrđivanju lokacije za vrtni kamin, koji isto tako predstavlja element vatre. Ponekad je najbolje odabrati – prijenosni vrtni žar.

Voda
Ključni čimbenik u feng shuiju vrta je voda. Bez vode neće uspjeti nikakav vrt, niti jedna biljka. Tek s elementom vode dobivamo onaj pravi i prirodni boravišni okoliš. Položaj vodenog objekta u vrtu određuje tip energije određenog područja. Možemo birati između ribnjaka, močvarnog izgleda, potočića, bazena ili ptičjeg napajališta. Osim smještaja vode, od bitnog je značaja i smjer te oblik vodenog toka, koji se u feng shuiju naziva »vodenim zmajem«. Naime, pogrešno smještena i sprovedena voda energetski će oslabiti zemljište. Izbjegavajte postavljanje vodenog objekta iza kuće, jer u tom slučaju voda slabi i zaštitu stražnjega dijela kuće, ali i na južnom području, gdje je već u osnovi nazočan moćni element vatre, protivnik vode! Elementu vode pripada i izvođenje vrtnih puteljaka. Oni bi trebali biti vijugavi, jer se tako može lako nadzirati protok energije sve do glavnog ulaza.

k29-Tanja-Glažar-03-300.jpgSlika 3. Prikladno smješten i izveden element vode neizostavan je dio vrta

Uređenost vrtnih površina
Vrlo je važno da se vrtne površine uređuju. Niti neka rijetka vrsta drveta ili grma neće unijeti pravu energiju u prostor, ako će morati životariti u zaraslom i nepokošenom vrtu, možda čak i usred neuređenih gredica. Radije posadimo manje bilja, ali ga onda brižno njegujmo.
Feng shui vrta je jedan od najvažnijih čimbenika u feng shuiju općenito, jer određuje kakvoću energije koja okružuje naš životni prostor. Dobar feng shui vanjskog okoliša vašega doma omogućava da odlične energije ne samo što okružuju kuću, već i ulaze u nju.

Tanja Glažar, savjetnica za feng shui
Fotografi je: arhiva autorice