Estrih elementi-Djelotvornost Fermacell elemenata

U nekoliko proteklih brojeva obrađivali smo temu Fermacell – estrih elemenata za podne podloge koji su gotovi za ugradnju, jednostavni pri rukovanju, racionalni pri polaganju i odmah pripremljeni za hodanje, dok ćemo u uvom broju reći nešto više o samoj djelotvornosti Fermacell elemenata za podne podloge. Ispitivanjima je utvrđeno da je pod korištenjem Fermacell elemenata za podne podloge u stanju ispuniti zahtjeve Pravilnika o uštedama energije (Energie-Einsparverordnung-EnEv 2002). U cilju poboljšanja razine toplinske izolacije postoje Fermacell elementi za podne podloge s različitim debljinama sloja krute pjene i to:

2E 13 Fermacell element (2×10 mm) + sloj od 20 mm polistirolske krute pjene

  • 2E 14 Fermacell element (2×10 mm) + sloj od 30 mm polistirolske krute pjene
  • 2 E 15 Fermacell element (2×10 mm) + sloj od 60 mm polistirolske krute pjene

k28-Fermacell-01-200.jpgU cilju ostvarenja zaštite od zvukova nastalih od cirkulacije zraka i koračanja Fermacell sustavi nude ekonomična rješenja, kako bi se popravila zvučna izolacija masivnih ili lakih ploča (ploča od drvenih greda, šuplje kamene ploče). Za tu svrhu postoje Fermacell elementi za podne podloge opremljene različitim izolacijskim materijalima:

  • 2E 31 Fermacell element (2×10 mm) + drveno-vlaknasta izolacijska ploča debljine 10 mm
  • 2E 32 Fermacell element (2×10 mm) + sloj od 10 mm visoko komprimirane mineralne vune

Na sustavima Fermacell nadgradnji provedeno je mnoštvo ispitivanja, kao npr. na različitim tipovima ploča od drvenih greda s rezultatom udovoljavanja i visokih zahtjeva koji se na pregradne ploče u stanovima postavljaju u pogledu zvučne izolacije.

Prema ostvarenju povišene razine protupožarne izolacije pomoću Fermacell sustava podnih obloga već pri visini nadgradnje od samo 30 mm, pri izlaganju gornje strane ploče plamenu postiže klasifikaciju F 90, a u tu svrhu koristimo Fermacell ploče 2E 31 i 2E 32. Pri ispitivanju već i najednostavnija Fermacell ploča 2E 11 (2×10 mm) ostvarila je klasu F30. U pogledu specijalnih zahtjeva u odnosu na protupožarnu zaštitu i zvučnu izolaciju moguće je izvesti kaširanje izolacijskog materijala u individualnim debljinama.

Powerpanel TE – za podove u vlažnim prostorima

Specijalni suhi paneli od laganog betona s cementnim vezivom namijenjeni za podove u prostorijama s mnogo vlage. Ovo je novi proizvod na tržištu koji ubrzava postupak zaštite od vlage, a naročito je pogodan za podna grijanja pomoću tople vode ili elektro-podna grijanja. Ako se Powerpanel Te polaže u prostorijama domaćinstava koje su samo povremeno ili kratkotrajno izložene utjecaju prskajuće vode, brtveni sustav potrebno je postaviti samo na rubne spojeve. U tom slučaju nanošenje tekuće folije po cijeloj površini nije potrebno. Kod izloženosti površina poda visokom utjecaju vlage potrebno je slijediti upute Fermacell-ovog sustava brtvljenja pomoću tekuće folije koja se nanosi pomoću kista na kutne dijelove spojnih fuga zid/pod i valjkom na donje dijelove susjednih zidova, a nakon polaganja Powerpanel TE mora se dva puta premazati po cijeloj površini. Zbog svojih mineralnih sastojaka ove ploče sukladno DIN-u 4102, uvrštene su u A1 klasu vatrootpornosti. Powerpanel TE ploče nude izvrsne prednosti, bez obzira koriste li se za kupaonice s tušem, sanitarne prostorije ili prostorije za rekreaciju (wellness), u javnim ili gospodarskim objektima ili pak u slučaju kemijske opterećenosti u kuhinjama i industrijskim prostorima. Powerpanel ploče su idealna, vodonepropusna podloga za pločice, prirodni kamen i ostale vrste podnih obloga.

Fermacell GmbH