Sustav ventilacije recoVAIR

Vaillantov ventilacijski sustav recoVAIR proizvod je koji pruža potpunu udobnost stanovanja, a svoju će primjenu naći u velikom broju objekata kao što su obiteljske kuće, poslovni prostori, restorani i dr.
Udobnost stanovanja je pojam koji se sve više koristi u svakodnevnom životu i predstavlja bitan čimbenik prilikom planiranja i izrade objekta. Sam pojam seže u različite sfere, a neizostavan je dio sustava grijanja – klimatizacije – ventilacije.
Vaillantova je vodilja kroz povijest pri razvoju novih uređaja, osim napredne i učinkovite tehnologije, bila upravo udobnost i komfor krajnjih korisnika što je svakako bitan segment bilo kojeg sustava. Upravo sustav je još jedna ključna riječ koja je Vaillant profilirala u nova područja tehnologije te se danas, osim uređaja za grijanje i pripremu PTV, u proizvodnom programu nalaze uređaji koji koriste obnovljive izvore energije te uređaji za klimatizaciju i ventilaciju.

k27-vaillant-00-200.jpgUčinkoviti sustav započinje s kvalitetom izrade samoga objekta odnosno naglasak je na niskoenergetskim ili pasivnim objektima koji zahvaljujući izvedbi imaju niske toplinske gubitke i dobitke. Kod ove vrste objekata se primarno izvode sustavi niskotemperaturnog grijanja odnosno pasivnog hlađenja kako bi ugoda i komfor za krajnjeg korisnika bila maksimalna moguća a utrošena energija minimalizirana. Da bi se objedinili svi zahtjevi, toplinske crpke (dizalice topline) se nameću kao idealno rješenje. Takav tip objekata ima „problem“ u vidu izmjene zraka i stoga bi se u pravilu trebali koristiti ventilacijski uređaji koji dovode svježi zrak, a odvode otpadni.

k27-vaillant-02-300.jpgVaillant je i u tom području ponudio rješenje pod nazivom recoVAIR, a riječ je o sustavu za ventilaciju koji prilikom izmjene zraka vrši isključivo filtraciju istog. Uređaji, čija prodaja kreće u zadnjem kvartalu ove godine, su dostupni u dvije izvedbe:
1. recoVAIR VAR 275/3 – protok 275 m/h, raspoloživ tlak 170 Pa
2. recoVAIR VAR 350/3 – protok 350 m/h, raspoloživ tlak 265 Pa

Unutar uređaja je integriran aluminijski izmjenjivač topline s visokim stupnjem iskorištenja od 90% prema DIBT (Njemački institut za građevinsku tehniku), a odlikuje ih i minimalna potrošnja električne energije koja iznosi 175 odnosno 295 W pri nazivnim protocima. Moguća je nadogradnja recoVAIR sa zaklopkom koja ima funkciju prestrujnog voda i omogućava hlađenje prostorija u ljetnom periodu kada je vanjski zrak niže vrijednosti od unutarnjeg. Preporučljiva nadogradnja je svakako sobni termostat koji omogućava krajnjem korisniku upravljanje s uređajem te podešavanje korisnih programa (godišnji odmor, „party“, štednja i dr.), a upravljanje istim je maksimalno jednostavno već prokušanom Vaillant tehnologijom „okreni i klikni“.

Detalji vezani uz postavu uređaja su opisani u instalacijskim uputama, a svakako treba voditi računa o planiranju mjesta za odvod kondenzata.

Na kraju sa zadovoljstvom možemo zaključiti da je recoVAIR proizvod koji će naći primjenu u velikom broju objekata kao što su obiteljske kuće, poslovni prostori, restorani i dr. Kompaktne dimenzije, visokokvalitetna izrada i vrhunske tehničke karakteristike zadovoljit će sve zahtjeve postavljene pred recoVAIR. Osim navedenog velika primjena istog je osigurana i sa sustavima Vaillant toplinskih crpki geoTHERM.

Ovim proizvodom Vaillant još jednom potvrđuje da ima najkvalitetnija sustavna rješenja na tržištu.

Vaillant GmbH