Powerpanel TE-za podove u vlažnim prostorima

Poseban elemenat za podove u vlažnim prostorima sada je FERMACELL Powerpanel TE, suhi estrih u pločama s prednostima cementnog estriha. Sastoji se od dvije građevinske ploče od laganog betona s cementnim vezivom koje tvore sendvič strukturu s obostranom armaturom od tkanine na bazi staklenih vlakana otpornih na alkalitet.

HRKorak209.inddPostavljene su jedna na drugu s pomakom od 5 cm, tako da na tom mjestu nastaje stepenasti utor koji nam služi za lijepljenje i pričvršćivanje vijcima ili kopčama. Powerpanel TE ploče nisu zapaljive, pa stoga odgovaraju klasi građevinskog materijala A1.

Pogodne su za grijanje pomoću tople vode, kao i za elektro-podno grijanje. Koriste se na mjestima velike izloženosti utjecaju vlage u domaćinstvima, ali i mjestima gdje je utjecaj vlage stalan ili vrlo visok, npr. javnim bazenima ili tuševima.

POLAGANJE

Prvoj fazi predhodi ugrađivanje FERMACELL rubne izolacijske trake, koja služi za izbjegavanje zvučnih mostova. Ona također, odvaja izvedeni estrih od okolnih zidova. Kada postoje zahtjevi za vatrootpornost, potrebno je postaviti mineralnu vunu s talištem >1000 oC. U razvučeno vezivo polaže se suhi estrih, na način da se izbjegne nepotrebno rezanje i križne fuge (vidi shemu polaganja). FERMACELL ljepilo za estrih sa svojim praktičnim dvostrukim otvorom nanosi u jednom radnom koraku dva nanosa ljepila na područje žlijeba. Potrošnja ljepila iznosi između 40 i 50 g po m2. U roku od 10 minuta (otvoreno vrijeme ljepila) polažu se elementi i spajaju na mjestu žlijeba pomoću Powerpanel TE-vijaka ili kopči od 22 mm u razmaku od 15 cm. Potošnja sredstava za pričvršćenje iznosi 20 komada po m2.

Da bi se osigurao početni tlak, potrebno je Powerpanel TE ploče opteretiti težinom vlastitog tijela, te u tom trenutku međusobno vijcima pričvrstiti elemente. Nakon nanošenja sredstva za pričvršćivanje, po elementima se više ne smije hodati do stvrdnjavanja ljepila, što je u normalnim uvjetima klime u prostorijama, oko 24 sata.

Kad je ljepilo otrvdnulo, višak je potrebno odstraniti. Sudarne fuge zajedno s upuštenim dijelovima koji su se pojavili prilikom pričvršćivanja mogu se poravnati pomoću FERMACELL Powerpanel sredstva za izravnavanje površina.

PODNE OBLOGE

Na Powerpanel TE ploče postavljaju se različite podne obloge, koje su namijenjene  za vlažne prostore (keramičke pločice, PVC ili linoleum, kamene pločice, mramor, granit, terakota i dr.). Pločice se mogu polagati u tanku ili srednje tanku podlogu. Kod lijepljenja koriste se ljepila na bazi cementnog praha oplemenjena plastičnom masom (flex ljepila). Rubne spojeve potrebno je elastično zabrtviti. Tupo spojene pločice nisu dozvoljene, već ih je potrebno izvesti s otvorenom fugom. Duljina rubova pločica (kod granitnih ili od prirodnog kamena) ne smije prijeći 33 cm, a kod terakote 40 cm.

FERMACELL premaz služi kao impregnacija i preporučljivo ga je nanijeti prije polaganja pločica u slučaju kad imamo neobrađenu površinu.

UVJETI UGRADNJE

Powerpanel TE i dopunski proizvodi mogu se ugrađivati kod relativne vlažnosti zraka od <80% i temperaturi prostora od minimalno +5 oC, a temperatura ljepila u tom slučaju treba biti >+10 oC. Suhi građevinski materijali moraju biti usklađeni s klimom u prostoriji, a u sljedećih 12 sati ne smije se značajnije promijeniti. Niže temperature i velike vlažnosti zraka produljuju vrijeme stvrdnjavanja. Dodatno grijanje plinskim plamenicima može uzrokovati štetu uslijed opasnosti od stvaranja kondenzirane vode, a to prije svega vrijedi za hladne unutarnje prostore sa slabim odzračivanjima. Naglo zagrijavanje prostorija treba izbjegavati.

Fermacell GmbH