Thomsit tehnologija sistema

Polaganje parketnih podnih obloga u sistemu sa električnim podnim grijanjem

Drvene podne obloge – parket, zauzimaju tradicionalno mjesto u izgradnji stambenih i poslovnih prostora.
No u eri naprednih građevinskih rješenja svoje mjesto svakako zauzima i električno podno grijanje, koje je već duže vrijeme prisutno kao primjereno rješenje grijanja prostora, s obzirom na svoje tehničke karakteristike i funkcionalnost.
Neminovno se nameće pitanje spoja tradicionalne podne obloge u obliku parketa, različitih dimenzija i vrsta, te moderne tehnologije grijanja u obliku električnog podnog grijanja.

Untitled-1.gifThomsit sistem za klasično polaganje parketa zaokružio je cjelinu kroz faze pripreme i niveliranja podloge te lijepljenja parketne podne obloge na pripremljenu podlogu, uzimajući u obzir sva moguća prisutna površinska opterećenja. No ugradnjom električnog podnog grijanja, podloga i sama podna obloga – parket postaju, uz već navedena mehanička opterećenja, dodatno opterećeni toplinom koja se razvija iz podnog grijanja.Upravo iz tog razloga Thomsit je razvio sistem primjeren polaganju parketa u sistemu električnog podnog grijanja.

K024-henkell-00-200.gifElektrično podno grijanje se sastoji od grijaćeg  tijela koje se nalazi na mrežici za ugradnju i kao takvo čini grijaću plohu određene površine. Grijaća ploha je debljine 2,5 mm te je vrlo osjetljiva na mehanička oštećenja, tako da je nije moguće direktno ugraditi na ljepilo kojim će se kasnije lijepiti parketna podna obloga, bez obzira o vrsti ljepila. Drugim riječima, neminovna je priprema podloge, ugradnja električnog podnog grijanja i završna faza – lijepljenje parketa. Thomsit je razvio sistemsko rješenje polaganja parketa na električno podno grijanje koje se sastoji iz dva dijela. Prvi dio sistema se odnosi na pripremu podloge i ugradnju podnog grijanja te je neophodan i obavezan.

Untitled-2.gifProizvodi koji čine prvi dio sistema su: Thomsit R 777 i Thomsit DD+. No, svakako prije faze pripreme podloge, potrebnoj je izmjeriti količinu zadržane vlage u podlozi, koja mora biti ispod 1,8 % CM.

Thomsit R 777 je disperzijski predpremaz za upojne podloge,dakle betonske i cementno-pješčane glazure koji ima ulogu da i najmanje čestice prašine veže uz podlogu, te da na taj način pripremi podlogu za ugradnju električnog podnog grijanja.

Thomsit DD+ je masa za izravnanje koja zadovoljava navedene kriterije,a njezine karakteristike kao što su: samoizravnavajuća,brzosušeća, za debljine sloja od 0,5 do 5mm, u jednoj radnoj fazi, idealno odgovaraju za ugradnju električnog podnog grijanja.

I tada dolazimo do drugog dijela Thomsit sistema za polaganje parketa u sistemu sa električnim podnim grijanjem, koji je za razliku od prvog, prilagodljiv u smislu ljepila u odnosu na dimenziju i vrstu parketa. No, nikako ne smijemo zaboraviti, da kao što su proizvodi Thomsit R777 i DD+ primjereni sistemu, isto tako i ljepila moraju biti primjerena sistemu podnog grijanja zbog toplinskog opterećenja na ljepilo.

Thomsit je razvio ljepila za parket koja su primjerena za navedeni sistem bez obzira radilo se o disperzijskim, otopinskim ili poliuretanskim ljepilima.

Thomsit P 618 je disperzijsko ljepilo za lijepljenje masivnog , lamel i gotovog dvoslojnog parketa .
Thomsit P 600 je otopinsko ljepilo za masivni, lamel i gotovi dvoslojni odnosno troslojni parket, dok je Thomsit P 625 2K PU poliuretansko ljepilo za sve tipove i vrste parketa, uključujući i parket od egzotičnog drveta.
Thomsit P 685 SiCure® je elastično ljepilo namijenjeno prije svega za parket ekstremnih dimenzija npr. dužine i do 2500 mm, a isto tako je primjenjivo u sistemu sa podnim grijanjem.

Polaganje parketa u sistemu sa podnim grijanjem ne razlikuje se od ostalih sistema polaganja parketa, ako se poštuju zakonitosti te se primjenjuju materijali koji čine sistem.

Thomsit je robna marka koja je uvijek pratila i postavljala trendove u podopolagaštvu te se uvijek isticala po svojim sistemskim rješenjima koja su primjerena za sve tipove podloga i podnih obloga.

Henkel Croatia d.o.o.