Uređenje vrta – 3. dio

Izvedba
S obzirom na to hoćemo li vrt urediti sami ili unajmiti druge izvođače, važno je pravilno rasporediti njegove dijelove. Uvijek treba krenuti od onih većih i grubljih prema manjima i finijima. Uređujemo li svoj vrt u fazama, potrebno je odrediti opseg svakog njegovog pojedinog dijela.

K022-58sTR-00-200.gifAko unajmljujemo izvođače, uvijek ćemo se naći u dvojbi – trebamo li uzeti onog jeftinijeg izvođača bez iskustva i hoće li to doista biti bolje od skupljih stručnjaka. Moramo se prisjetiti da je vrt živa stvar koja se neprestano mijenja. Zato je prilikom uređenja vrta važno da su materijali koje koristimo dobre kakvoće te da se radovi u vrtu obavljaju ispravno i u pravo vrijeme. Naročito nije nimalo svejedno za biljke koje smo odabrali ni kako, a ni kada ih se sadi. Osim toga, ponekad naoko na prvi pogled dobra zemlja (na primjer – prosijana) može biti neplodno, mrtvo tlo. I čudesno raslinje koje želimo moglo bi biti uvezeno, uzgojeno na brzinu u raslinjacima, a kada se nađe u umjetno pripremljenom vrtu, možda će tek nekoliko godina životariti ili ubrzo sasvim propasti.

K022-58sTR-04-300.gifStoga je za pravilnu izvedbu nacrta i ostvarenje vaših zamisli važno da u svemu sudjeluje izrađivač nacrta vrta zajedno s izvođačem. Tek tada ćemo doista moći uživati u uređenom vrtu.

Dobri izvođači nam pri kraju svoga posla daju i podrobna uputstva vezana uz njegovanje vrta. Oni nas kasnije čak i podsjećaju i upozoravaju na sve ono što je potrebno obaviti (izbije li kakva bolest, naiđe li suša …). Neki od tih poslova su i zahtjevniji; stoga je dobro da za ovu vrstu radova imamo stalnog i sposobnog savjetodavca.

Njegovanje

K022-58sTR-03-300.gifSuština vrta je u tome da je izveden prema našim zamislima i potrebama te da ga upravo takvoga njegujemo ili, drugim riječima, brinemo za njega. Na taj ga način ujedno i suostvarujemo i dopunjujemo. Jer, vrt je djelo ljudskih ruku, ljudskoga uma i kulture čovjeka. On je živ organizam i zapravo nikada nije do kraja uređen. Kako se kod njegovanja vrta ne radi tek o održavanju određenih odnosa, već o neprekidnom suoblikovanju, o postizanju svega onoga što smo zamislili ili što se tijekom vremena iznova pokazuje, to nije nimalo lagan posao. Za njegovanje vrta trebamo ponešto znanja i podosta marljivosti, jer je živi svijet prirode uvijek zahtjevniji od neživog (poput kuće). Tome se još pridružuju i kojekakve nepredvidive okolnosti, na primjer – iznimno neugodno vrijeme, koje ponekad može odlučujuće djelovati na rast i razvoj, i to neovisno o nama.

Zaključak

Oblikovanje vrta je stvaralački proces kod kojega želimo – određujući odnose između raznih elemenata vrta – ostvariti vizualni red i time nadograditi funkcionalno dobro zamišljen vrtni prostor. Smisao vizualnog reda je dublji, jer nam predstavlja sredstvo kojim utječemo na čovjekovo shvaćanje prostora. Prostor doživljavamo kao lijep i ugodan samo ako su i njegovi sastavni dijelovi međusobno uređeni i skladni. Ako među sastavnim dijelovima prostora ima malo vrijednosnih razlika, on će nam se činiti jednoličnim i dosadnim, a ako ih ima previše – tada ćemo zbog prevelike šarolikosti takav prostor doživjeti kao neuređen i neugodan. Nikada ne smijemo zaboraviti da je vrt živi organizam koji se stalno mijenja. Niti najboljim poznavateljima on nikada nije do kraja shvatljiv.

Andrej Strgar, dipl. ing. arh. okoliša