Uređenje vrta – 2. dio

Uređivanje vrta ne započinjemo kupovinom biljaka, jer se ono time – završava. Prostor vrta je rezultat postupka, sastavljenog od tri uzajamno povezana dijela posla: izrade nacrta, izvedbe i održavanja. Sva tri moraju međusobno biti i jednako vrijedna, a i uravnotežena. Niti najbolji i najskuplji nacrt neće moći nadomjestiti lošu izvedbu. S druge strane, samom izvedbom visoke kakvoće ne možemo poboljšati neki nacrt, ako je on bezidejan. Odgovarajućim održavanjem ćemo se pobrinuti za to, da nam vrtni prostor postane veselje i užitak u svakom trenutku ljeta. korak_108.inddMoramo znati i to, da je vrt – živa stvar. I unutrašnjost kuće će oživjeti odmah nakon što uredimo vrt, koji neprestano raste i razvija se. Ako smo svjesni komponente vremena prilikom uređivanja vrta, znat ćemo koliko je važno da ga se prihvatimo vrlo promišljeno. Istu površinu vrta možemo urediti vrlo različito, jer je svaki nacrt unikatan. Izrađuje se prema podrobno određenim potrebama naručitelja. Jednako su tako važne i osobine zadanog prostora. Vrt istog naručitelja s istim željama bit će u različitim prostorima okućnica ipak – različit.

k021-str60-01-300.gifOblikovanje vrta u pravom smislu započinje usklađivanjem potreba naručitelja i osobina samoga prostora. Kod uporabe načela oblikovanja i uz poštovanje značaja pojedinih građevinskih vrsta (pa i raslinja) tražimo put do takvog vrtnog prostora, koji će biti ugodan za pogled i često korišten, te u kojemu će vrtni elementi biti povezani u skladnu cjelinu. Zato tek slijepo prenošenje pojedinih zanimljivih rješenja nikada ne završava uspješno.

Izrada nacrta

Prvi korak kod izrade nacrta je izrada programa. Moramo znati za što će se vrt koristiti – hoće li to biti samo proizvodnja povrća i voća, ili on treba biti i učinkoviti produžetak unutarnjih stambenih prostora u prirodu. Analizom odnosa, to jest šire okolice, vrta i arhitekture kuće utvrđujemo zadanost prostora. Ako je teren zahtjevniji, moramo uključiti i podrobnije geološke, hidrološke ili statične analize. U ovoj se fazi bez ograničenja mogu oslušnuti potrebe i želje vlasnika, pri čemu su sve zamisli i zanimljive ideje dobrodošle. Jednako tako treba poštovati i funkcionalne, kao i stambene zahtjeve, a i susjede, te kao posljednje – iznova pretresti sve što je u međusobnoj povezanosti. Tako dobivamo program koji treba postaviti u još jedan okvir: opseg narudžbe, zahtijevnost održavanja i formalne zahtjeve.

korak_108.inddNakon tako obrađenog programa započinje se s izradom nacrta u užem smislu. Prvo se rješava funkcionalizam vrta. To je odgovoran posao, jer dobar nacrt znači i dugotrajno rješavanje zahtjeva i poteškoća koje su se pokazale tijekom analize. No, ovdje se moramo prisjetiti da neki funkcionalno uređeni prostor ne mora nužno biti i lijep. Zato je daljnje oblikovno osmišljavanje vrta težak posao, koji zahtijeva stvaralački duh i poznavanje načela likovno-arhitektonske kompozicije. Funkciji treba udahnuti dušu, vrtu ideju. Vrt mora postati lijep, privlačan, ugodan i jedinstven prostor, takav da nam se sviđa i da znamo kako ćemo se u njemu rado zadržavati. Izrada podrobnih nacrta i popisa je važna podloga za izračun investicije, a naravno – i za izvedbu. U njima su količinski i prostorno obuhvaćeni svi elementi vrta: zemljani, građevinski (potporni zidovi, ograde …), tesarski (sjenice, mostovi, terase, pergole …), električarski (vrtna rasvjeta …), vodovodni (bazeni, vodeni motivi …) i drugi obrtnički radovi te vrtlarski poslovi (fino izravnavanje zemlje, raslinje, buseni trave, trava, supstrati …). Predviđa se i način te intenzitet opskrbe.

Andrej Strgar, dipl. ing. arh. okoliša