Početak Graditeljstvo Podne obloge Osnovni savjeti za održavanje drvenih podnih obloga

Osnovni savjeti za održavanje drvenih podnih obloga

Značaj pravilnog održavanja

Za razliku od mnogih podnih obloga, parket je dugoročna investicija. Održavamo li ga ispravno, potrajat će dugi niz godina. Na sreću korisnika, danas je održavanje drvenih podnih obloga bitno jednostavnije nego u vrijeme kada su na koljenima žicom strugali drveni pod i nanosili premaze. Rutinsko održavanje temelji se na zaštiti završnog premaza te na održavanju odgovarajućih klimatskih uvjeta u prostoru.

Podučavanje stranke

Vrlo je važno da stranku već prigodom kupovine parketa podučimo o odgovarajućem održavanju i osnovnim uzrocima koji mogu dovesti do promjene drva. Na taj način izbjegavamo moguće reklamacije, a i prizemljujemo očekivanja stranke, koja ponekad znaju biti i nerealna.

Stranka mora znati da je odabir sredstva za čišćenje ovisan i o završnom premazu, a to može biti vodeni ili poliuretanski lak, vosak, ulje… No, prije svega je trebamo podučiti o utjecaju temperature prostora i relativne vlažnosti zraka na promjene u drvu. Ako u stanu nema odgovarajućih uvjeta, stranka mora znati da bez ovlaživača prostora, to jest – bez umjetnog održavanja odgovarajućih klimatskih uvjeta – parket neće ostati optimalan, već bi se u krajnjim slučajevima na njemu mogle pokazati neravnomjerne i široke pukotine ili bi mu površina mogla postati valovita.

Sljedeća je važna točka uporaba sagova. Stranka mora znati da sag treba s vremena na vrijeme pomaknuti, ukoliko parket njime baš mora biti prekrit, ili se pomiriti sa činjenicom da će tijekom vremena parket ispod saga ostati znatno svjetlije boje od ostalog parketa, budući da tvari koje mijenjaju boju drva u nazočnosti ultraljubičastih zraka neće predati svoju pigmentaciju. Naravno, pritom govorimo samo o određenim vrstama drva i završnog premaza.

Osnovni savjeti za održavanje

Premda različiti završni premazi zahtijevaju različite načine održavanja, postoje neka osnovna pravila koja treba poštovati kod svih vrsta drvenih podnih obloga.

Prvi se savjet odnosi na zaštitu namještaja. Prije no što u prostor sa novopoloženim parketom unesemo namještaj, nožice bi trebalo zaštititi filcom. Može se preporučiti i uporaba otirača ispred prostora u kojemu je parket postavljen. Posebnu pozornost treba posvetiti stolovima na kotačićima.

Parket treba redovito usisavati ili koristiti prikladne krpe za prašinu, kakve danas nude proizvođači. Ne smiju se koristiti sprejevi protiv nakupljanja prašine.

Važno je znati da se parket ne smije vlažiti. Naravno, on se može prebrisati vlažnom krpom, ali ona pritom treba biti dobro iscijeđena. Koristimo li vodu ili za to predviđena sredstva za čišćenje, potrebno je strogo poštovati uputstva proizvođača. S vremena na vrijeme može se nanijeti sredstvo za oživljavanje laka, jer se tu obično radi o sredstvima na osnovi smola otopljenih u vodi, koje nanosimo na lakirani parket.

Učestalost usisavanja i čišćenja ovisi o opterećenosti prostora. Površine po kojima se učestalo hoda, na primjer – ulazi, trgovine, uredi – usisavaju se i čiste češće od površina na kojima je opterećenost manja, primjerice – u spavaćim sobama. Tabela br. 1 prikazuje učestalost održavanja drvenih podnih obloga obzirom na opterećenost prostora.

Izvori:
Professional Parquet, rujan / listopad 2000., str. 92–96 National Wood Flooring Association: Maintenance and recoating of hardwood fl oors, 2000. National Oak Flooring Manufacturers Association: Installation hardwood fl ooring, siječanj 1997., revizija ožujak 1998.

Exit mobile version