Odvajanje laka

Površinska obrada drva

Pojam površinske obrade drva obuhvaća sve faze tehnološkog procesa, u kojemu po određenom sustavu površinu proizvoda oplemenjujemo brušenjem i izglađivanjem, nanošenjem i sušenjem, odnosno utvrđivanjem obojenih ili bezbojnih premaznih sredstava te završnom obradom površine. Premda dobro poznajemo značaj površinske obrade, više puta se zna dogoditi da je zanemarujemo ili joj ne posvećujemo dovoljnu pozornost. To se lako može iskazati u brojnim poteškoćama i nedostacima još tijekom površinske obrade ili kroz lošu kakvoću završno obrađene površine, koja je za krajnjeg korisnika vrlo značajna.

k20-38-s1-230.jpgOdvajanje laka

Lak se može početi ljuštiti odnosno odvajati od parketa. U tom slučaju je došlo do poteškoća već u prvom nanosu temeljnog laka ili u podlozi. Može doći i do raslojavanja pojedinih slojeva nanijetog laka. Gornji sloj može se odvojiti od donjega. Uzroci za odvajanje laka mogu biti:
– preniska temperatura nanosa laka;
– loše brušenje između dva nanosa laka;
– proteklo je previše vremena između dva nanosa laka pa su se donji slojevi već previše stvrdnuli;
– lak se prebrzo nanosio na lužnati parket;
– na površini se nalazio preobilan sloj lužila;
– nespojivost proizvoda koje smo nanosili na parket (različite vrste lakova);
– površina nije bila očišćena prije nanošenja (vosak, mrlje ulja, eterična ulja);
– premalo izbrušen, ranije već lakirani parket (kojega želimo obnoviti).

k20-38-s2-230.jpgOdvajanje laka od parketa možemo posve ukloniti samo temeljitim brušenjem laka do drvene podloge i ponovljenim lakiranjem. Ako se odvaja samo gornji sloj, uklanjamo samo njega te iznova trebamo prelakirati površinu parketa.

Primjer iz prakse

U dnevnoj sobi je u kolovozu 2003. godine bio ugrađen dvoslojni gotov parket od vrste drva doussié. Parket se sastoji od dva sloja i bio je površinski lakiran u proizvodnom procesu. Donji nosivi sloj je 6-milimetarska vezana ploča od brezovine, a gornji je od masivnog drva doussié.

k20-38-s3-230.jpgPrilikom pregleda smo opazili malene svijetle mrlje koje se pojavljuju na četiri mjesta u dnevnoj sobi. Ukupno ih ima za približno jedan kvadratni metar, što znači – 4 posto čitave površine. Mrlje su se počele pojavljivati približno pola godine nakon ugradnje parketa.

Doussié je vrlo otporna vrsta drva koja sadrži mnogo eteričnih ulja i smola. Zbog toga je jako zahtjevno za površinsku obradu kakvu predstavljaju brušenje, lakiranje ili uljenje. Pregledom parketne daščice – uzorka –  pod mikroskopom smo utvrdili da su mrlje posljedica odvajanja laka od podloge. Eterična ulja su polako prodirala na površinu, nakon toga su reagirala sa lakom i on se stoga na nekim mjestima odvojio. Kako je površinska obrada doussiéja jako zahtjevna, brušenju i lakiranju treba posvetiti što je moguće više i znanja, i pažljivosti.

 

Nace Kregar, dipl.ing.drvne tehnologije