Potezno-klizna pila – Festool

Od svibnja 2007.g., Festool će u ponudi imati novu potezno-kliznu pilu – pod imenom KAPEX KS 120. Ukratko, pobjeđuje svojom preciznošću, visokim stupnjem reza, te dojmljivim i laganim dizajnom. Jedinstveno rješenje detalja, čini ga punim pogotkom za parketare, podopolagače i struke koje se bave unutrašnjim uređenjem zbog visoko kvalitetnog učinka koji proizlazi iz lakoće, preciznosti i fleksibilnosti pile.

Sa KAPEX-om, Festool proširuje asortiman polustacionarnih pila sa potezno-kliznom komponentnom. Kao što je to već uvriježeno kod Festool-a, KAPEX je ispunjen praktičnim rješenjima detalja, kao što je dvolinijski laser, jednostavno fino podešavanje nagiba sa kružnim gumbom, kutomjer pomoću kojeg se kutevi mogu jednostavno kopirati i prenositi, te još mnogo toga. KAPEX: pun detalja, s visokim stupnja reza, a male težine – pravi Festool alat.

Preciznost i udobnost

KAPEX-ov dvolinijski laser za iscrtavanje rezne linije pokazuje točnu širinu reza pile na radnom mjestu. Novi dvolinijski laser omogućuje pogodan sještaj radnog prostora s lijeva ili desna, i ubrzava radni učinak. Dodatno fino podešavanje nagibnog kuta pomoću kružnog gumba osigurava visoku preciznost: list pile na KAPEX-u može rezati pod nagibom od 47° prema bilo kojoj strani, a kružna baza može biti okrenuta  50° lijevo i 60° na desno. Pogodna brzo-otpuštajuća stega, jednostavno-čitajuća mjerna skala i fino podesivi nagibni kut omogućavaju lakše namještanje kuteva. U vrlo kratkom vremenu radi složene rezove kao što su dvostruki rezovi pod kutem od 45°. Kutomjer postavljen na držaču omogućuje lakši i točniji prijenos unutarnjih i vanjskih središnjica kuteva na KAPEX – bez mjerenja, proračuna ili netočnosti. Jednostavno je čak i kod složenih kuteva zato što kutomjer automatski izračunava kut rasjecanja.

k-17-t-alago-2-230.jpgSvestrano, brzo i sigurno piljenje sa povećanom ugodnošću rada

Jednako presudna pogodnost KAPEX-a je veliki kapacitet rezanja. To je omogućeno jedinstvenom reznom pozicijom koja dozvoljava piljenje velikih radnih površina, visine do 120 mm i duljine do 305 mm. Dakle, okomito na licu mjesta,tj. “na originalnoj zidnoj poziciji” se može vršiti sve vrste rubnog ukrašavanja i nadsvođenja, što omogućava prostor iza vijka pile. Lako čitljive mjerne skale su otporne na habanje, pokazivač se može prilagođavati, dok je otpuštanje zaštite uklopljeno u dvostupanjski prekidač što ga čini lako upotrebljivim za ljevake kao i dešnjake. Isto vrijedi i za sigurnosni prekidač. Također je tu i praktičan sustav za brzu izmjenu lista pile koji štedi vrijeme i novac što ujedno potiče korisnike da prilagode odgovarajuću pilu radnom materijalu. Još je jedna praktična posebnost ove nove potezno-klizne pile; sve funkcije i prilagodbe mogu se lagano, brzo točno i sigurno kontrolirati s prednje strane.

Kompaktan, lagan i prenosiv

KAPEX je dizajniran za prijenos između alternativnih lokacija. Zahvaljujući sigurnosnom uređaju, stegama, držaču kabla, praktičnoj dršci i maloj težini od 21.5 kg, KAPEX je izuzetno pogodan za baratanje i nošenje. Inovativna dvostruka vodilica spriječava dijelove od izbijanja i od bacanja restlova iza ili ispod mašine. Na taj način su majstori idealno opremljeni za ispunjavanje svih zahtjeva na najrazličitijim radnim mjestima.

Izuzetno fleksibilan pri uporabi

KAPEX je jedinstven po opsegu uporabe. Nije važno da li je potrebno rezati ploče, panele, daske ili letve. Sa svim svojim domišljatim funkcijama, KAPEX je idealan za obrubljivanje podnih letvica i nadsvođenje do 120 mm u visinu, rezanje ploča i panela do 305 x 88 mm u duljinu, za obrub kod ukrašavanja do 168 mm na njihovoj “ originalnoj zidnoj poziciji ”, te također za piljenje drvenih mosnica i greda do 88 mm debljine, kao i za ne-željezne metale i plastiku. Kapacitet rezanja ovog stroja premašuje učinak bilo koje druge poprečne kružne pile uz jednako vrijedan dizajn i težinu.

Brz i efikasan u sistemima

KAPEX je moguće nadograđivati po potrebama sa širokom paletom dodataka, kao što su multifunkcionalan stol, produžeci za stol, radne stege, itd., a radi ostvarivanja samostalne rezne jedinice. Na taj način, npr. produžeci za stol sa uklopljenom mjernom skalnom i dodatnim zaustavnim trakama čine opetovane rezove izuzetno jednostavnim. U dodatku Festool isporučuje CD-ROM – IPT (Interaktivno upoznavanje proizvoda – Interactive Product Tour) gdje su sadržana iscrpna objašnjenja i primjeri za upotrebu i rad s KAPEX-om.

Tehnički podaci:

Snaga                                                               1,600 W
Br.okretaja                                                        1,400-3,400 rpm
Promjer lista pile                                                260 mm
Dubina reza kod 90°/90°                                   305 x 88 mm
Dubina reza kod 45°/90°                                   215 x 88 mm
Dubina reza kod 45°/45° (lijevo)                       215 x 55 mm
Dubina reza kod 45°/45° (desno)                      215 x 35 mm
Specijalna dubina reza kod 45°/90° (desno)       20 x 120 mm

Dijagonalni rez ukrasnog obruba                         168 mm
Nagibni kut                                                         47°/47°
Klin (pod kutem od 45°)                                     50°/60°
Dimenzije (š x d x v)                                          713 x 500 x 470 mm
Promjer spojke za usisivač                                 27/36
Težina                                                                21.5 kg

Alago d.o.o.