Uljenje seljačkog poda

Seljački pod od slavonskog hrasta, te jasena postaje sve traženiji proizvod na europskom tržištu. On izgledom podsjeća na starinske  podove ali se danas može dobro uklopiti u modernu gradnju i opremanje objekata. Pod smo do sada uglavnom radili obrušen ali bez završne površinske obrade. Kako se postavlja sve veći zahtjev kupaca prema gotovo obrađenom podu spremnom za postavljanje, a i mi također želimo ići korak dalje u finalizaciji nudimo uljene podove u prirodnoj boji i nekoliko drugih nijansi. Nijanse ulja uz prirodnu su  dimljeni hrast, bijela, orah  i mahagonij. Prema željenom izgledu površine nanošenje ulja radi se u jednom ili više slojeva sa uključenim brisanjem ili poliranjem.

Ulje koje koristimo za obradu seljačkog poda je na osnovi prirodnih sirovina kao što su ulje lanenih sjemenki, suncokretovo ulje, jojoba, pčelinji vosak, kandelilia vosak, itd. Ulja takovog sastava su ekološki prihvatljiva jer ne sadrže sredstva koja zagađuju okoliš a nisu štetna niti za ljudsko zdravlje. Neki proizvođači ih preporučuju ljudima koji su alergični na prašinu zbog lakog otklanjanja prašine i prljavštine. Površina poda obrađena tvrdim voštanim uljem uz dobru zaštitu poda lako se održava i bez velikog napora renovira. Kod renoviranja nisu potrebne velike pripreme. Dovoljno je da dobro očišćenu površinu premažemo novim slojem ulja. Manji popravci mogu se  raditi sa vunenom krpicom natopljenom u ulje, a veća oštećenja površine potrebno je lagano prebrusiti u smjeru žice drva, očistiti od prašine te popraviti ponovnim nanošenjem ulja.
Za normalno održavanja podova koristiti vlažnu krpu, za jača zaprljanja  sapuni preporučeni od proizvođača ulja. Ne koristiti sredstava sa agresivnim djelovanjem.

Spačva d.d.