Suhi sistem ispod poda

FERMACELL– Estrih-elementi čine suhi sistem ispod poda, pomoću kojeg na vrlo racionalan način možete dobiti elemente poda visoke kvalitete. Sastoje se od dvije međusobno zalijepljene FERMACELL gips-vlaknaste ploče debljine 10 ili 12,5 mm. Dimenzije elemenata iznose 1500 x 500 mm (površina pokrivanja iznosi 0,75 m2). U ponudi se nalaze sa i bez različitih izolacijskih kaširanih slojeva. Polaganje se izvodi kao plivajući pod u “razvučenom spoju”.

fermacell-00.jpgNakon otvdnjavanja ljepila, po estrih-elementima može se odmah hodati, a polaganje podnih obloga može se započeti vrlo brzo.

Kako postoje rješenja za različite sustave za mnoštvo područja primjene i zahtjeva od sanacija starih objekata, novogradnje, stambenih prostora, ureda i poslovnih prostora, vlažnih prostorija u domaćinstvima, protupožarna zaštita, zvučna izolacija, toplinska izolacija, izjednačavanje visina/razina, pokrivanje odgovarajućeg sustava podnog grijanja, prikladnost FERMACELL estrih-elemenata dokazana je ispitivanjima od strane Zavoda za ispitivanje materijala (MPA) Stuttgard. Iz toga proizlaze područja primjene, koja se oslanjaju na DIN 1055-3 (Prometna opterećenja ploča).

Opći uvjeti za obradu, tj. polaganje su:

 1. FERMACELL se ne smije ugrađivati ako je prosječna vlažnost zraka više od 80%.
 2. Lijepljenje FERMACELL estrih-elemenata treba se provoditi kod relativne vlažnosti zraka od <= 80% i temperature u prostoriji od ³+5 o Temperatura lijepljenja pri tome treba iznositi ³+10 oC. FERMACELL estrih-elementi moraju biti prilagođeni klimi u prostoriji, koja se u roku od 12 sati od lijepljenja ne bi smjela promijeniti.
 3. Mokre žbuke se nanose prije postavljanja FERMACELL nasipa za izjednačavanje, koje se moraju osušiti.
 4. Uporaba zagrijavanja pomoću plinskog plamenika može prouzročiti štete uslijed stvaranja kondenzirane vode, pa se zbog toga mora izbjegavati. To vrijedi prije svega za hladne unutarnje prostore s lošom ventilacijom.
 5. Proizvodi za suhu gradnju ne smiju biti izloženi uvjetima visoke vlažnosti zraka, prije, za vrijeme i nakon ugradnje.

Kod uporabe FERMACELL estrih-elemnata u prostorima stalnim izloženostima utjecaju vlage koje su prisutne u domaćinstvima,bolnicama, uredima, školama i dr. FERMACELL estrih elemente je potrebno zaštititi nepropusnim premazom ili sustavom nepropusnog ljepila, kao što je FERMACELL sustav brtvljenja. Brtvljenje površina za podloge uobičajene u građevinarstvu se izvode direktno ispod podne obloge te ih može postaviti polagač pločica. Tanki sloj žbuke, odnosno ljepilo koje se koristi za kupaonice bez odvodnje za paru mora imati CE oznaku, te ispitano prema DIN-u 12 004. Drugi sustavi za brtvljenje moraju biti odobreni od strane proizvođača gips-vlaknastih ploča za područje podova. Područja kutova i proboja trebaju imati brtvene trake.

Podloga koja se priprema za polaganje podnih obloga, uključujući i fuge mora biti ravnomjerno suha, čvrsta bez mrlja, prašine i masnoća. FERMACELL estrih-elementi su tvornički već zaštićeni impregnacijom. U mnogobrojnim područjima primjene nije potrebno dodatno nanošenje zaštitnog temelja, dok kod polaganja samoljeplivih tepiha kao i kod obloga koje nisu vodootporne to je preporučljivo. Za točkasto pričvršćenje tepiha u pravilu su pogodne dvostrano ljeplive trake. Kod brtvećih gornjih obloga poda treba koristiti ljepilo s malim sadržajem vode.

Budući da FERMACELL ima neznatno istezanje i utezanje kod prostora dužine manje od 20 m nisu potrebne elastične fuge.

Prednosti FERMACELL estrih-elemenata su:

 1. Jednostavno rukovanje elementima
 2. Za obradu je dovoljna jedna osoba
 3. Lagano postavljanje
 4. Brzi napredak u poslu
 5. Nakon kratkog vremena moguće je hodati po površini i postavljati podne obloge
 6. Otpornost na kotačiće stolica
 7. Jednostavno izjednačavanje po visini
 8. Minimalno opterećenje sirove ploče
 9. Promišljeni kompletan sustav
 10. Sigurna protupožarna zaštita
 11. Poboljšana zvučna izolacija
 12. Građevinsko-biološki provjereno
 13. Pogodno za vlažne prostore
 14. Pogodno za sustave podnog grijanja

Fermacell GmbH