Seljački pod

Spačva d.d. osnovana 1956. godine, jedan je od najvećih drvoprerađivača u Hrvatskoj. Širokom lepezom proizvoda, te njihovom kvalitetom gradi image u Hrvatskoj, Europi pa i dalje. Time su Spačvini proizvodi prisutni u mnogim domaćinstvima. Osim uprave, u sastavu dioničkog društva su četiri matična pogona: profitni centar pilana, profitni centar furnir, profitni centar finala i profitni centar parketarija. Parketarija zauzima važno mjesto u razvoju Spačve. Tvornica ima 150 uposlenih, a proizvodi slijedeće vrste parketa: lam, klasični, lamel i kant-industrijski parket.
Lam parket se proizvodi u debljinama 10 i 14 mm, te sortira u sedam klasa, klasični parket u debljinama 14 i 22 mm u šest klasa, lamel parket u debljini 8 mm u četiri klase, te nekoliko vrsta kant parketa u raznim širinama i debljinama, ovisno o želji kupca.

S obzirom na veliku konkurenciju i visoke zahtjeve po pitanju kvalitete parketa, Spačva je investirala u kvalitetne alate za proizvodnju parketa, koji omogućuju besprijekornu obradu parketnih daščica, točnost dimenzija, efektan izgled parketa i jednostavno polaganje, čime je podopolagačima rad brži i jednostavniji.

Vrlo bitan segment proizvodnje je svakako sušenje popruge za proizvodnju parketa. Spačva je investirala u sušare te ukupan kapacitet sušenja povećala prošle godine za dodatnih 1000 m3 novih sušara talijanskog proizvođača Incoplan. Daljnje investicije u sušare predviđene su za realiziranje u ovoj godini.

Stalna edukacija uposlenika Spačve također pridonosi daljnjem razvoju. Prilagođavanje tržišnim zahtjevima rezultiralo je proizvodnjom parketa većih dimenzija (tzv. seljački pod). To su parketni proizvodi duljine do 2500 mm i širine do 200 mm. Spačva nudi tržištu male komade seljačkog poda, koji se mogu na podlogu slagati na razne načine. Tu su još i parketne mozaik ploče s perom i utorom.

Parketi se proizvode od najcjenjenijeg slavonskog hrasta i jasena, što pridonosi prepoznatljivosti Spačvinog parketa. Širok asortiman parketa omogućuje kupcima izbor prema željama, potrebama i mogućnostima.

Od ukupne godišnje proizvodnje parketa 70%  se izvozi na zahtjevno tržište EU i zemlje ex Yu. Dodatnim ulaganjem u nove tehnologije – modernizaciju proizvodnih kapaciteta i proširenjem asortimana, Spačva d.d. ima sve predispozicije za postanak vodećeg proizvođača parketa u ovom dijelu Europe.

Spačva d.d.