Pločnici za goste 

Nakon godine 542., kada je Atila sa svojom nezaustavljivom hunskom hordom osvojio Aquileiju, naselje Grado na obližnjem lagunskom otoku počelo je dobivati na važnosti. Tada je nastala i biskupija (kasnije patrijarhija), koja je najveću moć dosegla u doba biskupa Elije (571. – 587.), kada je utvrđeni gradić okrunila poznata katedrala – bazilika sv. Eufemije, prepuna bogatih mozaika. U sljedećim stoljećima je Grado doživljavao uspone i padove te mijenjao gospodare, sve dok početkom 20. stoljeća njegov turistički značaj nije započeo iznova rasti.

k10-54-01.gifDanas nam brojni hoteli, obnovljeni gradski trgovi, parkovi, prostori za zabavu, dobro zaštićeni, ali i domišljato predstavljeni arheološki nalazi, šetališta u gradu ili na obali, kupališni prostori uzduž kilometarskih pješćanih plaža što blago tonu u plitko more lagune – nude i šaroliku zbirku pločnika, od kojih se nešto može vidjeti i u ovom članku.

Očito je kako su svi koji sudjeluju u oblikovanju vanjskog prostora jako svjesni činjenice, da su i ovako obrađene površine pločnika zapravo – dio turističke ponude.

Miloš Mozetič, dipl. ing. građ.