Inspirativne inovacije uvode novi život u zastarjelu tehniku podova

DEFINICIJA I PORIJEKLO ZAVRŠENJA TERRAZZO

Izvrsni  zanat iz 16. stoljeća Venecije se oživljava – i čak poboljšava – za današnje potrebe.

Terazzo je  usavršen  tijekom renesanse i postao je  izbor venecijanskih duždeva za njihove raskošne palače. 1586. osnovan je Arte dé Terrazzeri, Umjetnički i zanatski ceh koji je nametnuo skup pravila oko izvedbe terazza. Do danas je još poznat pod nazivom Venecijanski pod ili Venecijanski terrazzo.

Ali  korijeni terazza sežu mnogo dalje od renesanse. Mješavina mramornog, kvarcnog ili granitnog agregata, povezana zajedno sa sredstvom za vezanje, potječe iz drevne Grčke.

Tehnika je ponovno popularizirana u 1970-ima, kada su prefabricirane pločice od terazza od 20 cm x 20 cm pronašle prednost među vlasnicima domova. No, ova jeftinija verzija značila je da je materijal izgubio dio privlačnosti i smatrana je manje prestižnom.

U posljednjih nekoliko godina pravi terrazzo doživio je preporod zahvaljujući dijelom interesu nekih od najboljih svjetskih arhitekata. Obnovili su odlike kvalitete materijala, posebno činjenicu da on može bez problema prekriti velike površine, izbjegavajući tako ružne dilatacije. Tako je sve veća popularnost terrazza omogućila njegov ulaz u novo zlatno doba.

No dok je terrazzo iz 16. stoljeća u Veneciji imao samo ograničenu raznolikost, moderne inovacije omogućuju da se  prilagodi ukusu i prostoru korisnika.

Kombinirajući ga s materijalima poput stakla i metala, kao i mramora i granita, raznolikost izgleda je neograničena. Takva svestranost čini terazzo pod idealnim rješenjem za arhitekturu interijera u Italiji i širom svijeta.

TERRAZZO VEZIVA – za i protiv

Prvobitno vezivo za terazzo bilo je vapno, ali danas postoje dvije mogućnosti: vezivo na bazi cementa ili epoksi, što je nedavna inovacija.

Cement ima više zajedničkog s ranijim vezivom i ima brojne prednosti u odnosu na epoksi. Pomaže u stvaranju prirodnog učinka vrlo sličnog učinku tradicionalnog terazza; može se primijeniti tanje od tradicionalne verzije, što ga čini troškovno učinkovitijim; omogućuje podu da diše i ne oslobađa nikakve štetne emisije; njegova visoka toplinska vodljivost znači da se može primijeniti čak i u sobi s podnim grijanjem; otporan je i izdržljiv, terrazzo pod na bazi cementa dobro funkcionira i unutar i vani, jer na njega ne utječu UV zrake ili vremenski uvjeti – što je značajna prednost kada dizajneri žele stvoriti kontinuitet između unutarnjih i vanjskih područja zgrade.

S druge strane, epoksidna baza daje površinu modernog izgleda sa sjajnim efektom. Štoviše, dolazi u mnogim svijetlim nijansama jer se može lako obojiti, pa su efekti koje stvara vrlo atraktivni.

Međutim, terrazzo na bazi epoksida donosi sa sobom niz nedostataka. Skuplji je od alternativnog na bazi cementa; nije prozračan i može ispuštati HOS-e (hlapljive organske spojeve), što ga čini neprikladnim za podove s podnim grijanjem i za kućno okruženje poput kuhinja i spavaćih soba; ima tendenciju žutosti tijekom vremena; i ne može se nanositi na vanjske površine jer nije otporan na UV zrake.

POBOLJŠANJE KVALITETE KLASIKA

U svojoj radionici za inovacije 40 km od Trevisa, stručnjaci Ideal Work®-a razvili su moderan sustav koji može stvoriti sjaj tih poznatih venecijanskih podova, ali s boljim performansama. Nazvan Lixio®, površina se sastoji od istih visokokvalitetnih mramornih agregata, a kombinacija boja odgovara podu onih prekrasnih povijesnih palača. Poboljšanje dolazi u novom receptu za vezivno sredstvo. Za arhitekte, to donosi niz prednosti. Lixio® je jači i fleksibilniji od ostalih proizvoda. Otpornost na habanje čini ga izuzetno izdržljivim, što znači da se može primjenjivati ​​kako unutar tako i na otvorenom – što je veliki izazov za dizajnere koji žele stvoriti kontinuiranu završnu obradu ploča. Ručno ga primjenjuju ovlašteni aplikatori tvrtke Ideal Work®, koji usavršavaju svoju tehniku ​​kroz program obuke tvrtke. Jedna od takvih tvrtki je i Duly iz Ludbrega. Na taj način vraćaju u život drevni zanat – nekada dio ekskluzivne plemenite tradicije venecijanskih majstora.

Lixio® nudi uštedu troškova jer ga treba nanositi samo u sloju debljine 6-10 mm – za razliku od nekih drugih terrazzo podova kojima je potrebna debljina 40-60 mm. Također  vrijeme njegove ugradnje je  kraće i izravnije od ostalih terrazzo-a, jer su njegove tri komponente – agregat, prah na bazi cementa s odabranim aditivima i polimer na vodenoj bazi – prethodno dozirani i spremni za miješanje. Podloga se također može polirati brže od ostalih tradicionalnih sustava.

Lixio® sjajni mramorni efekt obogaćuje okruženja privatnih kuća, vila, hotela i restorana do maloprodaje i radnih mjesta, muzeja i javnih zgrada. Idealan je za projekte obnove. Umjesto uklanjanja postojećeg poda, uz pravu pripremu, Lixio® se može nanositi izravno na postojeću podlogu, što ga čini brzim i isplativim izborom.

Ideal Work® nedavno je lansirao novu varijaciju na Lixio®. S većim agregatima (5 mm-12 mm), Lixio® + daje klasičniji, tradicionalni izgled. Tehnika nanošenja zahtijeva nešto deblji premaz (20-40 mm), što Lixio® + čini pogodnim za okruženja koja su izložena velikom prometu, poput komercijalnih ili javnih površina. Osim za podove, Lixio® i Lixio® + mogu se koristiti za izradu gotovih elemenata – poput pločica – za kuhinjske radne ploče, stolove, stepenice, police i vertikalne obloge. Nakon što proizvod otvrdne, ovi elementi se mogu tretirati kao da su izrađeni od mramora.

BESKRAJNA RAZNOLIKOST

Lixio® je dostupan u raznim teksturama koje su stvorene miješanjem posebnih visokokvalitetnih mramornih agregata: od čiste Carrara bijele i zavodljive Ebony Black, do romantične Verona crvene. Također dolazi s raznim završnim premazima: sjajni, satenski otporan na klizanje, neklizajući, pa čak i štokan – nepravilna teksture koja naglašava tonalitet materijala.

Isto tako, Lixio® + dolazi u velikom broju izgleda talijanskih mramora, a kombinaciju je moguće prilagoditi dodavanjem lokalnih agregata. Ne samo da ga čini održivim izborom, već omogućava stvaranje proizvoda koji savršeno odgovara kulturi i krajoliku njegovim izborom.

Ove beskrajne kombinacije boja i agregata znače da su Lixio® i Lixio® + uvijek jedinstveni i prilagodljivi prema željenom stilu.

Štoviše, jer se mogu prilagoditi, Lixio® i Lixio® + dodaju eleganciju bilo kojem okruženju, nadopunjujući ili suprotstavljajući povijesni ili moderni, barokni ili minimalistički prostor.

https://www.duly.hr/lixio-microterrazzo

https://www.duly.hr/lixioterrazzo

Duly d.o.o.