Informacije o fleksibilnom ljepilu

Sistem polaganja keramičkih pločica, na tržištu uveden već više godina nudi kompletan program za polaganje obloga u tankoslojnom postupku, izvrsne kvalitete i odgovarajuće proizvode. Istarska Tvornica Vapna, s brand-om Murexin, kao jedna od najvećih ponuđača građevinsko-kemijskih proizvoda u Hrvatskoj, željela je ići dalje. Kako su u Europi prihvaćene nove norme EN 12004 i EN 12002, koje je ove godine prihvatila i Hrvatska, Murexin je unaprijedio svoje proizvode te oni udovoljavaju svim odredbama nove normizacije.

U drugoj polovini prošle godine radna skupina WG3 pri CEN/TC67, na svom zasjedanju u Parizu, usredotočila se na izuzetno važno poglavlje, koje se odnosi na polaganje obloga od keramike. Potrebno je bilo definirati pojam sposobnosti prilagodbe – fleksibilnosti, koji je izuzetno važan kako za projektante, tako i za izvođače završnih radova.

Pomoću korištenja provjerene metode po normi EN 12002 “Ljepila za pločice – Propis/odredba o fleksibilnosti” konačno ih je moguće točno definirati.

Nakon brojnih tehničkih konferencija i izvještaja, jednoglasno je odlučeno da se stvore dva razreda koja određuju sposobnost prilagođavanja – fleksibilnosti:

– razred S1 – za cementna ljepila sa sposobnosti progiba (u skladu s provjerenom metodom po EN 12002) jednako ili više od 2,5 mm i manje od 5 mm;
– razred S2 – za cementna ljepila sa sposobnosti progiba (u skladu s provjerenom metodom po EN 12002) više od 5 mm.

Cementna ljepila sa sposobnosti progiba ispod 2,5 mm, u skladu sa gore opisanim razredom klasifikacije, ne smiju se deklarirati kao fleksibilna.

Ta se klasifikacija odnosi isključivo na ljepila na cementnoj osnovi i ne može se koristiti za proizvode sa karakteristikama koje se uobičajeno pripisuju polimerima u disperzijskim ljepilima u pasti i/ili ljepilima na bazi reakcijskih smola (poliuretan i epoksi).

U osnovi iskustvena metoda temelji se na mjerenju sposobnosti prilagođavanja – fleksibilnosti cementnih ljepila, kad se probni uzorci podvrgnu 3-točkastom opterećenju na, za to posebno priređenom uređaju za ispitivanje.

Nakon točnog slijeda postupaka i mjerenja ispitivanja dobiva se rezultat – izračunata poprečnost zabilježenih progiba na tri probna uzorka na decimalu točno iskazuje kakva je sposobnost prilagođavanja – fleksibilnosti cementnih lijepila. Na bazi tih rezultata klasificirani su opisani razredi po EN 12002: S1 i S2.

Čak i u tom slučaju potrebno je upozoriti da se proizvodi, koji su inače uvršteni u isti razred, mogu kvalitativno razlikovati (odstupaju od minimalno propisanih zahtjeva) i zbog toga je nužno potrebno provjeriti njihove tehničke karakteristike na osnovu deklariranih vrijednosti u tehničkom listu proizvođača.

Treba se nadati da će ova normizacija što prije prevladati i kod nas, te biti na raspolaganju našim projektantima i izvođačima – keramičarima. Samo tako će se riješiti nered koji vlada na našem tržištu, bilo da govorimo o kvaliteti materijala ili kvaliteti izvođenja radova. U svakom slučaju, usklađenjem proizvoda s već važećim europskim normama, Murexin, odnosno Istarska Tvornica Vapna, ponovo je pokazala svoju ulogu market leadera.

Fleksibilno ljepilo

Fleksibilno ljepilo je pogodno za tankoslojno polaganje keramičkih pločica, ploča, mozaika, klinker obloga, obloga od prirodnog i plemenitog kamena (vodoupojnost <0,5%), te za podloge koje su izložene povećanom statičkom ili termičkom opterećenju, kao npr. beton, podno grijanje, terase, balkoni, bazeni, fasade. Pogodno za polaganje pločice na pločicu te za obloge većih dimenzija.
Udovoljava zahtjevima EN 12004 klase C2 kao i zahtjevima EN 12002.

Trass ljepilo

Ljepilo Trass služi za polaganje svih vrsta keramičkih pločica, obloga, obloga od prirodnog kamena, Cotta, kao i za polaganje jako profiliranih ploča bez izravnavanja podloge.
Udovoljava zahtjevima EN 12004 klase C2., kao i zahtjevima EN 12002.
Polaganje Trass ljepila u sloju od 3-20 mm moguće je bez prethodnog poravnavanja podloge i nudi veću sigurnost od cvjetanja i promjena boja u unutrašnjim i vanjskim prostorima.
Otporno je na vodu i smrzavanje. Pogodno za dnevne boravke, tuševe, mokre pogone, bazene, terase i fasade.

Bijelo brzovezujuće fleksibilno ljepilo

Bijelo brzovezujuće fleksibilno ljepilo je visoko obogaćeno ljepilo, pogodno za oblaganje svih vrsta keramičkih pločica, obloga, obloga od prirodnog i plemenitog svijetlog kamena (mramor i sl.), koristi se za brzo stvrdnjavanje, te za fleksibilno polaganje keramike u sloju od 4 – 20 mm.
Udovoljava zahtjevima EN 12004 klase C2 F kao i zahtjevima EN 12002.
Pogodno je kod obloga s povećanim statičkim i termičkim opterećenjima.

FSZ ljepilo (ljepilo za gress)

Ljepilo FSZ se koristi za polaganje keramike u tankoslojnom postupku.
Udovoljava zahtjevima EN 12004 klase C2.
Pogodno je za polaganje keramičkih pločica, obloga, mozaika, klinker ploča, obloga od plemenitog kamena (vodoupojnost <0,5%).
Također je pogodan kod zidova i podova s povećanim statičkim i termičkim opterećenjima, kao npr. beton, podno grijanje, terase, balkoni, polaganje pločice na pločicu, te za pločice velikih dimenzija (maksimalno 60 cm).

Za sva navedena ljepila se ne preporučuje pri ljepljenje na drvo, metal te na podloge od umjetnih materijala.

I.T.V. – Murexin