Hit u Europi postaje trend i u Hrvatskoj: povoljnije grijanje uz manju emisiju CO2

Dizalice topline, poput LG-eve Therme V, spadaju pod program državnih novčanih subvencija

Cijene energenata redovito rastu pa ususret svake sezone grijanja strahujemo od visokih računa, žalimo što nismo ranije ulagali u dobru izolaciju te se podsjećamo da treba redovito održavati instalacije. Stručnjaci upravo zato preporučuju sustave koji koriste obnovljive izvore energije kao što su dizalice topline – kako bi se smanjili troškovi za hlađenje, grijanje i ujedno pridonijelo očuvanju okoliša. Naime, kućanstva koja za održavanje optimalne temperature koriste ove sustave godišnje na grijanje troše tek 3.686 kuna, što je značajno manje od prosječnih troškova potrebnih za druge vrste grijanja uobičajene u Hrvatskoj.

Stoga ne čudi da upravo dizalice topline u zadnje vrijeme sve češće ulaze u domove, posebice europskih potrošača. Dizalice topline, ili kako ih neki zovu toplinske pumpe, funkcioniraju slično kao i bojleri, no mnogo su energetski i troškovno učinkovitije. Ključ je u tome da dizalica topline koristi toplinsku energiju iz vanjskog zraka (pa čak ako je vani temperatura -20  ̊C) kako bi zagrijala toplu vodu koja se potom koristi za grijanje kućanstva putem radijatora ili podnog grijanja te za potrošnu toplu vodu. U toplijim podnebljima njihova učinkovitost dodatno raste zbog viših temperatura vanjskog zraka.

Ukratko, dizalica topline koristi 1 kW električne energije kako bi stvorila čak i više od 3 kW toplinske energije – što znači da je otprilike triput više topline stvoreno iz iste količine struje. Uz to, za grijanje se koristi toplina iz zraka što je obnovljivi izvor energije pa grijanje nikada neće biti ugroženo eventualnom nestašicom pojedinog energenta. Treba spomenuti i da ovi uređaji, zaslužni za emitiranje 50 posto manje CO2, spadaju pod program državnih novčanih subvencija za obnovljive izvore energije.

Dizalice topline, kao što je LG-eva Therma V, rade se u dvije inačice – MONO i SPLIT. Mono podrazumijeva integriranu unutarnju i vanjsku jedinicu u vanjskoj jedinici, a SPLIT se sastoji od vanjske i unutarnje jedinice. Obje je varijante jednostavno instalirati te se izvrsno uklapaju u postojeće instalacije, a tijekom ljetnih mjeseci koriste se i za hlađenje prostora.lg-therma-v

www.lg.com/hr