E4 kuća – DOM BUDUĆNOSTI

E4 kuća projekt je imenovan prema svoja četiri temeljna načela: ekonomija, energija, okoliš i emocije, a oni zajedno daju osnovu za kuću sutrašnjice –  inspirativni životni prostor koji je praktičan, održiv i inovativan.

Glavni je cilj izgraditi kuću s gotovo nultim energetskim standardima, a to je postignuto izgradnjom energetski učinkovite kuće.

Budući da u modernom društvu većina ljudi provodi svoje vrijeme u zatvorenom prostoru, važno je da je dom siguran, udoban i opuštajući. Zato E4 kuća nije obična kuća. Prilagođena je potrebama ljudi, a cilj joj je promovirati život u zdravom i ugodnom okruženju.

Čitav je projekt optimiziran s ciljem postizanja što niže potrošnje energije stoga je  sustav FLOORTHERM  podnog grijanja logično rješenje iz nekoliko razloga. Riječ je o sustavu koji radi u niskotemperaturnom režimu koji je idealna dopuna kontroliranoj ventilaciji ,sustavu AIRTHERM,  s rekuperacijom zraka o kojoj ćemo pisati u nastavku. Ovakvim načinom grijanja i hlađenja troškove možemo smanjiti za čak 15-20%. Osim smanjenja troškova, nema nikakvih prepreka pri uređenju prostora jer nisu potrebni radijatori.

AIRTHERM je, kao što smo već spomenuli, sustav kontrolirane izmjene zraka u stambenim prostorima. Opskrba svježim zrakom preduvjet je za normalno funkcioniranje u zatvorenom prostoru. Boravak u slabo ventiliranim prostorijama stvara umor i pad koncentracije. Provjetravanje otvaranjem prozora i vrata uzrokuje nedopustivo „bacanje“ toplinski energije, stoga je u E4 kući ugrađen Pipelife AIRTHERM sustav kontrolirane ventilacije s rekuperacijom zraka. Princip rada je sljedeći: izbacivanje zraka najlošije kvalitete (kupaonica, kuhinja, wc) te istovremeno iz okoliša (ulaz direktno iz okoline ili iz okoline kroz zemlju ) uzimanje svježeg zraka i ubacivanje u primarne prostore (spavaće sobe, dnevni boravak). Srce sustava je rekuperator u kojem otpadni zrak predaje toplinu svježem zraku, koji zatim uz eventualno dogrijavanje biva distribuiran u primarne prostore. Na taj način smo sačuvali toplinsku energiju, a pri tome smo zrak očistili od ustajalih mirisa, vlage i CO2.

Kako bi poboljšali osjećaj ugode stanovanja, Pipelife je ugradio MASTER 3 Plus sustav niskošumne kućne odvodnje. Vrijednosti razine buke Pipelife MASTER 3 Plus sustava mjerene su na Fraunhofer institutu Stuttgart i daleko su niže od minimalnih dozvoljenih vrijednosti propisanih VDI smjernicama 4100:2012 i DIN smjernicama 4109-1:2018. Konkretno radi se razini od svega 11 dB(A) dok minimalna propisana razina buke iznosi 22 dB(A). Na taj način osigurali smo ugodno okruženje kako za korisnike prostora tako i za ostale stanare na koje bi buka mogla utjecati.

Stoga, cilj ovog projekta je maksimizirati ukupnu energetsku učinkovitost te smanjiti potrošnju primarne energije i CO2 u kući što je moguće niže.

Ovakav način gradnje štiti i okoliš jer toplina dolazi iz prirode. Obnovljivi izvori energije su energija budućnosti, što možemo vidjeti kroz E4 kuću gdje 80% energije dolazi iz prirode, koji ne samo da čuvaju okoliš, već i značajno smanjuju troškove grijanja i pripreme tople vode.

Pipelife HRVATSKA Cijevni sustavi d.o.o.