e- plax®

Detekcija vodonepropusnosti izolacije – dvostruka sigurnost za ravni krov

Ovako kaže Wikipedija:

Drhtulja ili električna raža – Torpedinidae [lat.]

Drhtulje imaju električni organ (tzv.elektroplaks)koji se sastoji od mišića koji mogu proizvesti električne udare od 60 do 230 V i preko 30 A. Isti se koriste za lov, obranu i navigaciju, odnosno, orijentaciju u morskim dubinama.

Što je e-plax tehnologija? 

S novom tehnologijom e-plax®, Büsscher & Hoffmann predstavlja proizvod koji po prvi put spaja funkcije brtvljenja, ispitivanja nepropusnosti i osiguranja kvalitete u jednom proizvodu – BÜSSCHER e-plax®

Tehnologija e-plax® integrirana je na temelju poznatih KSK mreža. Sastoji se od visoko provodljivog sloja, pri čemu bitumenska ploča postaje ploča za detekciju brtvljenja , koja je osnova za ispitivanje nepropusnosti metodom iskrenja.

Büsscher e-plax® je patentirana elastomerna bitumenska samoljepljiva traka koja služi za direktno lijepljenje na termoizolaciju a sadrži integriranu e- plax® tehnologiju za ispitivanje nepropusnosti pomoću metode iskrenja. Time Büsscher e-plax® nudi jedinstveni proizvod na svijetu u kojem su objedinjene čak dvije funkcije- funkcija izolacije i funkcija detekcije. Kod krovova koji su izloženi atmosferskom starenju može se provesti mjerenje u svakom trenutku, i to u svrhu osiguranja kvalitete te smanjenja krovnih radova, preventivno u sklopu godišnjeg održavanja krova i, naravno, u slučaju štete. Tzv. metoda iskrenja ima 100% sposobnost detektiranja.

2

Što je točno metoda iskrenja?

Iz nastave fizike: kod beskontaktnog približavnja vodljivog tijela visokooonaponskom vodu, dolazi do napetosti tijekom udara. ovisno o jačini struje doći će do pojave iskrenja ili čak električnog luka.

Ovaj je princip posebno koristan kod ispitivanja propusnosti pomoću metode iskrenja. U Büsscher e-plax®-u je na donjoj strani upotrijebljena vodljiva e-plax®-tehnologija.

Kod metode iskrenja nosivi ispitivač proizvodi napon do 40 kW.

Pomoću priključene bakrene četkice vrši se premaz preko krovne izolacije, a u slučaju propuštanja dolazi do napetosti između otvora na bakrenoj četki do vodljive e-plax®- tehnologije. Kao posljedica navedenog postupka nastaje iskrenje.

Na taj se način može točno detektirati i najmanje propuštanje.

Po završetku izolacijskih radova, jednostavno i brzo ispitivanje propusnosti služi za osiguranje kakvoće i smanjenje dodatnih krovopokrivačkih radova. Ovaj se postupak  može ponoviti i nakon završetka svih ostalih građevinskih radova koji slijede i to bez velikih troškova. Na propusnost treba paziti od samog početka!

To je isto kao i kod ljudi: pravovremeni preventivni pregledi mogu ispraviti štete koje bi mogle nastati u godinama koje slijede. Ispitivanje propusnosti u redovnim vremenskim razmacima ili u kombinaciji s redovitim godišnjim održavanjem krova nudi udobnost i sigurnost. U  slučaju oštećenja možete promptno reagirati i na taj način izbjeći skupe troškove saniranja posljedica šteta.

Precizni rezultati mjerenja i kod krovnih slojeva debljine i više od 15 mm (Büsscher e- plax® + 3 sloja Büsscher krovne izolacije). Počnimo već danas misliti na prekosutra!

Prednosti za građevinare, arhitekte, projektante, krovopokrivače

BÜSSCHER e-plax® se koristi kao konvencionalna hladna samoljepljiva traka od elastomernog bitumena kao prvi sloj i nudi dodatnu funkciju otkrivanja 100%-tne sigurnosti od samog početka.

 • Jednostavno postavljanje
 • Prilagođeno svim vrstama krovova
 • Bez potrebe za dodatnim mehaničkim učvršćivanjem i opterećenjem

4

 1. podloga – npr. armirani beton
 2. parna brana
 3. toplinska izolacija
 4. prvi sloj e-plax®
 5. drugi sloj – krovna hidroizolacija
 6. ispitivanje brtvljenja metodom iskrenja s ciljem osiguranja kvalitete

Uz način polaganja:

Büsscher e-plax® se u načelu postavlja poput uobičajenog prvog sloja krovne izolacije. Svojim jedinstvenim dizajnom, e-plax®- tehnologija predstavlja vezu koja osigurava čitavu površinu krova i ista se mora samo jednom povezati s uzemljenjem građevine. (Detalje o izvođenju radova vidi u e-plax®-uputama za postavljanje). Na taj način se kod krovova koji su izloženi atmosferskom starenju u svakome trenutku može pomoću metode iskrenja provesti ispitivanje propusnosti i eventualnog curenja..

Sve prednosti Büsscher samoljepljivih traka za hladno lijepljenje s Relax-Protect-System™

 • parcijalno lijepljenje sukladno ÖNORM-u
 • trenutno brtvljenje, čak i kod kasnijeg tretiranja spoja plamenom.
 • Smanjenje prijenosa topline od premaza toplinske barijere na krovnu membranu
 • Dvostruka sigurnost u spojevima, postignuta metodom hladnog lijepljenja uz tretiranje plamenom
 • Optimalna snaga hladnog lijepljenja i zavarivanja

Büsscher Hoffmann d.o.o.