DecoWall i TUET – novi materijali za uređenje interijera

Veliki proizvođači materijala za izradu namještaja i uređenje interijera ponekad se odluče razviti novi proizvod koji  se radi u manjem opsegu ili u manjem broju različitih inačica u odnosu na uobičajeni proizvodni program. Ponekad će to biti kao nadopuna standardnog proizvodnog programa, popunjavanje uočene praznine na tržištu ili testiranje novih tehnoloških postupaka uvođenjem njemu primjerenih proizvoda. Dva proizvoda koja okvirno možemo svrstati u tu kategoriju, a koji su izuzetno dobro prihvaćeni od strane arhitekata i dizajnera bit će prikazana u nastavku.

DecoWal – digitalnim tiskom oplemenjene OSB ploče

Eggerovi inžinjeri i dizajneri došli su na zanimljivu i hrabru ideju oplemenjivanja OSB ploča digitalnim tiskom. OSB ploče su se dotad dodatno obrađivale uglavnom bojenjem ili lakiranjem, a ovaj inovativan postupak je rezutirao potpuno novim proizvodom nazvanim DecoWall.

OSB ploče izvorno su nastale  kao nusprodukt pri proizvodnji furnira i šperploče, a temeljem svojih karakteristika uspjele su se nametnuti kao jedan od značajnih umjetnih drvnih materijala. Kao što im samo ime kaže OSB ploče (eng. Oriented Strand Board, također i Oriented Structural Board) proizvode se od komadića drveta koji se ljepilima spajaju u ploče različitih debljina. Komadići drveta, iverje ili engleski strand, tipičnih dimenzija duljine desetak cm, širine 1 – 5 cm  i debljine 0,6 cm, dobivaju se  struganjem sa sirovih trupaca u uzdužnom smjeru rotacionim noževima. Komadići se zatim suše i nakon toga strojno slažu u slojeve, koji se zatim natapaju sintetičkim smolama. Slojevi se dalje prešaju u ploče pod temperaturom od 200 – 250 stupnjeva C. Orijentacija iverja u vanjskim slojevima ploča je različita od orijentacije iverja unutarnjeg sloja, a također za vanjske i unutarnji sloj se koriste različite vrste adheziva. Tako se postiže da mehanička svojstva OSB ploča omogućavaju njihovu primjenu u konstruktivne svrhe, a da istovremeno zadovoljavaju i osnovne estetske kriterije jer su adhezivi na vanjskim slojevima gotovo prozirni što ostavlja vanjski sloj iverja vidljivim.

OSB ploče su dakle kompozitni materijal s izuzetno dobrim mehaničkim svojstvima. OSB ploče najviše se primjenjuju za konstruktivna oblaganja zidova, podova i krovova, kao i za dijelove drvenih konstrukcija.

Tipična primjena je prilikom zatvaranja nosivih drvenih konstruktivnih roštilja bilo na vertikalnim zidovima, bilo na krovnim plohama ili kao slijepi podovi preko drvene ili bilo kakve druge nosive rasponske konstrukcije. Tako primijenjene OSB ploče ne samo da zatvaraju nosivu konstrukciju i daju podlogu za daljnju obradu, već jednako tako poboljšavaju njena nosiva  i sva druga, u građevinarstvu bitna svojstva.

Proizvodni postupak i receptura OSB-a za  izradu DecoWall ploča su posebno dizajnirani u skladu sa zahtjevima novog proizvoda. Vanjski sloj ploča se dodatno brusi da bi bolje prihvatio digitalni tisak dekora. Na gotove ploče nanosi se zaštitni sloj laka nove generacije, koji osim zaštite daje mat površinsku teksturu i dodatnu dubinu boja primijenjenog dekora. Mat lak i prirodna hrapavost OSB-a koja se nazire ispod nanešenog sloja dekora daju vrlo zanimljivi efekt svojstven DecoWall ploča.

Kod dekora koji reproduciraju mineralne materijale opeku, kamen i beton time je naglašena njihova grubost i robusnost, a kod drvnih doprinose njihovoj životnosti i uvjerljivosti. S obzirom da se ova interakcija dekora i površine može doživjeti samo iz neposredne blizine, percepcija naše obloge će se mijenjati u ovisnosti  o  udaljenosti, što može doprinijeti dinamičnosti interijera. Iako ovaj materijal nije zamišljen da konkurira prestižnim materijalima iz Eggerovog asortimana, on ima veliki uporabno-dizajnerski potencijal, pogotovo kad uzmemo u obzir njegovu čvrstoću i nosivost.

DecoWall ploče proizvode se u dimenzijama 1250 x 660 ili 2500 x 660 mm, u debljini od 12 mm, međusobno se kombiniraju utor-pero spojem, a ugrađuju se na roštilj od drvenih letvi na kojega se pričvršćuju vijcima ili limenim pričvrsnicama. Područje primjene je oblaganje zidova, stropova i kosih podgleda krovne konstrukcije prilikom uređenja potkrovlja, sa naglaskom da obloge DecoWall pločama ne moraju biti isključivo dekorativne nego i konstruktivne.

DEEP SURFACE FOR INTERIOR DESIGN

 

Navikli smo da ploče za proizvodnju namještaja i oblaganja u interijerima budu s ravnim površinama na koje je različitim postupcima nanešen sloj dekora i neka površinska tekstura kao što je rudimentalna “narančina kora” ili sofisticirana “Feelwood” replika drvne linijature i godova. Dubina reljefa tih tekstura uobičajeno iznosi tek nekoliko dijelova milimetra. No, već neko vrijeme može se uočiti trend izvedbe površine ploče s dubljim brazdama koje se protežu u ravnoj liniji duž čitave dužine ploče. Dubina brazdi je reda veličine jednog milimetra, a poprečni presjek brazdi može biti polukružnog, kvadratnog ili trokutastog oblika.

Primjer tog novog pristupa u dizajnu je TUET – Deep surface talijanskog proizvođača Arpa Industriale. Materijal je dobavljiv u obliku ploča/listova dimenzija 3050 x 1300 mm, u debljini od 1,5 mm, koji se može prešati na nosive ploče od iverice ili MDF-a, različitih debljina u skladu s primjenom. TUET ima valoviti poprečni presjek visine valova 0,7 mm s mat površinskom obradom i apliciranim drvnim dekorom.

Ove tri komponente dizajna svojom sinergijom daju dojam kompleksnog i prestižnog materijala. Drvni dekor projiciran na valovitu podlogu se pokazuje u različitoj prespektivi, a mat površina valova ukida odbljesak svjetla i daje mekane sjene. Sve to nas motivira da materijal dodatno i višekratno vizualno istražujemo pod različitim kutevima pogleda, upada svjetla i tako stvorenih sjena, ali i taktilno, prelaženjem prstima preko “mekane” valovite površine. Zbog svoje prirode TUET nije prikladan za oblaganje vodoravnih površina, a na vertikalnim površinama  smjer brazdi osim očekivanog uspravnog može biti i horizontalni, jer je valna duljina poprečnog presjeka dovoljno velika da se eventualno nakupljena prašina može lako i jednostavno očistiti.

Elgrad d.o.o.