Darko Pervan, Izumi i Planovi

Parket, Laminat, LWT, klik spoj, klik namještaj, Woodura, Nadura… .

Što je zajedničko ovim proizvodima?

Na prvu,  odgovorili bi drvo. I točno bi odgovorili samo na jedan dio pitanja. Zajednički nazivnik svih tih proizvoda je Darko Pervan.

Darko Pervan osnivač je Pervanovo grupe i “Välinge Innovation AB” te ujedno i vlasnik Bjelina. No, prvenstveno Darko Pervan je inovator.

Danas je svjetski priznato preko 2200 patenata koje potpisuje gdin. Darko Pervan, a nositelj istih je tvrtka Välinge Innovation AB.

Godine 1977. Darko Pervan nalazio se na čelu tima stručnjaka koji su na njegovu inicijativu osmislili, izumili i komercijalizirali prvi laminat. Ovaj razvoj bio je temelj cijele industrije laminatnih podova.

Prvu tvrtku grupacije Pervanovo, Välinge Innovation AB , 1993. osnovao je Darko Pervan. Iste godine Darko Pervan je patentirao klik sustav za spajanje podnih obloga, a  koji danas koristi 92% svjetskih proizvođača podova.

1994. godine Välinge na čelu s Darkom Pervanom potpisuje svoje prve ugovore o licenci s tvrtkom Norske Skog (Alloc) za laminatne podove i s tvrtkom Kährs za drvene podove.

Otprilike 10 godina kasnije, preko milijardu m² laminatnih, LWT,… i drvenih podova godišnje ugrađuje se  s Välinge Innovation klik sistemom. Välinge Innovation, kako s klik sistemom tako i s ostalim patentima vezanim uz industriju podova postaje vodeća tvrtka u podnoj industriji s 220 tvrtki nositelja licenci.

U ovom povijesnom presjeku svakako je bitna 2016. godina, kada Darko Pervan kupuje prvu tvornicu u Hrvatskoj. Bivšu tvornicu Tehnodrvo preimenuje u BJELIN, što je izvedenica iz imena mjesta u kojima se nalaze proizvodni pogoni BJELovar – OguLIN.

Odmah po preuzimanju poduzeća osnovni zadaci postaju:

  1. Zadovoljstvo radnika
  2. Kvaliteta proizvoda
  3. Količina proizvedenog parketa

Danas možemo ustvrditi da je gore spomenute ciljeve ne samo ostvario , već i premašio . U vremenskom periodu od samo dvije godine, proizvodnja se povećala za 100%. Broj zaposlenih i plaće također su imali značajnu uzlaznu putanju.

2018. godine dio grupacije postaje i tvornica furnira, FURNIR OTOK d.o.o., sada BJELIN OTOK d.o.o.

Najzad, kada govorimo o planovima , pored stalnih istraživačkih i razvojnih aktivnosti, jedan je cilj Darka Pervana postati najveći proizvođač podnih obloga u svijetu.

Paralelno s tim ciljem u planu su velike investicije u hrvatsku drvno-prerađivačku industriju, kako kroz modernizaciju Bjelinovih pogona u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku, tako i kroz nove investicije.

www.bjelin.com
https://www.valinge.se/
https://www.pervanovo.se/

Bjelin Croatia d.o.o.