Da li ste znali da tvrtka 3M ove godine slavi 30 godina postojanja!

Vrijedilo je uložiti cijeli svoj životni moto u nešto toliko korisno i dobro, utkati svoje kvalitetno vrijeme i viziju u tvrtku koja danas u Hrvatskoj i zemljama u okruženju predstavlja vodećeg stručnjaka u tehnici obrade vode. U svim godinama koje su nosile svaka za sebe turbulencije i nestabilnosti, uspjeli su se odupirati i uvijek hrabro kročili naprijed u nove sve veće izazove koje su sami sebi postavljali za cilj i koje su dostizali upornošću, predanim radom i neumornim prikupljanjem znanja, vještina i iskustava.

Iza njih je 30 godina uspješnog poslovanja, čiji uspjeh započinje njihovim osnivanjem u ožujku 1991. godine u Novom Čiču kraj Velike Gorice kada su osnivači Dana i Milan Vuković odlučili krenuti novim putem neizvjesnosti u poduzetničkim izazovima. Iako u početnim skromnim uvjetima rada, entuzijazma nije nedostajalo pa će 3M idućih nekoliko godina intenzivno raditi na prodaji, ugradnji i servisu dozirne i mjerno regulacijske tehnike tvrtke ProMinent.

U jeku domovinskog rata, zbog specifičnosti situacije oko opskrbe, a  posebice dezinfekcije pitke vode, tvrtka se odvažuje na uvođenje tehnološkog noviteta -1992. godine ugrađen je prvi uređaj za dezinfekciju vode na bazi klordioksida u Vodovodu Garešnica. Potom su 1993. i 1994. ugrađeni uređaji u vodovodima Zagreb (Oporovec), Rijeka (Bakar), a nakon Oluje 1995. godine, uz donirane uređaje teško stradalim područjima, započinje ugradnja i korištenje klordioksid uređaja u brojnim vodovodima.

Danas je broj ugrađenih i radno aktivnih klordioksid uređaja u Hrvatskoj preko 170, što tvrtku 3M čini regionalnim predvodnikom u ovoj tehnici i stavlja uz bok velikim i razvijenim zemljama zapadne Europe.

Godina 1988. obilježila je početak prve proizvodnje u 3M tvrtki – proizvodnja uređaja i sustava za omekšavanje vode (omekšivači). Ovaj široko primjenjiv i sveprisutan proizvod, kako će vrijeme pokazati, postat će nezaobilazan dio svakog tehnološkog sustava u pripremi i obradi voda.

Nastavljajući niz dezinfekcijskih tehnologija, u kojima je 3M do današnjih dana lider na lokalnom tržištu, 2001. godine ugrađuje se najveći sustav za dezinfekciju pitke vode UV tehnologije u vodovodu Buzet kapaciteta 330 l/s.

Desetogodišnjicu rada tvrtka će proslaviti kao stabilna, s rastućim ugledom i jasnim opredjeljenjem za uvođenjem novih trendova i tehnologija u djelatnosti obrade voda. Iste godine u novosagrađenom prostoru u Novom Čiču, u 250 kvadratnih metara uredskog i skladišnog prostora, smjestilo se devet uposlenika različitih struka, koji obavljaju inženjerske, serviserske i administrativne poslove.

Opremu i usluge sada koriste brojne tvrtke i uslužne djelatnosti poput vodovoda, farmaceutske, prehrambene, drvne, kemijske, pivarske industrije, proizvodnje i obrade papira, stakla, duhana, keramike, te energetska, turistička i hotelska djelatnost.

Prisutnost na razgranatom tržištu djelatnosti postavlja nove zahtjeve i izazove, te 2003. uvode još jedan tehnološki novitet – membransku tehnologiju reverzne osmoze. Prvi sustavi reverzne osmoze ugrađeni su u pogonima prehrambene i industrije pića -zagrebačke tvrtke Badel i Bobita Čitluk, a potom u Danica Podravka, Dukat-u, itd.

Pet godina kasnije, 2008. godine, započinju samostalnu proizvodnju sustava reverzne osmoze što rezultira brojnim značajnim referencama ugrađenih uređaja: Pliva, INA, Podravka, itd.

Godine 2009. za petrokemijsku industriju i pogone DIOKI d.d. Zagreb proizveden je i ugrađen sustav reverzne osmoze najvećeg kapaciteta na području RH, a tada i regionalno, kapaciteta 150 m3/h.

Razvojem turističko-hotelijerske grane u Hrvatskoj, ova tehnologija postaje potrebita za opskrbu otočkih i svih područja koja imaju prirodni nedostatak pitke vode ili otežanu opskrbu u mjesecima turističke sezone. Tako su 2010. ugradili prvi sustav za desalinizaciju pitke vode na otoku Krku. Slijede brojni mali vodovodi, hoteli i kampovi na otocima i priobalju od Istre preko Kvarnera i središnje Dalmacije pa sve do Dubrovnika.

Danas su sustavi za desalinizaciju pitke vode gotovo nezaobilazan dio svakog većeg i modernijeg turističkog resorta koji na taj način osigurava opskrbu kvalitetnom pitkom vodom.

Iste te 2010. godine sele se u novoizgrađenu poslovnu zgradu sa 1100m2 proizvodno-skladišnog prostora i 500m2 uredskog prostora s tada dvadeset i jednim uposlenim. Dinamično poslovno okruženje i otvaranje europskih tržišta donose nove prilike, a kupci traže inovativna, pouzdana i moderna rješenja. Snažno se kreće u uvođenje novih tehnologija, raznolikost proizvoda  i rast proizvodnih kapaciteta.

Te su godine svladali i tehnologiju membranske ultrafiltracije, a prve uređaje postavili su na lokaciji Strmac kod Nove Gradiške za potrebe bolnice Sv. Rafael.

Godine 2012., u jeku turističke sezone, zbog proglašene elementarne nepogode suše za područje Istre i nemogućnosti dostatne opskrbe pitkom vodom južnog dijela poluotoka, a posebice grada Pule, prihvaćaju izazov: u najbržem roku stavljaju u pogon stare bunare u okolici grada i ugrađuju postrojenja za ultrafiltraciju vode. Nekoliko godina kasnije, 2014. proizveli su i ugradili najveće postrojenje za ultrafiltraciju vode u vodovodu Senj, kapaciteta 400 m3/h.

Postavljeni temelji poslovanja sada se već zasnivaju na dugogodišnjoj tradiciji i raznovrsnosti 3M usluga koja je sačuvana sve do danas.

Kao i svaka uspješna tvrtka i 3M se vremenom organizacijski oblikovao i nadograđivao, a danas čini homogeni sustav odjela razvoja, proizvodnje, prodaje, administracije i post prodajne podrške. Ostvarili su brojne zahtjevne projekte koji uključuju kombinacije raznih tehnologija i kompleksna inženjerska znanja iz područja strojarstva, tehnološkog dizajna, elektronike i automatizacije.

Iza njih su i brojna uspješna izlaganja i predavanja na seminarima, konferencijama i skupovima iz sektora voda i energetike (Hrvatska, Makedonija. BiH, Srbija) te brojni pisani radovi kojima se educira struka i budući kupci, promiču inovativna rješenja, predlažu poboljšanja i unapređenja koja idu u korak s vremenom, načinom života i zahtjevima za očuvanjem okoliša i vodnog resursa.

Danas, 30 godina po osnivanju, njihovi su osnivači u zasluženoj mirovini.

Ali priča ide dalje.

Snaga 3M tvrtke je u njezinom imenu, potencijal u njezinom iskustvu, a bogatstvo u 25 zaposlenika od kojih su mnogi s preko deset, dvadeset i više godina rada. Zajedništvo i stručnost je čini pouzdanim partnerom, a ujedno su i prepoznatljiv imidž na domaćem i regionalnom tržištu.

I dalje se razvijaju, prate trendove i inovacije koje će u budućnosti nadamo se donijeti boljitak, kako za tvrtku, tako i za njihove kupce koji prepoznaju 3M proizvode i usluge vrhunske kvalitete.

3M d.o.o.