AIRTHERM – Kontrolirano ventiliranje stambenog prostora

Umjesto rasipanja skupe energije otvaranjem prozora s ciljem ventiliranja prostora, Airtherm sustavom prisilne ventilacije omogućavate ugodnost življenja uz uštedu energije.

S obzirom na sve veće cijene energenata, tema energetske učinkovitosti i smanjenja potrošnje energije za grijanje i hlađenje se sve više aktuzualizira, iako se njome bavimo već dulji niz godina.

I u novogradnji kao i sanaciji starogradnje, pomno se treba pozabaviti temom ušteda energenata boljom toplinskom izolacijom ovojnice objekata. Bolja izolacija ne doprinosi samo uštedama nego i ugodnosti življenja, jer je u takvim prostorima raspodjela temperature daleko ravnomjernija, tako da uz vanjske zidove i prozore s unutarnje strane nema značajnijeg odstupanja temperature nego u sredini prostorije.

U takvoj situaciji otvaranje prozora je „bacanje“ energije i novaca kroz te iste otvorene prozore, usprkos činjenici da je provjetravanje nužnost za zdravo življenje i obitavanje u pojedinom prostoru.

Čemu služi provjetravanje?

Boravkom u pojedinom prostoru trošimo kisik i izbacujemo ugljični dioksid te dolazi do nepovoljnog omjera između ta dva plina. Nadalje, čovjek se konstantno znoji, ovisno o aktivnosti koju trenutno provodi. Naravno da ćemo se, ležeći pred TV-om, manje znojiti nego određenom aktivnosti u teretani. Znojenjem onečišćujemo zrak, te stvaramo povećanu vlagu. Povećanje vlage se odvija i procesom kuhanja, tuširanja, kupanja, peglanja … Dodatni problem je što se to isparavanje nakuplja na hladnijim, toplinski nezaštićenim mjestima, te vlaga pospješuje stvaranje plijesni koja može ugroziti zdravlje stanovnika, ali i dovesti do građevinskih oštećenja.

Kako bi „ubacili“ svježi zrak od davnina su ljudi otvarali prozore. Međutim u moderno vrijeme tom je problemu doskočeno umjetnom ventilacijom, uređajima koji u objekt upuhuju svježi zrak iz okoliša, predgrijavaju ga, te tako pripremljenog, ubacuju u pojedine prostorije čime znatno smanjujemo energetske gubitke, a osiguravamo konstantno svježi zrak.

Princip rada kontroliranog ventiliranja zraka

Način rada prisilne ventilacije vidljiv je iz shematskog prikaza obiteljske kuće te rekuperatora za povrat topline koji je srce cijelog sustava za ventilaciju. Kroz rekuperator za povrat topline uvodimo svježi zrak iz okoliša koji se zahvaljujući prestrujavanju s otpadnim zrakom koji se vraća iz prostorija dogrijava, kako bi takav topao, ubacivali u prostorije objekta kroz sistem cijevi. Zrak se ubacuje u sobe, dnevne boravke, te on struji preko hodnika, a izvlačimo ga iz kuhinje, kupaonice, WC-a, … Strujanje između prostorija osiguravamo podrezivanjem vrata uz pod kako bi omogućili strujanje, ili ugradnjom rešetki za ventilaciju uz donji dio vrata s istom funkcijom.

Na ovaj način kontroliranom ventilacijom stambenog prostora osiguravamo optimalni komfor opskrbljujući prostor svježim zrakom bez prašine, odvodnjom istrošenog zraka otklanjamo mirise te CO2, odvlažujemo prostor, osiguravamo zrak bez peludi što je posebno interesantno peludnim alergičarima, štedimo na energiji (ne rashlađujemo prostor), a onemogućavamo i provalnike jer ne otvaramo prozore.

Projektiranje sustava ventilacije

Sustav ventilacije potrebno je pomno isplanirati kako bi osigurali besprijekornu funkciju bez zvukova strujanja (brzina strujanja ne bi smjela prekoračiti 1,5 m/s). Ovisno o količinama potrebnog zraka koju treba definirati projektant, dimenzionirat ćete i promjere cjevovoda (kako se ne bi prekoračila spomenuta brzina). Prijenos zvuka od ventilacijskog uređaja preko cjevovoda ćete eliminirati montiranjem prigušivača zvuka neposredno prije i iza rekuperatora. Prestrujavanjem unutar rekuperatora te grijanjem ulaznog zraka dolazi do manje ili veće kondenzacije tako da je potrebno predvidjeti odvod kondenzata s poklopcem protiv mirisa.

Određivanje vođenja vodova

Kako bi gubitak tlaka u cjevovodu bio što manji, potrebno je težiti što kraćim putevima vodova zraka. Pipelife Airtherm nudi jedinstvenu mogućnost kombinacije između fleksibilnih i krutih cijevi od plastike. Fleksibilne Airtherm ventilacijske cijevi iznutra su glatke, a izvana rebraste strukture.

Ako između medija (zraka) koji vodimo kroz cijevi i okolnog zraka postoji temperaturna razlika, potrebno je izolirati cjevovod kako ne bi dolazilo do kondenzacije te gubitka topline unutar cijevi.

Dimenzioniranje protoka zraka kroz cjevovode

Za pojedinu prostoriju definiran je minimalni volumenski protok od 20 m3/h po osobi, kod komforne ventilacije do 25 m3/h.

 

Vrsta prostorije Min.volumen protoka pritočnog zraka u m3/h
standard Komforno ventiliranje
Dnevna soba 50 60
Spavaća soba 40 50
Dječja soba (2 djece) 40 50
Dječja soba (1 dijete) 20 25
Ured za jednu osobu 20 25

 

Napa

Današnje kuhinjske nape mogu filtrirati i 600-800 m3/h na sat, što je vrijednost veća od količine zraka koju osigurava rekuperator. To je razlog zašto se odvod kuhinjske nape ne može integrirati u kontrolirani pogon za ventilaciju stana, već je potrebno predvidjeti zaseban dovod zraka (kroz prozorsko prozračivanje) – napu ne koristite u kontinuitetu kroz dulji vremenski rok, a odvod zraka treba voditi preko vlastitih vodova ili koristiti napu koja profiltrirani zrak ponovno vraća u istu prostoriju.

Pipelife Hrvatska d.o.o.