AIRTHERM – drugi dio

Umjesto otvaranja prozora i prosipanja toplinske energije u okoliš, ventilirajte inteligentno vaš prostor

O kontroliranom ventiliranju stambenih prostora već smo pisali početkom ove godine, ali s obzirom na važnost ove teme u segmentu energetske učinkovitosti želja nam je pružiti vam dodatne korisne informacije.

Naravno, svima je jasno da je provjetravanje prostora u kojima obitavamo, nužnost. Prvo iz zdravstvenih razloga. Starije generacije su to rješavale otvaranjem prozora usred zime, kako bi svježi zrak ušao u prostoriju, ali naravno tim činom rashlađujemo prostoriju te će nam trebati dodatna toplinska energija za njezino ponovno zagrijavanje. Danas, kad smo svjedoci činjenice da je energija sve skuplja, takav luksuz si ne možemo priuštiti, pa problem provjetravanja trebamo riješiti na adekvatniji način.

Kontrolirao provjetravanje podrazumijeva dovođenje svježeg zraka iz okoliša u uređaj koji nazivamo rekuperator, a čiji je zadatak predgrijati taj svježi (hladni) zrak otpadnim zrakom kojeg ćemo izbaciti iz prostora (tako da nam za taj čin nije potrebna dodatna energija). Predgrijani svježi zrak ćemo ubacivati u prostorije u kojima obitavamo (dnevni boravak, blagovaonica, spavaća soba, …), a istrošeni zrak koji trebamo eliminirati, izvući ćemo iz nusprostorija, odnosno iz prostorija u kojima se taj zrak onečišćuje (kuhinja, kupaonica, toalet…).

Gore navedeni postupak je vrlo lako primijeniti kod novogradnje gdje sve potrebne elemente prilikom gradnje možete ugraditi u zidove, ali problem se može riješiti i prilikom adaptacija starogradnje.

Jeste li znali da u jednom kućanstvu s četiri osobe, dnevno ispari 5-15 kg vodene pare kroz kupanje, tuširanje, kuhanje, peglanje, … To isparavanje se nakuplja na hladnim mjestima kao vlaga te pospješuje stvaranje plijesni. Ta neudobna prostorna klima može ugroziti zdravlje stanovnika te dovesti do građevinskih oštećenja. Za zdravu stambenu klimu potrebno je 0,5-struka izmjena zraka po satu. Kontroliranim ventiliranjem stambenog prostora zgradi se permanentno dovodi pripremljeni, pročišćeni zrak. Istovremeno se otklanjaju CO2 te štetne tvari i mirisi koji nastaju disanjem, kuhanjem, od sredstava za čišćenje, pušenja itd.

Funkcija kontroliranog ventiliranja zraka

Srce kontroliranog ventiliranja zraka, kao što smo već spomenuli, je uređaj za provjetravanje s ventilatorima, zračnim filterima, izmjenjivačima topline, prigušivačima zvuka i regulacijom. Kvaliteta zraka prostorije, temperatura prostorije i vlaga zraka održavaju se na vrijednosti koju određuje stanar.

Preko sustava cijevi usisava se topli zrak iz prostorija opterećenih vlagom. Taj zrak u izmjenjivaču topline daje toplinu za oko 70-90% svježeg hladnog zraka koji istovremeno ulazi kroz izmjenjivač topline te preko sustava cijevi ulazi u prostorije pritočnog zraka.

Usisavanjem svježeg zraka preko zračno-zemljanog izmjenjivača topline vanjski se zrak prije uređaja za ventiliranje može predgrijati na 0°C. Time se sprječava smrzavanje kondenzata koji se nalazi u izmjenjivaču topline.

Područje primjene

Pipelife Airtherm sustav ventiliranja može se koristiti u gradnji obiteljskih kuća, u gradnji višekatnica i u ugostiteljskim objektima za staro i novogradnju.

Projektiranje

Sustav ventiliranja mora se pomno isplanirati kako bi se postigla besprijekorna funkcija. U prostorijama ne smije doći do pojave propuha, ili zvukova strujanja. Prije početka projektiranja potrebno je prikupiti dokumentaciju potrebnu za projektiranje:

  • Položajni nacrt s navedenim stranama svijeta
  • Temeljni nacrt pojedinih katova i presjeci u mjerilu
  • Podaci o uporabi pojedinih prostorija
  • Određivanje željenih funkcija za uređaj s ventiliranjem kao i vrstu i izvođenje ponovnog dobivanja topline, grijanja zraka i hlađenja zraka
  • Broj osoba u stambenoj jedinici

Tijek projektiranja

Tijekom projektiranja potrebno je raščlaniti zone na pritočni zrak, višak zraka i područje otpadnog zraka. Također, definirati potrebne volumenske protoke za pritočni i otpadni zrak, odrediti temperaturu upuhivanja zraka, maksimalno dozvoljene razine zvuka u prostorijama, kao i odrediti protupožarne pojase.

Kako bi osigurali nesputano strujanje zraka između područja, treba dimenzionirati otvore za strujanje zraka tako da se ne prekoračuje brzina zraka od 1,5 m/s u slobodnom presjeku.

Dimenzioniranje protoka zraka kroz cjevovode

Za pojedinu prostoriju definiran je minimalni volumenski protok od 20 m3/h po osobi, kod komforne ventilacije do 25 m3/h.

Napa

Današnje kuhinjske nape mogu filtrirati i 600-800 m3/h na sat, što je vrijednost veća od količine zraka koju osigurava rekuperator. To je razlog zašto se odvod kuhinjske nape ne može integrirati u kontrolirani pogon za ventilaciju stana, već je potrebno predvidjeti zaseban dovod zraka (kroz prozorsko prozračivanje) – napu ne koristite u kontinuitetu kroz dulji vremenski rok, a odvod zraka treba voditi preko vlastitih vodova ili koristiti napu koja profiltrirani zrak ponovno vraća u istu prostoriju.

Zvuk uređaja

Kako bi spriječili prijenos zvuka od ventilacijskog uređaja preko cjevovoda, potrebno je što bliže uređaju montirati prigušivač zvukova. Iste treba predvidjeti kako u vodu za pritočni zrak, tako i u cjevovodu za odlazni zrak. Nadalje, za sprječavanje prijenosa vibracijskog zvuka i kolebanja s uređaja na cjevovod potrebno je prijelaz s ventilacijskog uređaja na cijev izvesti fleksibilno.

Postavljanje uređaja za pritočni i otpadni zrak

Kod projektiranja stambenog objekta mora se uzeti u obzir potreban prostor za ventilacijske uređaje i njihove komponente.

Ako kod pogona dođe do kondenzata, treba predvidjeti odvod s poklopcem protiv mirisa, a kod postavljanja bez zaštite od smrzavanja, treba poduzeti prikladne mjere. Treba voditi računa o pristupačnosti ventilacijskom uređaju za servis, čišćenje i održavanje, a pridržavati se uputa za montažu i pogon proizvođača uređaja.

Pipelife Hrvatska d.o.o.