3D printer betona

Tvrtka DIATEH d.o.o. osnovana je 2003. Stalnim obrazovanjima i neprekidnim usavršavanjem u sektorima inovacija izrade specijalnih strojeva i alata za obradu betona, asfalta i kamena omogućilo im je razinu na kojoj su u mogućnosti sami proizvoditi strojeve za svoje potrebe i potrebe kijenata. Uspješno posluju od svog osnutka, a uz standardne poslove imali su priliku raditi i na inovacijama i proizvodima prilagođenima pojedinačnom kupcu.

S obzirom na razvoj tržišta i sve veći broj konkurenata došli su do potrebe uvođenja promjena u svom poslovanju, zadržavanja područja kojim se bave, iskorištavanja znanja i iskustva, ali osmišljavanja nečeg novog što će ih izdvojiti od konkurencije, poboljšati ponudu i stvoriti novo tržište na kojem imaju priliku biti na samom vrhu. Njihov inovacijski Diateh-sys odjel radi na novim tehnologijama vezanim uz robotiku, specijalnu elektroniku, automatiku, hidraulične uređaje i slično. Proizvode i dizajniraju specijalne alate i strojeve po narudžbi klijenata koji zahtijevaju specifične zahtjeve. Svoje alate i strojeve su izlagali na sajmu kamena u Veroni.

Rade projekte uglavnom vezane uz građevinske strojeve i alate koji se izrađuju po specifičnim zahtjevima klijenata. Proizvode strojeve i alate za obradu betona, asfalta i kamena. S njihovim alatima realizirani su mnogi od najzahtjevnijih poslova u Hrvatskoj kao na primjer:

 • Aerodrom u Zagrebu – 40 km rezano alatima Diateh-a
 • Istarski ipsilon – napravljeno 120 km mikro rovova za provlačenje optičkih kablova
 • Zagrebačka katedrala – restauracijski radovi prve kategorije
 • Trg J.B.Jelačiča u Zagrebu i Riječki trg – rezanje i obrada alatima Diateh-a
 • Arena centar u Zagrebu – brušenje okomitih površina

Njihovi alati se koriste u svim granama građevine i zbog velike kvalitete se koriste i u  restauracijama. Mnoge priznate tvrtke koriste spomenute alate i strojeve za izvođenje građevinskih radova rezanja asfalta i obradu kamena u Hrvatskoj i regiji kao što npr. tvrtka Strabag koristi alate za obnovu mostova te je s njima izbušila 12 000 rupa u moru.

Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu na spomenutim područjima nastala je ideja za izradu koncepta 3D printera betona s više inovativnih robotskih glava za ugradnju i obradu betona i betona proizvedenog od recikliranog građevinskog materijala. Svrha je ušteda materijala, smanjenje pogreške i do 90%, skraćeno vrijeme rada, ušteda novca, a rezultat bi bio povećanje produktivnosti i konkurentnosti.

Projekt 3D printer betona

Prije dvije godine je u svrhu razvoja (realizacije) te poslovne ideje prijavljen projekt kod Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag Bicro) u okviru Programa provjere inovativnog koncepta (POC7) putem Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za što je Vladi Republike Hrvatske odobren zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj gdje su tvrtki Diateh odobrena bespovratna sredstva za razvoj 3D printera za beton koji je u mogućnosti izraditi (isprintati) kut građevinskog zida. U okviru tog programa stručnjaci Diateh-a su razvijali sam printer (dijelove, automatiku), recepture betona, mogućnosti printanja, … što je vidljivo na priloženim fotografijama.

Korišteni alati i materijali prilikom izrade kuta zida:

 • Dijamantna kruna: fi 60 ,fi 10
 • Dijamantni disk : fi 350
 • Glodalo fi 75
 • Ekstruder : fi 35
 • Dijamantni brusevi: grubi, fini, diahardi i polirni brusevi
 • Ploča za zaglađivanje betona
 • Filc za nanošenje kemije

Model (predmet izrade):

 • kut zida s unutarnjim ojačanjem
 • AB ploča
 • obrada temelja s dijamantnim alatom
 • kemijsko ojačanje betona

3D printer:

 • Uređaj se sastoji od robotske jedinice, jedinice za mješanje i doziranje materijala i kontrolne jedinice .

Izrada :

 • tlačna čvrstoća betona :60 MPa
 • brzina izrade: 1metar visine – 1 metar dužine i širine 20 cm zida: 10 minuta
 • potrebno ljudi za rukovanje strojem: 2
 • vremenski uvjeti na kojem stroj može raditi: -5 do +50°C

Materijal:

 • pijesak, portland cement, staklena vlakna + specijalni dodatci.

Printer je radio u objektu (zatvorenim uvjetima), ali je usavršen u mobilnu verziju koja može graditi objekte na bilo kom građevinskom zemljištu kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Naime, puno je financijski prihvatljivije prevesti printer na konkretnu lokaciju nego printati dijelove objekta u pogonu, pa ih dio po dio transportitrati na gradilište, pogotovo ukoliko je ono udaljeno.

Rezultat je bio u skladu s očekivanjima te su omogućene pretpostavke za printanje prve obiteljske kuće na području Republike Hrvatske.

Printana obiteljska kuća u Ježdovcu

Izvedba Diateh-ovog 3D printera betona u mogućnosti je izvršavati više različitih proizvodno obradnih operacija u građevini, procesuirati ih brže i preciznije nego što je to izvedivo u klasičnoj gradnji s betonom. Pri tom se koristi robotska ruka s obradnim glavama te kontinuiranom pumpom betona.

Ostvaren je cilj realizacije stroja s izmjenjivim radnim glavama pomoću kojeg je moguće proizvesti betonske proizvode s boljim termičkim te znatno boljim mehaničkim svojstvima, puno bolju završnu obradu kako bi se stvorili uvjeti za korištenje drugih alata za izradu podova od poliranog betona te korištenje dijamantnih alata za rezanje, bušenje i poliranje betona. S takvim strojem se povećavaju mogućnosti strojne izrade te smanjuju potrebe ručne dorade s povećanjem kvalitete izrade. Procesne glave su uz pomoć robotske ruke i pumpe betona u mogućnosti izraditi sve elemente jedne obiteljske kuće u izvedbi  12m x 2m x 2m . Stroj je u mogućnosti osim printanja betona vršiti i funkcije rezanja, brušenja, glodanja (frezanja), poliranja te nanošenja kemijskih premaza na beton.

Sve pripreme za printanje obiteljske kuće su obavljene i čeka se proljeće (pogodnije vrijeme) za prvo printanje, o čemu ćemo vas informirati u narednim brojevima Koraka.

Diateh d.o.o.