Zeleni, prohodni i provozni krovovi

Zeleni, prohodni i provozni krovovi, odličan su način korištenja krovnih površina koji oplemenjuju prostor i podižu vrijednost investicija.

Osmišljavanje i korištenje krovnih površina u arhitekturi i nije novost, ali s pojavom sve boljih i kvalitetnijih materijala, to svakako postaje sve lakše i poželjnije, kako od strane arhitekata čiji projekti na taj način dobivaju još jednu dimenziju i funkcionalnost, tako i od strane investitora koji tako podižu vrijednost svojih investicija.

Bilo da se radi o podzemnim garažama, iznad kojih se nalaze javne površine poput parkova i trgova, što je već ustaljena praksa u mnogim gradovima diljem svijeta, ili o zgradama čiji krovovi služe kao vrtovi i urbani parkovi, ili jednostavno o ozelenjenim krovovima koji imaju estetsku, energetsku i ekološku funkciju, dodatna vrijednost takvih, inače neiskorištenih površina je neupitna. O mnogobrojnim prednostima zelenih krovova već se puno toga zna. O njima ste mogli čitati i u prethodnim izdanjima ovog časopisa, dok su prednosti provoznih i prohodnih krovova samorazumljivi svima koji promišljaju arhitekturu u kontekstu iskoristivosti vrijednog i često ograničenoga urbanog prostora.

Kao specijalist u projektiranju multifunkcionalnih krovnih površina, tvrtka Nophadrain ponosi se svojim dugogodišnjim iskustvom i svjetskom reputacijom. Nophadrain razvija i proizvodi pametne krovne sustave za bilo koju vrstu namjene. Naši inovativni sustavi omogućavaju jednostavno i sigurno opločenje ili sadnju vegetacije na ravnim, ali i kosim krovovima do čak 45% nagiba (ekstenzivni zeleni krovovi), bilo da se radi o hladnim, toplim ili obrnutim krovnim konstrukcijama. Osnova Nophadrainovih višenamjenskih krovnih sustava temelji se na drenažnim sustavima visoke tlačne čvrstoće (do čak 1200 kPa za sustave provoznih krovova), u koje su integrirani nekoliko funkcionalnih slojeva (zaštita, drenaža i filter). Za razliku od tradicionalnih sustava pri kojem se svaki funkcionalni sloj polaže zasebno, instalacija naših integriranih sustava je brza i jednostavna. Koristeći je, može se uštedjeti do 70% radne snage odnosno vremena potrebnog za instalaciju, uštedjeti na materijalu zbog već integriranih preklopa, a jamči i odličnu zaštitu hidroizolacijske membrane od mehaničkih oštećenja za vrijeme same ugradnje. Osim zaštitnih i drenažnih sustava, koji su svakako ključni za dugoročan uspjeh krova, Nophadrain nudi i cijeli niz drugih materijala poput zaštitnih folija, supstrata, biljaka i ostalih proizvoda nužnih za uspješnu realizaciju zelenih krovova.

Nophadrain koristi polistiren visoke udarne žilavosti (HIPS) kao osnovni materijal drenažnih sustava zato što taj materijal, za razliku od najčešće korištenog polietilena visoke gustoće (HDPE), ima izvrsnu otpornost na deformaciju materijala prilikom dugotrajnog opterećenja što garantira dugotrajnu stabilnost i funkcionalnost drenaže i zaštite krova.

Ključni čimbenici koji pri oblikovanju višenamjenskog krova odlučuju o uspjehu vašeg projekta jesu sama konstrukcija krova, izolacija i hidroizolacijska membrana te njihova zaštita. Naši stručnjaci će vam dati savjet uzimajući u obzir svaki aspekt procesa izgradnje, od informacija o smjernicama i propisima, prijedloga izbora adekvatnih materijala i načina njihove ugradnje, do savjeta o izboru vegetacije i/ili opločenja.

Više informacija o Nophadrainu i njihovim sustavima potražite na www.nophadrain.com

Nophadrain BV