Vrsta drva: TIK

 

Botaničko ime
Tectona grandis
Botanička obitelj

Verbenaceae

Strani nazivi teck (F); teak (I, D); teack (GB); djati (Indonezija, Malezija); sak (Kambodža); kyun (Mjanmar); sagwan (Indija); gia thi (Vijetnam)
Područje rasprostranjenosti
(zrakom)
Spontano raste u šumama u nižim ili brdovitim predjelima južne Azije, od Indije do Vijetnama. Kao plantažno drvo uspješno se raširilo, pa zato tik nalazimo i na Javi, kao i na nekim drugim indonezijskim otocima, u ekvatorijalnom predjelu Afrike i Srednje Amerike, a prije svega u Ekvadoru.
Značajke drva U odličnim ekološkim uvjetima drvo doseže visinu i 40–45 m i promjer 110–125 cm, iako su mu uobičajene mjere 9–11 m i promjer 0,9–1,5 m. Debla su najčešće ravna i pravilna.
Građa drva Vjenčasto-porozna vrsta s obojenom srži. Godovi su izraziti, trakovi široki i vidljivi i prostim okom.
Osobine drva Tekstura je gruba, na radijalnom prerezu ima lijep sjaj. Vlakna su većinom ravna, ponekad i isprepletena. Bijela jezgra je svijetlosmeđe boje, a tamni dio zlatnosmeđ sa zelenkastim, ponekad i crnkastim prugama. Na zraku tamni. Površina je na dodir masna, a ima specifičan miris nalik mirisu stare kože. Drvo se malo steže i izvanredno je stabilno: radijalno stezanje iznosi 2,1–3 posto, a tangencijalno 4,2–5,8 posto.
Gustoća pri 12- do 15-postotnoj vlažnosti kreće se od 520–700 kg/m3. Drvo je srednje tvrdo (450 daN/cm2), vrlo elastično i loše se cijepa. Bijeli dio nije toliko trajan, dok je crni dio drveta vrlo trajan.
Sušenje Sušenje je dosta sporo zbog neravnomjerno raspoređene vlage u deblu i uljevitih tvari u drvu.
Obrada Drvo se dosta lako obrađuje, kako ručno, tako i strojno. Piljevina i prašina koju dobivamo pri obradi može uzrokovati teške alergije. Čavli i vijci lako prodiru u drvo, premda dašćice unatoč tome treba prvo izbušiti. Lijepljenje i lakiranje su zbog masnog drva nešto teži, ali se postižu dobri rezultati.
Uporaba

 

 

 

 

 

Drvo je vrlo cijenjeno u stolarstvu za izradu skupocjenog namještaja, a koristi se za podne obloge, stube, prozore, vrata … Radi izvanredne stabilnosti u lošim vremenskim uvjetima ono je  posebno prikladno za vanjsku uporabu, na primjer – za uređivanje vrtova i parkova, dok je u brodogradnji  takoreći nezamjenjivo. Koristi se i za izradu brodskih krovova.