Vrsta drva: IROKO

Botaničko ime
Chlorophora excelsa, Chlorophora regia
Botanička obitelj

Moraceae

Strani nazivi iroko (F, I, GB, D); rokko (Nigerija), mvuli (zapadna Afrika), odum (Gana i Obala slonove kosti), kambola (Zair), tule ili intule (Mozambik), moreira (Angola), moreza, bang (istočna Afrika)
Područje širenja
(zrakom)
Raste u vlažnim šumama tropske Afrike, od Siera Leonea na zapadu do Tanzanije na istoku. Chlorophora regia raste u zapadnoj Africi, od Senegala do Gane.
Odlike drva Chlorophora excelsa doseže visinu i do 50 m te promjer do 250 cm. Debla su ravna do visine od 20 do 30 m, a krošnja im je razmjerno malena. Chlorophora regia je manja.
Građa drva Drvo je grubo, vlakna su većinom isprepletena i  ponegdje nepravilna. Godovi izgledaju kao sjajne crtice. U drvu su ponekad skrivene čestice kalcijevog karbonata (opažaju se po tamnijoj boji drva što se pojavljuje oko njih), koje mogu oštetiti rezačice prilikom obrade.
Svojstva drva Bijeli dio drva je sivo-žućkast i jasno odudara od tamnog dijela, koji je opet kod starijeg drva žućkasto- do tamno smeđ sa svijetlijim prugama; one se mogu dobro vidjeti na poprečnom presjeku. Protjecanjem vremena ova će boja uslijed oksidacije potamnjeti. Drvo se malo steže i poput tika je vrlo stabilno: radijalno stezanje iznosi 4 posto, a tangencijalno 6-posto.
Gustoća pri 12- do 15-postotnoj vlažnosti kreće se od 550 do 780 kg/m3.

Mehaničke osobine iroka mogu se usporediti s tikovinom, osim što drvo nije masno na dodir; tvrdo je, čvrsto i vrlo elastično. Tamni je dio vrlo trajan, a bijeli ne.

Sušenje Iroko se dobro i dosta brzo suši, pri čemu mogu nastati i manje deformacije.
Obrada Drvo se teško obrađuje zbog kalcijevog karbonata, koji može oštetiti rezačice. Brušenje je ponekad otežano radi isprepletenih vlakana. Prah, koji nastaje pri obradi, može nadražiti oči i kožu. Čavli i vijci se jednostavno učvršćuju, ali dašćice ipak prije treba provrtati.  Lijepljenje je jednostavno, a ako se drvo pokita, također i lakiranje, sa dobrim rezultatima.
Uporaba

 

 

 

 

 

Drvo se koristi kao masivno i građevinsko drvo te u brodogradnji (kao zamjena za tikovinu). Posebno je cijenjeno u stolarstvu kod izrade namještaja, unutarnje opreme, podnih obloga, stubišta, prozora i vrata, kao i za intarzije, izradu rezbarenih i raznih ukrasnih predmeta…