Vrsta drva: AFRORMOZIJA (ili još i KOKRODUA)

Botanički naziv
Afrormosia elata, sinon. Pericopsis elata
Botanički rod

Leguminosae

Strani nazivi Afrormosia (F, I, GB, D), mohole (E), assamela (Obala Bjelokosti), kokrodua, mohole (Gana), ayin ali egbi (Nigerija), andejen (Kamerun), bohele, ole, pardo (Kongo i Zair)
Područje rasprostiranja

(zrakom)

Raste u ekvatorijalnom pojasu zapadne Afrike, između Obale Bjelokosti i Zaira.
Osobine drva Doseže visinu do 45 m i ima promjer od 120 do 150 cm. Debla su ravna i čista, ali zbog užlijebljenosti često imaju nepravilan oblik.
Građa drva Godovi su izraziti i raznoliki. Drvo nalikuje tikovini, ali u njemu nema uljevitih tvari, koje su odlika tika. Tekstura mu je fina, no pružanje vlakana se mijenja od pravocrtnog do isprepletenog, a kod tangencijalnog reza nastaje zanimljivo ocrtan uzorak. Zbog visoke sadržine tanina, vlažno drvo može izmijeniti boju u – modru, ukoliko dođe u dodir sa željezom ili njegovim spojevima.
Svojstva drva Bijeli dio je uži i svjetliji od crnog, koji je zlatnožućkaste boje, a na svjetlosti tamni uslijed oksidacije.

Drvo se malo steže: radijalno stezanje je 3-, tangencijalno i 6-postotno. Gustoća se pri 12- do 15-postotnoj vlažnosti kreće od 700 do 860 kg/m3.

Drvo je tvrdo i elastično, a osušeno ima dobru stabilnost (ugrađeno drvo iznimno malo ‘radi’).

Bijeli dio je srednje, a crni iznimno postojan i i trajan.

Sušenje Drvo se suši polako, ali dobro. Deformacija ima vrlo malo.
Obrada Zbog isprepletenih vlakana drvo se teže obrađuje pa se i rezani dijelovi mogu lako okrhnuti. Brušenje je doista teško, ali je dobiveni rezultat dobar. Pribijanje čavala i uvrtanje vijaka je jednostavno, iako prije toga daščice treba izbušiti. Lijepljenje se obavlja bez poteškoća. Lakiranje daje dobre rezultate, no ako je drvo bilo izloženo vlazi, mogu se pojaviti i neželjene obojene mrlje.
Uporaba

 

 

 

 

 

U početku se afrormozija koristila u industriji namještaja kao zamjena za tik, no danas se njezina uporaba jako proširila. Rabi se kao građevinsko drvo, za izradu namještaja, stubišta, unutarnju opremu, podne i zidne obloge, uredski i drugi poslovni namještaj (za trgovine, npr.), oruđe za poljoprivredne djelatnosti, za dekoraciju interijera, vrtnu opremu, u brodogradnji … Iz odabranih stabala se izrađuje furnir, koji se koristi kao dekorativna obloga.