Ušteda energije dostupna svima

U svakodnevnom kućanstvu, možete s malo pažnje uštedjeti energiju što će se itekako vidjeti na Vašim računima koje dobijate svaki mjesec. Nije riječ o nekim radikalnim zahvatima, štoviše sve Vam je to poznato, ali nije loše ponoviti, tako da ostane u svježem sjećanju.

Na koju temepraturu grijete pojedine prostorije u Vašem stanu, Naravno da ćete temperaturu u spavaćoj sobi “spustiti” barem za tri stupnja u odnosu na dnevni boravak. Najtopliji dio stana će Vam biti kupaonica, iz razumljivih razloga. 22-23°C je prikladno za tuširanje. Ukoliko preko dana nema nikog kod kuće, uputno je temperaturu smanjiti na 16°C, a ako odlazite na tjedan dana ili dulje na zimski odmor, tada na 10°C. Vodite računa o činjenici da smanjenje temperature samo za 1°C štedi približno 5% energije za grijanje, a svako do vas zna izračunati koliko je 5% u kunama od računa koje dobijete. Još je jedna stvar vrlo bitna. Energetskom obnovom Vašeg prostora (nova fasada, energetski učinkovitiji prozori) i temperatura unutar objekta moći će biti manja jer zidovi neće biti hladni kao da izvana nemate toplinsku izolaciju čime povećavate ugodu u prostoru.

Kad kupujete hladnjak, nemojte ići za logikom “od viška glava ne boli” pa nemojte kupovati hladnjak koji Vam je nepotrebno prevelik. Hladnjak srednjeg kapaciteta troši oko 300 kWh godišnje bez obzira koliko ste ga napunili, a za svako povećanje njegovog kapaciteta, raste i potrošnja električne energije. Dolazimo do zaključka da kupovinom “raskošnog” hladnjaka velike litraže a koji vam u biti nije potreban, neposredno rasipate skupu energiju. Također, čuvanje zamrznute hrane odvija se na standardnoj temeraturi do -18°C, svaki stupanj manje troši daljnjih 5% energije.

Kod kupovine pećnice s ventilatorom možete uštedjeti 10-15% energije.

Pitanje vode je zasebno poglavlje.

Ako Vam na slavini kapa voda brzinom jedne kapi u sekundi, godišnje ste bacili 6000 litara vode, a cijena gumice za brtvljenje koju bi očito trebalo zamijeniti je kao cijena pola šalice kave (5 kn). Naravno da slavinu nećete držati stalno otvorenu dok perete zube, šamponirate kosu ili ruke perete sa sapunom.

Ovo je samo mali djelić onog što možete napraviti. 2% uštede ovdje, 1% tamo, 5% na grijanju, kad se zbroji sigurno možete ušparati znatna sredstva koja inače opterećuju Vaš kućno budget.

Uredništvo časopisa Korak