Razvijen uređaj koji proizvodi vodu pomoću sunca!

Tim istraživača na Kalifornijskom sveučilištu Berkeley razvili su uređaj koji koristi snagu sunca za izdvajanje vode iz zraka. Njihov uređaj radi na niskoj snazi i u suhim uvjetima, što znači da može pomoći udaljenim zajednicama koje žive u pustinji bez stalnog pristupa čistoj vodi.

U osnovi, novi uređaj pretvara suvišnu vodenu paru u zraku u tekuću vodu tako da ne koristi mnogo električne energije, već koristi samo toplinu sunca i poseban materijal zvan MOF (Metal-Organic Framework).

MOF je rešetka organskih molekula u kojoj se nalaze metali poput magnezija ili aluminija. MOF koji se koristi u uređaju napravljen je od cirkonija i adipinske kiseline, djeluje kao molekularna spužva, hvata i pohranjuje specifične čestice tekućine ili plina. Istraživači su ga kombinirali sa sustavom za pohranjivanje vode kako bi stvorili svoj uređaj.

Uređaj radi bez struje ili materijala za jednokratnu upotrebu. Zrak prolazi kroz MOF, koji hvata čestice vodene pare. Sunčeva svjetlost grije uređaj, što uzrokuje da se voda kondenzira u spremnik. Ovim postupkom dnevno se može proizvesti više od 0,5 litre vode od samo 0,4 kg MOF materijala, čak i u suhim uvjetima sa samo 20 posto vlažnosti.

To je već dovoljno da osoba ne dehidrira, no istraživači ističu da je ovo samo prototip te da ima prostora za poboljšanje. Buduće inačice uređaja za prikupljanje vode mogu koristiti bolje materijale za MOF koji mogu skupljati više vode, ili bi dizajn mogao biti poboljšan kako bi se povećala učinkovitost.

U budućnosti, takvi uređaji mogu se dati udaljenim zajednicama bez lakog pristupa vodi. Veća, učinkovitija inačica uređaja za prikupljanje vode lako bi mogla proizvesti više galona vode dnevno, dovoljno za jednu veliku obitelj. To bi moglo pozitivno utjecati na regije u kojima nedostaje vode.