Unutarnji izolacijski sustav iQ-Therm 2.0

Energija postaje sve skuplja i već odavno se ne može smatrati neograničenim resursom. Zbog toga nam je više nego ikad važno štedljivo postupati s energijom. Održiva, pristupačna rješenja koja nam omogućuju uštedu energije i smanjenje njezine potražnje mora se provoditi u praksi. To je jedini način održivog smanjenja troškova i emisija CO2. Vrlo aktualan i ambiciozan projekt zaštite klime je Europski zeleni dogovor. EU postavlja prioritete u klimatskoj politici, s fokusom na energetski i resursno učinkovitu izgradnju i obnovu.

U okviru trenutno važećeg Javnog poziva kojeg je raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: „Energetska obnova višestambenih zgrada oštećenih u potresima“, nakon početnih aktivnosti dubinske i cjelovite konstruktivne obnove, slijedi energetska obnova već konstruktivno saniranih zgrada.

U energetski neobnovljenim starim zgradama mogu se uštedjeti velike količine energije za grijanje – a time i troškovi – poboljšanjem toplinske izolacije. Ovdje postoje dobri razlozi za korištenje unutarnje izolacije:
• u situacijama kad nisu dopuštene konstrukcijske promjene na fasadi (objekti pod kulturnom zaštitom)
• kod potrebe izoliranja samo pojedinih dijelova zgrade (ukoliko se ne griju sve prostorije)

te se u tim situacijama vanjska izolacija može isključiti. Unutarnja izolacija također je najbolje rješenje za prostorije koje se koriste samo sporadično, kao što su sobe za sastanke, sobe za sport i hobi ili samačka kućanstva. Takozvana “kapilarno aktivna” unutarnja izolacija je puno jednostavnija za postavljanje od konvencionalne unutarnje izolacije, jer ne zahtijeva unutarnju foliju u funkciji parne brane. Od 2009. iQ-Therm je mjerilo za kapilarno aktivnu unutarnju izolaciju, kombinirajući dva visoko specijalizirana materijala u savršen sustav na jednostavan, ali genijalan način. Toplinski izolacijski materijal visoke učinkovitosti kombiniran je s posebnim, visoko upijajućim, mineralnim mortom. Toplinski izolacijski materijal u obliku ploče perforiran je u pravilnim razmacima, a kontinuirana rebra su tvornički ispunjena mortom.

Rezultat je kompozitni materijal s visokim izolacijskim učinkom i istodobnom kapilarnom aktivnošću, bez potrebe za parnom branom. Ako se u takvom sustavu stvara kondenzacija jer temperatura zimi padne ispod točke rosišta ili ako jaka kiša prodre kroz fasadu, s iQ-Thermom vlaga nije zarobljena iza folije, već se usmjerava presjekom kroz mort i natrag u prostoriju bez nanošenja štete. Posebna žbuka koja regulira klimu s unutarnje strane služi za raspodjelu vlage na širem području, koja odavde isparava u prostoriju.Ovaj provjereni sustav optimiziran je u pogledu izrade, kvalitete i sigurnosti. Rezultat je iQ-Therm 2.0, nova generacija, koja je još jednostavnija i pouzdanija za korištenje. Ovdje su točkaste kapilarno aktivne mreže pretvorene u područja u obliku traka. Aktivni princip ostaje isti.

iQ-Therm 2.0
Nova tehnologija traka

iQ-Therm kapilarno aktivna unutarnja izolacija prvi je puta lansirana 2009. godine, dok je iQ-Therm 2.0 nova generacija u čijem je sustavu visokoučinkoviti izolacijski materijal kombiniran u presjeku s mineralnim mortom, čime je moguće postići kapilarnu upojnost sustava koja eliminira potrebu za parnom branom. U prethodnom sustavu iQ-Therm kapilarnost je postignuta perforiranjem ploča u pravilnim razmacima i ispunjavanjem rupa posebnim mortom.U sustavu iQ-Therm 2.0 ovaj koncept je evoluirao, tako da su točkasta kapilarno aktivna područja transformirana u trake. Obnovljeni sustav sada nudi i mogućnost korištenja izolacije debljine veće od 80 mm; iQ-Therm 2.0 trenutno je dostupan u debljinama od 30, 50, 80 i 120 mm. Za nanošenje je potrebno samo nekoliko jednostavnih alata.

Jednostavan način djelovanja kombinira toplinsku izolaciju, kapilarnost i regulaciju vlage

Postoje različiti tipovi prijenosa vlage unutar i kroz građevinske elemente. Kako bi se spriječila šteta, njima se mora pametno upravljati – posebno u slučaju unutarnje izolacije.Izolacijske trake iQ-Therm 2.0 lijepe se na zid i u vodoravne fuge na licu mjesta pomoću posebne, visoko kapilarno aktivne ljepljive žbuke. Rezultat je kompozitni materijal s visokim izolacijskim učinkom i istodobnom kapilarnom aktivnošću, bez potrebe za parnom branom.Naposljetku, unutarnja izolacija je ili ispunjena ili ožbukana poroznom, mineralnom laganom žbukom, takozvanom “žbukom za kontrolu klime”. Ovaj završni sloj djeluje kao apsorpcijski sloj za površinsku distribuciju vlage, izravnava površinske temperature i služi kao ugradbeni sloj za bilo koju naknadnu završnu obradu površine.

iQ-Therm 2.0 – 30 / 50 / 80 / 120

Kapilarno aktivni sustav unutarnje izolacije od tvrde PUR pjene za stvaranje visokoizolacijske, difuzibilne unutarnje izolacije s kapilarnim prijenosom vlage Primjena tehnologije traka:

1. PRELIMINARNI RADOVI. Uklanjanje stare zidne obloge, npr. tapeta. Podloga mora biti čista, suha, upijajuća i stabilna.

2. POSTAVLJANJE IZOLACIJSKIH RUBNIH TRAKA. Na pod položite tzv. izolacijsku rubnu traku, duž zida i, ako je potrebno, duž bočnih unutarnjih zidova kako bi se osiguralo akustično odvajanje i spoj bez razmaka.

3. NANOŠENJE LJEPLJIVOG MORTA. Na donju izolacijsku rubnu traku nanesite prvo žbuku debljine oko 1 mm pomoću lopatice ili široke četke. Nanesite mort na površinu zida na isti način. Koji će se alat koristiti ovisi o ravnosti podloge, jer mora biti osigurano lijepljenje cijele površine.

4. iQ-THERM 2.0 – NANOŠENJE OSNOVNOG SLOJA. Ugradnja prvog reda iQ-Therm 2.0 izolacijskih traka u sloj morta. Nemojte lijepiti spojeve izolacijskih traka.

5. POSTAVLJANJE IZOLACIJE U TRAKAMA. Ponovite ugradnju iQ-Therm 2.0 sloj po sloj, izbjegavajući poprečne spojeve između ploča.

6. PRIMJENA KLIMATIZIRANE ŽBUKE/PUNILA. Nakon što je površina zida gotova, nanesite klima-regulirajuću žbuku iQ Top ili tankoslojnu žbuku iQ SLS u dva sloja s ugrađenom armaturnom tkaninom. To je potrebno kako bi se izbjegle pukotine i spriječilo da spojevi s vremenom postanu vidljivi na površini zida. Oba proizvoda reguliraju vlagu i osjetno poboljšavaju klimu u prostoriji.

Individualna rješenja za svaku situaciju

Održiva, pristupačna rješenja koja nam omogućuju uštedu energije i smanjenje potražnje za energijom moraju se razvijati i implementirati. To uključuje pronalaženje odgovora na neka od najvažnijih pitanja:
• Gdje su „slabosti“ u zgradi?
• Koji su koncepti i sustavi najpogodniji za koje vrste zgrada?
• Kako i koliko brzo se energetski učinkovita obnova isplati?
• Postoje li financijski poticaji ili potpore za koje se može prijaviti?
• Koje propise i zahtjeve treba poštivati?

Zelene obnove sa svrhom inteligentno izolirane zgrade temelj su za udoban i ekološki prihvatljiv dom koji nudi zdravo životno okruženje. Dobro izolirani zidovi i prozori imaju ugodno tople površine i jamče visoku razinu udobnosti stanovanja. Percipirana udobnost proizlazi iz interakcije između različitih temperatura zidova, prozora i zraka. Ako su zidovi topli i dobro izolirani, potrebno je puno manje grijanja.

ARP d.o.o.